25.4.2024 | Svátek má Marek


Diskuse k článku

CANNES: K jedné nechutné politizaci na filmovém festivalu

O tom, že mezi filmem a politikou panují velice často „zvláštní vztahy“, takové i onaké, víme my, kdo jsme žili v komunistické totalitě, své. Stále se máme ale čemu učit.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Jurax 13.7.2021 19:03

No jo, no, ono Židy je třeba bít i v Cannes. Tradice evropského antisemitismu a pogromů je tisíciletá, ta se tak hned nezlomí; holocaust byl samozřejmě fuj, ale Židi si furt moc vyskakují, nobelistů mají přesmoc, svoji zem si dovolují bránit a ještě úspěšně, do moře se mírumilovnými palestinci a okolními moslemíny nechtějí nechat zahnat už od osmačtyřicátého, tak aspoň takhle je třeba ukázat, zač je toho loket.

Ostatně matička naše EU dobrotivá sice holocaust odsuzuje, ale palestinské teroristy o nový holocaust usilující podporuje penězi. A Židé EU spíš opouštějí, kdežto moslemíni se do ní hrnou, když je mamá Merkel do své měkké náruče pozvala.

H. Rybnická 13.7.2021 10:12

Pane autore zajímavý článek včetně odhalení všech těch zákulisních koutečků. Opravdu všech?

Zamyslel jste se nad tím, zda to rozhodnutí oněch filmových herců a hereček se festivalu v Cannes nezúčastnit, bylo opravdu rozhodnutí vlastního svědomí, učiněno ze svobodné a nikým neovlivněné vlastní vůle? Ze by se umělec z vlastní vůle zdráhal, shlédnout svůj vlastní výkon a nechat si zatleskat u tak bájné příležitosti jako je festival v Cannes? Divné, ne?

Nebo to odůvodnění té neúčasti těch umělců. Tak trochu připomíná ony slavné výroky dělníků a rolníků padesátých let na adresu západních kapitalistů a imperialistů, ke kterým ta zášť lidu socialistických byla až tak obrovská, že jsme, samozřejmě dobrovolně, k nim ani nepáchli, na dovolenou u moře nebo dokonce jen na návštěvu příbuzných. Ani náhodou.

A ty peníze, co ti filmoví umělci za svoji práci obdrželi? Mohli si je ponechat a koupit si auto? Nebo zajistit svým dětem vzdělání na nějaké vysoké škole v civilním zahraničí ? Moc bych se nedivila, kdyby se proslechlo že ty honoráře byly - samozřejmě plně dobrovolně -věnovány nějaké té tamnější organizaci která za ně posílí své vojenské vybavení. (jak to bylo s těmi devizami, které státu zprostředkoval takový Karel Gott?)

Pane autore, chápete, co chci říci? Myslím si, že právě naše generace by měla být velmi opatrná v posuzování chování lidí, žijících - se svými rodinami - na územích, vedených totalitními systémy. Jakýmikoli.

J. Lambert 13.7.2021 12:07

Pani Rybnicka, povezte nam radeji kolik fotbalistu a jinych sportovcu Z VLASTNI VULE A PRESVEDCENI pred zahajenim poklene a kolik jich je k tomu pod pohruzkou diskvalifikace svymi sportovnimi ciniteli a svazy donceno?. Kdyz mate v tomto ohledu takovy prehled pres umelce, jiste Vam to nebude ani v oblasti sportu cinit potize...

V. Církva 13.7.2021 21:21

Ano to pokleknutí bude blíž současnosti. Paní Rybnická možná naťukla pravdivou myšlenku, jak se člověk žijící v totalitě nebo uprostřed náboženských fanatiků bojí "vlastních".

Ale to pokleknutí je nám teď nějak blíž. S tím co tu bylo do roku 1989 totiž už moc neuděláme. S tím poklekáváním by to teoreticky šlo. Ale chce to odvahu a lidem to připomínat.

Takže díky pane Lambert.

R. Tesařík 13.7.2021 12:24

A který stát je v tomto případě totalitní?

H. Rybnická 13.7.2021 13:08

Kdo hovoří o "státu" ? K totalitě nepotřebujete stát. Nebo myslíte, že italská mafie je stát?

J. Jurax 13.7.2021 19:08

No tak to řekněte naplno - máte na mysli území ovládaná palestinskými teroristy? A že ty prachy byly uvědoměle věnovány na rachejtle, aby bylo čím bombardovat izraelská města? U nás se tohle napsat může; Vy jste té opatrnosti uvyklá z Germánie?

T. Hraj 13.7.2021 12:51

Možné to je, paní Rybnická. Je opravdu možné, že ti herci jsou normální, racionální lidé a byli k těmto absurdním a odsouzeníhodným krokům a výrokům donuceni nátlakem (otázka je, jak na ně někdo mohl tlačit, když se jedná občany Izraele).

Pravda je, že žít pod Hamásem, Hizbaláhem ale i Fatahem není jistě jednoduché. Nezapomínejme ale, že Hamas si v Gaze před lety gazané sami zvolili. A co se izraelských Arabů týče, ti svůj názor na židy a soužití s nimi nedávno v ulicích po celé Izraeli vyjadřovali také dost jasně.

H. Rybnická 13.7.2021 13:06

Pane Hraji, subtilní nátlak je subtilní nátlak. Stačí někomu naznačit, že pokud by se odvážil vyjet za hranice, se už nemusí vracet. Bude mu odňato nějaké povolení k pobytu, státní občanství nebo podobně. Nebo že by mohla náhodou paní manželka neštastně upadnout, i s kojencem v náručí. A dospívající dcera musí přece denně procházet nebezpečným okolím kde se múže každou chvilku něco stát. Stačí? Co byste dělal Vy? Kolik těch dělníků a rolníků socialistického státu podepsalo těch tisiců všelijakých petic? Vyslovili se pro popravu ženské, jen proto že byla politička. A to dobrovolně? kdyby to nebylo tak tragické, bylo by to k smíchu. BYla bych moc a moc opatrná s odsuzováním těch lidí.

T. Hraj 13.7.2021 13:11

Rozumím, ale znovu, jsou to občané Izraele. Chcete říci, že to IZRAEL je nutí chovat se protiizraelsky?!?

Že jsou takového nátlaku schopné palestinsko arabské autority je jasné, ovšem protiizraelský sentiment není doménou výhradně autorit (jak píšu výše)

H. Lukešová 13.7.2021 13:21

Odmítnout někoho jen kvůli státní příslušnosti (v tomto izraelské), víry nebo etnicity, je rasistické, v tomto případě antisemitské a naprosto neomluvitelné.

J. Jurax 13.7.2021 19:11

Pro palestince arciť normální a v EU skrytě ne neběžné.

H. Rybnická 13.7.2021 13:47

Pane Hraji musíte být mladý člověk. Z mého hlediska to vypadá na nátlak na ty herce. A to ne "státem" ale paramilitární organizací a jejími příslušníky.

T. Hraj 13.7.2021 23:10

Nevím, podle čeho soudíte, ale děkuji, snažím se zůstat mladý.

A taky nevím, z čeho soudíte na ten nátlak. Možná ti arabští herci opravdu jen říkají, co si myslí. Rozhodně by s takovými názory nebyli mezi svými soukmenovci ojedinělí.

H. Lukešová 13.7.2021 8:44

Dnes je to 15 let od druhé izraelsko-libanonské (hizballáhovské) války. Teroristická organizace Hizballáh napadla Izrael...Hizballáh líčil válku jako své vítězství, nicméně dostal tehdy také na budku a od té doby (2006) zatím Hizballáh samotný Izrael nenapadl, ale působí proti Izraeli v Sýrii.

Podle odhadů má Hizballáh až 100 000 raket mezi civilními obytnými domy, kde žijí lidé a Izraelcům je jasné, že během případné války by zemřelo mnoho libanonských civilistů a propukl by posléze hněv celého "světa" a média by se předháněla v démonizaci Izraele. Ale bezpeční státu je důležitější než dobré PR.

H. Lukešová 13.7.2021 7:43

Jedná se o ubohost celé bojkotérské politiky BDS, organizace a chování veskrze rasistické a antisemitské. Vzpomeňme si na výrobek Sodastream, izraelský patent, ovšem továrnu měl v Judeji a Samaří, zaměstnával i tisíce palestinských Arabů, ale ne, jelikož podnik sídlil v Judeji a Samaří, tak bojkotéři spustili nenávistnou hysterickou kampaň po nacistickém stylu.

No tak vedoucí představitelé továrny se přesunuli do vnitřního Izraele před Zelenou hranicí, jenže co se nestalo? Tisíce palestinských arabských dělníků přišlo o práci a přišli o zdroj příjmů a dostali se do finanční tísně. Takže tomu se říká karma. Antisemité chtěli ublížit Izraelcům, ale ublížili ještě více palestinským Arabům.

Ovšem všechno zlo proti Izraeli, které neomarxisté směřují se nakonec obrátí proti nim. Vzpomeňme si na pravdu z Bible, moabský král Balák najal protroka Biláma, aby proklínal Izrael, on tak chtěl činit, ovšem nakonec pomocí Božího vnuknutí Bilám viděl naopak nádheru Izraele a Izraeli žehnal, což Baláka velmi rozladilo...

Jaké je z tohoto příběhu poučení pro nás? Nevěřit neomarxistům, stalinistům, neonacistům, islamistům, zastáncům palestinského terorismu, kteří vyzývají, abychom Izrael proklínali, naopak mluvme pravdu o Izraeli, vyvraceli protiizraelské pomluvy, líčit pravdu, jaká je. Izrael je nádherný, klenot Blízkého východu a dobří lidé nesmějí nechat převrátit pravdu v lež a ze lži udělat pravdu.

J. Anděl 13.7.2021 6:52

Nu, jak se zdá, s občanstvím či státní příslušností to bude podobné, jako s genderem. Tedy nebudou podstatné objektivní znaky, nýbrž subjektivní dojem, který bude pro ostatní závazný.

To není nic nového. Už dnes, cítí-li se někdo Evropanem, musíme to zvládnout, byť by byl třeba z Afriky.

Pouze cítí-li se běloch černochem, je to projev rasismu. Ovšem v jeho případě je projevem rasismu i dýchání.