16.4.2024 | Svátek má Irena


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
jtk 2.7.2009 13:35

Nevím jak to je v lese

Ovšem když doma jdu pracovat na zahradu mám to i s koncertem. Kousek od nás je olšový hájek a kromě šumění lisů slyším i ptačí zpěv. Je to tak krásná kulisa a relax, že se mi hezky trhá plevel, okopává zelenina. Horší je, když je den volna a po dešti vysvitne slunce - to se ozve támhle sekačka. Když ztichne, tak z jiného směru se ozve další. A tak to trvá celý den - prostě lidi sekají své mrtvé trávníky do velikosti anglického...

Netřeba 2.7.2009 7:08

Nejsem entomolog ani ornitolog.

Ale uši mám dobré. Když jdete dnes po lese, občas slyšíte pípnout nějakého ptáka. Před deseti-dvaceti lety byl zejména na jaře les  (parky, louky, pole)  doslova zaplněn ptačím zpěvem. Jestli to nebude tím, že není hmyz - nejsou ptáci.

Jinak řečeno, totéř čeká i člověka. Prostě jednou nastane situace, že opravdu nebude co žrát. Škoda ho nebude.

para 2.7.2009 9:25

Re: Nejsem entomolog ani ornitolog.

Ano - také se toho obávám.... Jen mi přijde smutné, že i když děti lidské měli mezi sebou tak zajímavé a inspirativní učitele jako Ježiš, Budha ... ale i Ghandi a další..., přeci jen v poslední době převážily příklady daleko konzumější. Není pak divu, že na dobré mravy se v pomyslném světovém supermarketu plném všelijakých lákadel, snadno těm lidským všehochtivým dětem pozapomíná a pod heslem "a nekup to" - " jdou do toho". A aby na to měli, vezmou si všelijaké hypotéky či půjčky  s nadějí "ono se to vždy nějak vyřešilo". Toho co se děje v pozadí těch výstavních regálů si ale příliš nevšímají - není tam totiž tolik vidět. Takto jim snadno vládne pod heslem tzv. svobody jakýsi zloduch nazývaný často "Po nás potopa". Bohužel.:-(

cb 2.7.2009 9:57

Re: Nejsem entomolog ani ornitolog.

Jestli to nebude tim, ze si dneska prispis.

I-Worm 2.7.2009 10:09

Re: Nejsem entomolog ani ornitolog.

to sotva - spíše tím, že se ptactvo odstěhovalo do měst, kde snáze najde obživu. Nepamatuji se už, jestli jsem kdy viděl v lese sojku, ale na naší zahradě jich sedává na ořechu někdy i pět!

Netřeba 2.7.2009 10:28

Re: Nejsem entomolog ani ornitolog.

Vzbudil jste se někdy před dvaceti roky, potom deseti roky  a někdy v dnešní době dejme tomu v pět ráno?

Jestli ano, tak jste si jistě povšimnul, že jsou slyšet v malém množství pouze kosi a dokonce už ani ti vrabci ve městech prakticky nejsou. Sojky to nevytrhnou.

Netřeba 2.7.2009 10:28

Re: Nejsem entomolog ani ornitolog.

Nejspíš.

para 2.7.2009 2:27

Zpráva o stavu země - odhmyzeno....

To je úvod článku kolektivu autorů ČÍŽEK.... uveřejněném ve Vesmíru 6/2009, který stav hmyzu vidí ještě černěji jak zde uvádí autorka. Můžeme tedy chodit obdivovat krásu exotických exemplářů ale kéž by nám to připomělo, že podobným způsobem jak jsou uměle vypěstováni ti nádherní tropicky-exotičtí sotva budem sotva sto zachránit ty naše "obyčejné" všední ale dříve patřící k našemu českému prostředí.