25.4.2024 | Svátek má Marek


BOTANICKÁ ZAHRADA: V Troji jako na Madagaskaru

13.5.2006

O víkendu v botanické zahradě úředním jazykem malgaština…

V 15. století byl ostrov Madagaskar objeven Evropany, aby zde o století později vznikla domorodá říše, tzv. Merinské království. Před 3 lety odstartovala agentura Koniklec projekt Madagaskar - laboratoř bohů, aby se jeho součástí stal i Madagaskarský víkend naplánovaný na 13. a 14. května 2006..

baobabV Botanické zahradě hl. města Prahy se v rámci jedinečné Návštěvy laboratoře bohů můžeme v sobotu na venkovní expozici zúčastnit Etno - festivalu (účinkují: Dagmar Andrtová - Voňková, Nsango Malamu, Čabraka, Ridina Ahmedová a manželé Havlovi), deky k pohovění s sebou. Občerstvení zajistí tzv. Potulná čajovna, svou zručnost si prověříme v rukodělných dílnách nebo při stavbě chýše. Na příchozí čekají rovněž soutěže, táborák, prodej keramiky a batikovaného oblečení, hra Fanorony s mistrem Miou a večerní bubnování. Se západem slunce se můžeme připojit k obřadu Agnihotry (při kterém se v čase východu nebo západu slunce za zpěvu speciální mantry spaluje v malé měděné pyramidě sušený kravský trus, politý máslem ghí, s několika zrnky neleštěné rýže - pozn. MU).

Ve skleníku Fata Morgana mohou madagaskarští návštěvníci využít pozvání na zdarma provázení. Rostliny na unikátních expozicích, nám nastíní, že Madagaskar není jen rýže,cukrová třtina, kukuřice, luskoviny,ovoce a kokosové palmy.

Ve výstavním sále se o ostrově (kde je průměrný věk žen 18 a mužů 17 let) dozvíte, proč patří mezi nejpodivuhodnější místa naší planety: v sobotu od 14.00 a 18.00 jsou na pořadu přednášky Ing. Kláry Kalfiřtová a Ing. Romany Rybkové. V neděli od 14.00 přednáší RNDr. Eva Smržová (přední odbornice na madagaskarskou floru).

Ve vinici sv. Kláry zase po celý víkend ochutnáme africká vína, třeba při čtení madagaskarských příběhů pod Kaplí sv. Kláry.

Madagaskarský víkend bude probíhat i v sousední ZOO, kde je na programu např. divadelní dílna - želví cirkus, krocení želv a velké varieté. Jedinečný slavnostní pochod želv Trojou vyrazí ze ZOO v neděli ve 14 hodin.

Ostrov Madagaskar má za sebou bouřlivou geologickou historii. Přijďte se o ní dovědět více. Program v BZ probíhá v sobotu 13.5. od 11.00 do 22.00 hodin, v neděli 14.5. od 11.00 do 16.00 hodin.

Zkrátka o víkendu se v obou zahradách stane úředním jazykem malgaština…

Víte o Madagaskaru, že:
* nejvyšší horou je Maromokotro (2.876 m)?
* nejnižším bodem je Indický oceán?
* nejdelší řekou je Mangoky (560 km)?
* největším městem je Antananarivo (1.350.000 obyvatel)?
* a nejnebezpečnějšími přírodními živly pravidelné cyklony?
* železnice mají celkovou délku 732 km?
* A že bezcelně sem lze dovézt dvě krabičky cigaret a dvě lahve alkoholu? Je zakázán dovoz zbraní a drog?

Foto: V Troji se o víkendu dozvíme, že Madagaskar nejsou jen baobaby…

Další informace o akcích v trojské zahradě naleznete na www.botanicka.cz