24.4.2024 | Svátek má Jiří


BOTANICKÁ ZAHRADA: Máme před sebou spoustu práce

4.3.2010

Audit optimalizoval činnost, neměl jen propouštět lidi

V roce 2008 proběhl v Botanické zahradě v Troji personální audit, který provedla společnost BNV Consulting. Jeho cílem nebylo pouze navrhnout snížení počtu zaměstnanců, ale najít možnosti optimalizace činnosti Botanické zahrady, tedy především úspory na provozu. Cílem auditu rozhodně nebylo zastavit rozvoj botanické zahrady jako významné kulturní organizace.

Botanická zahrada od roku 2008 neustrnula ve svém plánovaném rozvoji a zkvalitňování služeb návštěvníkům. „Botanická zahrada je živý organismus, který si přibírá další aktivity a buduje nové expozice,“ konstatuje ředitel zahrady v Troji Oldřich Vacek.

Jen díky obrovskému nasazení zaměstnanců a snaze udělat zahradu ještě lepší jsou průběžně budovány nové venkovní expozice, např. expozice Geografické celky v Areálu SEVER. Zahrada se konečně dočkala nového pěstebního zázemí. A na jaře roku 2011 otevře zahrada pro návštěvníky čtyři hektary zcela nových expozic.

Aby byla zahrada schopna zvládnout všechny plánované úkoly, logicky požádala o navýšení zaměstnanců. V současné době pracuje v Trojské zahradě 83 zaměstnanců, tedy o 5 více než v roce minulém. Přičemž 4 zaměstnanci budou přímo zapojeni do přípravy nových expozic a jejich následné intenzivní údržby. 1 zaměstnanec byl přijat do marketingového oddělení, konkrétně pro zajištění enviromentální výchovy a pro úzkou spolupráci se školami. „Bez těchto lidí si další rozvoj a zkvalitnění skutečně představit nedovedu,“ dodává Vacek.

Informace uvedené v MF Dnes dne 26.2.2010 jsou podle Vacka prezentovány hrubě zavádějícím způsobem. Ano, v roce 2003 skutečně v Botanické zahradě hl.m. Prahy pracovalo 68 zaměstnanců, v roce 2008 pak 89 zaměstnanců a v roce 2009 jich bylo 78. Ale od roku 2003 botanická zahrada zpřístupnila veřejnosti expoziční skleník Fata Morgana, vinici sv. Kláry, expozice zimovzdorných kaktusů, dřevitých pivoněk a hajních rostlin v areálu Sever a upravila veřejnosti volně přístupné části zahrady. Roční návštěvnost botanické zahrady stoupla z 37.000 návštěvníků za rok 2002 až na 304.000 návštěvníků v roce 2007 a na úrovni této návštěvnosti setrvává. Použijeme-li například tato čísla k vyjádření efektivity práce, pak v roce 2002 připadlo na jednoho zaměstnance 544 návštěvníků, v současné době připadá na jednoho zaměstnance 3.897 návštěvníků. Co ještě k článku v MF Dnes dodat?!

Klip: Jiří Wagner, další na YouTube.com/Neviditelnypes

tisková mluvčí BZ