24.4.2024 | Svátek má Jiří


BEATLEMÁNIE: Žbirka, Prokop a Beatles

12.11.2010

Miro Žbirka a Michal Prokop pokřtili v Českém muzeu hudby nové knihy o beatlemánii, Lennonovi a rockových legendách

V Českém muzeu hudby, kde právě probíhá výstava Beatlemánie!, představily Národní muzeum a nakladatelství Mladá fronta tři nové publikace. Ve středu 10. listopadu si tak společně připomněly dvojité výročí Johna Lennona – říjnových nedožitých sedmdesátin a blížícího se prosincového data třiceti let od jeho tragické smrti.

Ve středu 10. listopadu byly veřejnosti představeny tři nové publikace, které se věnují liverpoolské skupině Beatles. Knihy John Lennon – Jeho život a Legendy rocku z nakladatelství Mladá fronta pokřtil hudebník Michal Prokop. Křtil se i právě vydaný katalog k výstavě Beatlemánie!, který připravilo Národní muzeum. „Nejde o naprosto klasický katalog. Zařadili jsme do něj nejen texty z výstavy a fotografie nejdůležitějších exponátů, ale také snímky z interiéru výstavy. Beatlemánie! se během svého konání několikrát proměnila, chtěli jsme na to upozornit i v katalogu,“ vysvětluje generální ředitel Národního muzea Michal Lukeš.

Kmotrem katalogu se stal zpěvák Miro Žbirka, jehož, jak sám říká, Beatles velice ovlivnili: „Kdyby nebylo skupiny The Beatles, nestal bych se muzikantem.“ Miro Žbirka, někdy také přezdívaný jako „československý Lennon“, pomáhal tvůrcům výstavy již při jejím vzniku. Zapůjčil například drahocennou gramofonovou desku Beatles podepsanou Paulem McCartneyem, když se v roce 2004 setkali v Praze.

Křest knih hudebně doprovodila skupina The Bugles – Beatles Revival (klipy na YouTube Neviditelného psa - pozn.red.). Pozvaní hosté měli také možnost individuální prohlídky výstavy Beatlemánie!, kterou od jejího otevření 4. června navštívilo více než dvacet tisíc návštěvníků. Výstava se bude konat až do 10. ledna 2011. Více informací najdete na www.nm.cz.

Foto & klipy: Jiří Wagner



J. Pašek GROW UP! ! 0:47 12.11.2010