28.3.2024 | Svátek má Soňa


Diskuse k článku

KOČKY: A budou Krabice…

A protože je mlsný pátek, své dnes sehraje i kůře :-)

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Výpis zvoleného vlákna.
Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
M. Crossette 13.12.2019 18:03

O.T. je pátek, tak snad Šárka promine přidání recept. Včera jsem dělala moje oblíbené sušenky, mohly by vám též chutnat. Jsou snadné, ne moc sladké, mohou se jíst hned, nebo uložit.

Švédské sušenky:

1/2 hrnku (200ml) cukru,1+1/2 čaj. lžičky prášku do pečiva, 1/2 hrnku másla(změklé),1 velké vejce + 1 žloutek (schovat bílek),1 čaj. lžicka jemné citronové kůry (nebo pár kapek esence), 1+3/4 hrnku hladké mouky.

Posypka: asi půl hnrku směsi - cukr, skořice, mletý hřebíček(já dávám jen cukr a skořici).

Mandlové lupínky (kterými se sype vánočka)

Pokud budete šlehat ručním šlehačem (dělám já) doporučuji vyšší misku, aby mouka nefoukala ven. Hodně našleháme bílek, připravíme si plech (papír, nebo potřít olejem). Troubu na 180 st.

Máslo, cukr, prdopeč, kůru, vejce a žloutek v mixéru rozmixujeme do hodně hladka. Pak po částech přidáváme mouku a znovu dobře umixujeme do hladka. Těsto je měkkčí, takže dáme do lednice trochu ztuhnout, jinak by se moc lepilo na vál. Pak polovinu rozválíme na spíše tenčí (ale ne moc) placku (zbytek těsta zpět do lednice, aby neměklo). Vykrajujeme hvězdičky, klademe na plech (s prdopečem mírně nakynou). Potřeme našlehaným bílkem, posypeme posypkou a do středu vmačkneme lupínek mandle. Pečeme asi 8-10 min, nebo až okraje hvězdiček mírně chytnou růžovouí barvu (Nepřepéci!!!). Po vytažení z trouby okamžite špachtličkou přendáme (jinak se nalepí na plech). Z tohoto množsvtí je 40 až 44 sušenek (7cm hvězdiček). Sušenky jsou křehoučké, křupavé trochu jako piškoty. Mohou se jíst hned, ale uložené také dlouho vydrží (a trochu zvláční).

M. Crossette 13.12.2019 18:07

Já tenhle recept peču snad víc jak 30 let. V původním se do středu hvězdičky vtlačí celá bílá mandle. Jenže sušenky jsou dost křupavé a mě ta celá mandle přišla už "moc do pusy" a někdy mandle při zakousnutí vypadla. Takže z mandlové směsi "na vánočku" vyberu celé lupínky (ale myslím, že se dají koupit i samostatně) a dávám místo mandle. I tak to vypadá hezky. Ale samozřejmě můžete tu mandli dát.

Z. Lika 13.12.2019 18:13

Maričko, ty sušenky vypadají vyloženě jako cukroví, to se hodí. Hm, asi zkusím! Děkuji za recept, vypadá opravdu jednoduše.

M. Crossette 13.12.2019 18:42

Liko, zkus je, z udaného množství je jich dost (je třeba těsto fakt vyšlehat do hladka) i proto, že se nespojují (čímž se množství vždy zcvrkne na polovinu) a ani se nepolévají apod. Jen pozor na přepečení, pak by z toho byly moc suché, extra křupavé, až drobivé keksy. Já pekla z dvojitého množství, protože zítra máme s děvčaty naše každoroční perníčkování, tak abychom měli ke kafi (a děvčata stejně každá přinese ukázky svých dobrot). No a manžel mi to také začal rovnou ujídat...hihi po večeři prý "smím jednu?", řekla jsem že jo (no plechová krabice ležele na stole, na dosah ruky). Po chvíly "můžu ještě jednu?", zase jsem souhlasila. Pak si vzal ještě asi dvě, než prohlášil "tahle je fakt už poslední!" :-).

Z. Lika 13.12.2019 19:30

To vypadá opravdu dobře, dobrá recenze :-)

Š. Matyášová 16.12.2019 6:34

Šárka miláMaričko promine, i když by se jí tvoje sušenky líbily víc,jako samostatný Mlsotník..;-)R^V, tady to zapadne...a to je škoda..