17.4.2024 | Svátek má Rudolf


Diskuse k článku

JEN TAK: Teprve dva dny starý guláš má správnou chuť

Pravý guláš také musí být starý nejméně dva dny. Guláš ráno uvařený a v poledne prodaný je jako sex bez polibků. Nasytí to, ale je to jen taková náhražka skutečného prožitku.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
R. Polášek 8.11.2022 10:10

V době, kdy se ještě z Ostravska jelo do Olomouce místními silnicemi , ne dálnicí, se jelo pod Libavou přes Dalskabáty. A tam uprostřed Dalskabát je hospoda U Matesa a tam v té době, jak tam díky průjezdu přes vesnici stavělo spousty projíždějících, hospoda U Matesa prosperovala jako zájezdní hospoda s bohatým jídelníčkem. Tam měli v té době perfektní Čertovský guláš. Pálivý guláš, taky s přílohami, s množstvím nakrájené cibule a ještě s množstvín vařeného hrášku. Možná ve skutečnosti nebyl tak dobrý, ale já byl v té době mladý a nějak se to u toho guláše sešlo.

Dneska tam ta hospoda tuším pořád je, akorát všichni Dalskabáty objíždějí po dálnici a U Matesa je dnes už nejspíš jen nějaké místní pivnice.

I. Lyčka 8.11.2022 15:15

Jj, hospoda U Matesa a vynikající guláš. Prý ho svého času vařili z psího masa ;-D A dědina se jmenuje podle mapy.cz Daskabát. A já 50 let věřil, že jsou to Daskabáty.

R. Polášek 8.11.2022 16:55

Aha. Tak to asi jsou Dalskabáty z uměleckých okruhů.

Dalskabáty - hříšná ves se tuším jmenuje ta hra.

A pak je snad ještě nějaká povídka , snad od Drdy Zapomenutý čert...

I. Lyčka 8.11.2022 22:31

Tak tak :-)

V. Mokrý 8.11.2022 7:47

Nejenom guláš, musí být alespoň jeden starý, aby to jídlo mělo správnou chuť.

V. Mokrý 8.11.2022 11:26

Takhle dopadlo mnoho vyhlášených hospod a to nejenom dálnicema - stačí obchvaty měst.

V. Mokrý 8.11.2022 11:27

patří pod R. Polášek

R. Polášek 8.11.2022 12:46

Nemusí to být jen obchvaty. Na výjezdu z Ostravy směrem na jih na Mošnov je v osadě Krmelín hospoda Na Světlově. Za socíku taky slušná zájezdní hospoda, kde se na dobré jídlo stavovali cesťáci. Nyní je ta hospoda pořád u cesty, ale vypadá to tam, že ta hospoda přestala být zájezdní a stala ve obyčejnou místní výčepní. Jediné, co zbylo z tamté doby, je nadměrná parkovací plocha. Holt dneska je ta hospoda už při pohledu zvenku příliš obyčejná a zchátralejší a je hned vedle místního státního statku či čeho.

R. Gramblička 8.11.2022 6:55

Já teď vařil guláš minulý čtvrtek. Ale né ten hustý ke knedlíkům, nýbrž kotlíkový s bramborama. Začal jsem ale dost pozdě a půlhoďku před plánovaným koncem se mi povedlo zaspat. Vzbudil jsem se cca o tři hodiny později kvůli smradu všude kolem. V hrnci zbyla hustá hmota, naspodu připálená sice jen mírně, nicméně dým jak probublával nahoru celý guláš znehodnotil. Dost to smrdělo. Takže skončil v koši a na druhej den, při dalším pokusu už to klaplo na jedničku

R. Langer 8.11.2022 7:22

No jo, to se jednou za čas stane prakticky každému... ;-)

R. Polášek 8.11.2022 9:58

Ono se někdy dá část jídla zachránit tak, že se okamžitě horní část obsahu hrnce odebere do nového hrnce. Musí se to hned, nečekat na vychladnutí. Cítit to bývá, ale někdy po "naředění" nějakou levnější komponentou se to dá jíst.

R. Gramblička 8.11.2022 13:00

Ano, to jsem provedl, když jsem guláš připálil poprvé někdy před dvěma lety, to pak tehdy ani nebylo poznat