29.3.2024 | Svátek má Taťána


Diskuse k článku

JEN TAK: Švestkové knedlíky

Jak krásně se to o nich zpívá v populární písničce „ty já mám tůze rád“. Nad dalším veršem písně ovšem musí zastánci zdravé a racionální výživy dostávat závratě, neboť text pokračuje: „když je mám k obědu, dám si je stošestkrát...“

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
V. Sember 8.8.2022 17:48

Divadlo Járy Cimrmana - Švestka

https://www.youtube.com/watch?v=-iTDGzu0q2c

V. Sember 8.8.2022 17:10

Tak už nám dozrávají švestky. Letos mnohde o trochu dřív, ale většinou jsou na stromech v hojném počtu. Oblíbené ovoce pozdního léta není příliš náročné na pěstování a kromě báječné chuti se může pochlubit i léčivými schopnostmi, hlavně detoxikačními. Poznáte, kdy jsou švestky správně zralé a můžete je utrhnout?

Švestky dozrávají od začátku července do září.

https://zahradkarskaporadna.cz/clanek-28590-vite-kdy-jsou-svestky-spravne-zrale-muzete-je-utrhnout

Někdy ve druhé polovině července jsem zaznamenal v obchodech švestky, Hned jsem si několik koupil. Mají dobrou chuť . Švestkové knedlíky ale nemusím.

P. Sura 8.8.2022 13:43

" .... Pak jsem dva měsíce hledal kombinačky. Byly nahoře na trámu. Marně se mě ptáte proč.... "

Proč? Protože když ženská uklízí, jejím cílem je, aby věci přestaly být vidět. Nikoli proto, aby se dostaly na patřičná míst jim vyhrazená. proto taky je hlavním principem dámských úklidů rozvěšování záclon a záclonek .....

R. Polášek 8.8.2022 9:34

Švestkové knedlíky jsou zdravé jídlo. Obilná mouka , pokud to není nějaká novodobá ošizená o lepek, má skoro správný poměr bílkovin a uhlohydrátů plus k tomu ty švestky přidávají vlákninu, trochu jednoduchých cukrů a dalších esenciálních živin. Pokud to člověk nezaleje škopkem roztopeného másla a neposype každý knedlík vrchovatou velkou lžící cukru. A pokud malou švestku neutopí ve velkém množství těsta. Navíc to je poměrně levné jídlo využívající čistě jen místní suroviny a umožńují zpracovat nadbytek švestek i jinak než do obligátního kvasu.

Navíc při využití odrůd Švestky domácí, hlavně před nástupem šarky, se to jídlo mohlo dělat dlouhodobě. Plody na Švestce domácí zrály postupně, první na mladých a osluněných stromcích byly k dispozici už někdy po polovině srpna a poslední na starých stromech končily až s prvními silnějšími mrazy, některé roky až ke konci října.

E. Novotny 8.8.2022 12:40

Pekny nutri rozbor. Ale kdyz sem o slozeni knedliku prihodi neco 'madam Novotny' (viz pani Tulejova) je to brano jako humoruprosty utok na klasicke ceske jidlo. Tady je vzdycky veselo. :-)

E. Novotny 8.8.2022 12:56

A svestkam uberete jejich pozitivni nutri vyhody varenim, porad vsak zustavaji vlakna, nastesti. ;-)

R. Polášek 8.8.2022 13:54

JJ, švestky u nás hýbaly světem. Chudší člověk si u cesty zasadil pár švestek a hned měl co jíst. Čerstvé švestky na dva měsíce a když nebyl líný a nasušil si, tak i po celý rok. A bohatší naplnil sudy ze švestek na svém pouzemku , vypáli a potom měl celý rok i co pít. Musely to být stovky let a desetitisíce lidí, co u nás ty švestky pěstovali, méně vhodné vysekali na topené na zimu, ty dobré rozšiřovali semeny nebo nechali vyrůstat ze semene a potom rozsazovali.... Až v našich krajinách, v Beskydech, Javorníkách, Jeseníkách a kdovikde, na valaěsku, lašsku Kravařsku atd vyšlechtili Švestku domácí.

E. Novotny 8.8.2022 14:22

A kdyz jsou hodne zrale, tak sladke jako med. Dobre jak do knedliku, tak i v kompotove forme, kolace, tace, svestkova povidla, kterymi se plni kynute knedliky nekdy, my jsme meli svestkovych stromu na nasi zahrade-vinohradu nekolik. I tady jsou velmi oblibene i jako napoje, dzusy atp...

E. Novotny 8.8.2022 3:26

Svestkove knedliky maximalne jako desert, dva kousky. Je tam plno sacharidu, uhlovodanu nebo jak vy tomu rikate (carbs) a zadna poradna vyziva, navic plno cukru a vetsinou bila mouka. A jeste navic, porce tech knedliku ma plno kalorii, ale za chvili clovek dostane hlad prave kvuli nedostatku te prave vyzivy.

J. Tulejová 8.8.2022 7:16

Tož jste ten Vlkův humor dostatečně smázla, madam Novotny.

Na švestkové knedlíky jsem dostala chuť a až změní momentální zelenou barvu na švestkově modrou, uvařím je pro celou dědinu. Z té bílé mouky.

E. Novotny 8.8.2022 12:17

Je vic 'vaznych' prispevku tykajicich se slozeni a vyzivy. Asi jste si nevsimla. A nikdo krome vas to nebere smrtelne vazne. Ani ja. :-)

P. Dvořák 8.8.2022 8:18

Pořád lepší, než do žitné mouky balit naklíčená semínka a ty smažit na palmovém oleji. Pokud je tedy nenecháte vyrůst v trávu, kterou jako králíci jíte za syrova.

I. Lyčka 8.8.2022 10:41

Vy musíte být vážně nešťastný člověk.

E. Novotny 8.8.2022 12:48

Vazne? :-)

J. Jurax 8.8.2022 11:59

No, po dvou kouscích švestkových knedlíků člověk vskutku dostane hned hlad; to si jich musíte dát tak deset, patnáct ... :-)

E. Novotny 8.8.2022 12:27

Pisu jako zakusek, desert. Tedy dva knedliky. Hlad ale brzy dostanee i kdyz jich snite tech Vasich deset, patnact. Rozhodne driv nez po proteinovem obede. Tak jsem to minila. Ale vazne to neberu. Taky kdyz poslala sestrenice kolegu Americana k nasi babicce a ta mu tyto knedliky uvarila, orijel nadsen a popisoval to coby gurmansky zazitek. :-)

E. Novotny 8.8.2022 12:28

Jo a temi proteiny minim bilkoviny. ;-D

E. Novotny 8.8.2022 12:34

A jeste neco. Bud dessert ( s dvema s, nebo po Vasem = dezert, jak jsem tu cetla. :-)

V. Vlk St 8.8.2022 18:40

Milá paní, proteiny jsou jistě výborné, hlavně pro sportovce a "moderní lidi". Ale tohle je povídání o dobrém jídle a ne přednáška : "výživového experta". Ale děkuji za zájem.

E. Novotny 8.8.2022 21:04

Presto je to svobodne forum a lidi muzou to jidlo o kterem je rec hodnotit. Nebo snad ne, mily pane?

Tady je prislovi: “You are what you eat!” :-)

Nutri info dulezite a jinak welcome, skutecne zajem mam. Clanek ocenuji!