28.3.2024 | Svátek má Soňa


Diskuse k článku

JEN TAK Rychlý z žinčice

Pomáhat maličko v hospodářství, tedy spíš se kolem toho motat, to se nám moc líbilo. Bylo to zajímavý. Člověk však musel dávat pozor, aby mu kráva nešlápla na nohu a netrkla ho koza. Ovšem největší nebezpečí přestavovaly husy.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
R. Polášek 16.11.2022 13:15

Já jsem si na brynzu zvykl za socíku. Tehdy byla brynza v obchodech v dost velkém dostatku skoro pořád, aspoň si to tak pamatuji. A nebyla nijak drahá. Prodávala se v kostkách, rozměrově shodných s kostkami másla, jen v jiném a jinak barevném obalu.

Halušky jsme nevařili, brynzu jsme jedli s chlebem a máslem. A jím ji tak dodnes. Na dobrém chlebu a s dobrým máslem to byla lahoda.

Akorát tehdy nebyla bryzna občas mikrobiologicky dost dobře "vyřešená" byla často taky "rychlá". A taky se poměrně rychle kazila, plesnivěla.

R. Polášek 16.11.2022 13:24

Akorát teď si uvědomuji, měli jsme místní "západobeskydskou" nebo lašskou obdobu halušek, uvařené ve vodě a pouze omaštěné omastkem vypečeným špekem. Špek musel být kvalitní, dobře solený, měkký, a tak akorát opečený, aby se kostičky špeku se špekomasovou chutí tak akorát s těmi haluškami rozplývaly na jazyku. To byla taky dobrota.

Na sladko byly s rozpuštěným máslem, cukrem a tvarohem. Další lahůdka.

V. Povolný 16.11.2022 9:00

Halušky jsou nejlepší s brynzou a kostičkama opečené slaniny. Prosté, jednoduché a skvělé.

V. Mokrý 16.11.2022 6:32

To motání se a trošičku pomáhání v hospodářství, bohužel chybí už kolikáté generaci.

Proto jsou mnozí odtrženi od přírody, zemědělství !!

L. Písařík 16.11.2022 10:19

Život v zemědělství není taková idyla, jáká je popisována, sotva začne svítat, je třeba nakrmit zvířata, vyčistit jim stání, hnůj odvezt na hnojiště a teprve pak dojde na vás, abyste se nasnídal taky. Práci máte od svítání do soumraku 7 dní v týdnu - proto zemědělci nespěchají, vědí že sotva jednu práci skončí, čekají je nejméně 2 další. Žádné dovolené ani svátky. Takový život musíte opravdu milovat a cítit se v něm dobře, jinak žijete v nepohodě a nespokojenosti.

V. Mokrý 16.11.2022 11:12

Právě proto jsem to psal -

aby omladina vůbec věděla, o čem je život. Zvlášť ta, z těch okecávacích oborů škol.

R. Polášek 16.11.2022 13:07

Přesně tak. Jenže to musí být člověk hospodář, na kterém ty práce leží a spousta práce se musí udělat i když to zrovna optimálně nejde. Třeba je ještě tma nebo prší a je mokro nebo na podzim nebo na jaře je lezavo a sychravo a blátivo atd.

Být nějaký host, který vypomůže tehdy, když se ta práce dobře dělá a je pěkně a když ne, tak vypomáhat nemusí, je úplně jiné kafe.

Nebo být v dětském věku, kdy to děcko hospodář nechá dlat tak 2 - 4 hodinky nebo tak nějak, aby si "zvykal".