28.3.2024 | Svátek má Soňa


Diskuse k článku

JEN TAK: Někdo jí koně, někdo psy a jiní ústřice

Předpokládám, že tenhle i minulý text nebude nikdo překládat do angličtiny, protože Angličané by o mně ihned prohlásili že jsem zrůda, zvíře a zvrhlík, když jsem se přiznal, že jím koninu. To je, jako by někdo u nás prohlásil, že dlabe psy.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Výpis zvoleného vlákna.
Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
M. Hoblík 5.11.2022 16:58

Jíst se dá opravdu ledacos! Ale rozum velí: "nežer červy, zkažené maso a děti nepřátel!" Jenom aby ten zdravý rozum vydržel a EU nás nenutila pojídat ruské zajatce...

V. Mokrý 5.11.2022 17:39

R^:-)

R. Polášek 6.11.2022 10:46

Ruští zajatci jsou prý moc tuzí, nemejou se a smrdí. ;-D

Ale červi a obecně hmyz je něco jiného, ty asi časem pojídat budeme. Ono totiž hmyzáci mají některé nedoceněné produkční vlastnosti. Například ryby v akvakulturách, mají li prosperovat a dobře růst, tak ty některé hodně ceněné ryby vyžadují v krmení vysoký obsah bílkovin, tuků a rovnou oněch ceněným omega mastných kyselin, aby je maso z těch chovaných ryb mohlo taky obsahovat a bylo tak zdravé. Napřklad prakticky všechny lososovité ryby, nebo jeseteři atd Donedávna se to řešilo tak, že se krmivo pro tyto ryby vyrábělo z neupotřebitelných nebo málo ceněných plodů moře a z jejich odpadů, získávaných rybáří při zpracovávání výlovů mořských ryb. Jenže tohoto zdroje je jen omezené množství. Zachytil jsem nedávno, že se pro krmení ryb v takových akvakulturách může využít právě produkce z těch hmyzáků, protože ti umí poměrně snadno a hromadně, vyprodukovat žádané bílkobiny a tuky z nebílkovinných krmiv. Například mouční červi to umí vyrobit z krmného nebo jinak málo kvalitního obilí.

Takže momentálně to vypadá, ž i když zatím ne ještě přímo, konzumujeme hmyzáky už nepřímo skrz některé chované ryby.