29.3.2024 | Svátek má Taťána


Diskuse k článku

JEN TAK: Animálno nad mozkem lehce vítězí (4)

Ped stoletím vyhlásily jedny americký noviny pro čtenářky anketu s otázkou, jak si nejlépe udržet mužský. A ta odpověď, co vyhrála, tu bych doporučil i svým vnučkám. Kdybych je měl. A ta zní: „Krmte je dobře, ty bestie!“

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
R. Dubravský 1.9.2022 20:21

Žena, chce-li si muže udržet a čerpat výhody z partnerství, musí udržovat jeho žaludek plný a koule prázdné.

F. Navrátil 1.9.2022 8:04

Máme rozdílné vzpomínky, i když nejsem staromilaec. Zatímco autor tvrdí, že nenáviděl někdejší jogurty jako "ty děsivé bílé hmoty v socialistických skleničkách, po kterých se člověku stočila huba do kornoutu", mám vzpomínky na jogurt opačné. Chutnal příjemně a na dně skleničky bylo skutečné ovoce. Jahody, meruňky, maliny, borůvky. Ty dnešní, tepelně upravené, chemicky ošetřené, plné éček a emulgátorů si plným právem zaslouží název "shnilé" jogurty.

T. Novy 1.9.2022 10:15

Skutečně ovoce v socialistickém jogurtu? To je důkaz, jak paměť po letech vylepšuje vzpomínky.

Na dně soc jogurtu byla obarvená směs 80% cukru a kyselých chemikálií s pachutí údajně jahodovou, borůvkovou (ta byla extra eckelhaft), vyjímečně meruňkovou. První koupený jogurt s reálným ovocem jsem jedl až v Německu v roce 1990.

O. M. 1.9.2022 13:51

To závisí na tom, v kterém období socialismu jste ten jogurt jedl. V 70. letech, kdy a) jezeďáci měli problémy s tučností mléka, se prakticky nevyskytovaly smetanové jogurty (smetana dělá tu lahodnost) b) v recepturách převládal l. bulgaricus, který dělá to kyselé kvašení, byly jogurty pro dítko opravdu utrpením. V 80. letech, kdy už jezeďáci dokázali krávy dostatečně krmit, aby mléko bylo dostatečně tučné, zbývala smetana i do těch jogurtů. Navíc se časem pozměňovaly receptury, v jogurtech přibylo termofilů a ubylo bulgariců, čímž klesla kyselost jogurtů, takže už byly poživatelné i pro děti. Bylo to umožněno i technologickým pokrokem ve výrobě - nové linky, sterilnější prostředí (kyselejší jogurt sám sebe konzervuje, je odolnější vůči vnější nákaze, tučnější a méně kyselý jogurt je náchylnější, tudíž méně trvanlivý).

Současný sortiment jogurtů a jejich vlastnosti jsou dané tím, že prodejci (a obvykle i zákazníci) vyžadují co nejdelší trvanlivost a co nejnižší cenu, k tomu přihoďme nejrůznější módní trendy ve stravování...

J. Novak 1.9.2022 1:32

Tyhle reklamní kecy starého zbrojnose na psa nepatří.

V. Pavelka 1.9.2022 8:26

Ten bulharský Jogurt (kyselo mlako) mě taky ohromil ! Snídají ho tam všichni k tomu buchty s marmeládou ! Vůbec mě Bulharská kuchyně omráčila , všechno tam chutnalo na jedničku !:-)

M. Krátký 1.9.2022 13:04

bejvávalo - jsem velký patriot a milovník bulharských pokrmů - dnešní bulharské jogurty jsou univerzální srágory Danone - nechte je načnuté na sluníčku a budou tam min tři dny ležet "jako nové" - jinak bulharská - domácí kuchyně je super paráda R^R^R^

V. Pavelka 1.9.2022 8:29

Uklidněte se Novak , a skočte si na svuj oblíbený Hambáč ...