28.3.2024 | Svátek má Soňa


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: Kapr na kmíně

Abyste neřekli, že vařím jen na Beaveru ;-)

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
A. Rgova 3.4.2020 22:56

Jo to bych si dala. Až mi zavonělo z obrázků.

Na pánvi maso dělám nerada, ješte tak steak hovězí vysoký, medium, to zvládnu, jinak raději v troubě, protože na té pánvi mi to moc nejde. Na špetku oleje kapr se solí a kmínem to mám taky moc ráda, řeklabych, že to bude podobné. Pletoucí se kočičky bych sesyčela:o), asistentky.Dávají pozor na prskající máslo?

M. Crossette 3.4.2020 18:19

Šarko, bezva popsaný recept s kočičím dozorem :) Kapra už jsem dlouhé roky neměla, tady se neprodává (považují jí za "bahenní rybu", takže v obchodě by neuspěla. Kdybych tu znala nějakého rybáře (jako kdysi v Illinois), který by mi chceného kapra dal (místo aby ho zase vyhodil do vody), tak bych ho asi dělala jako ty. Mám tyhle lehké přírodní chutě moc ráda a kmín je u mě koření č.1. Zdejší catfish jsem kdysi take dělala na kmíně. Jenže je to velice křehoučká ryba, takže jen tak "na sucho" na pánvičce se křehkost rychle vysuší či co, prostě ryba je pak spíše tuhá. Takže Jižané jí zásadně obalují a já to teď dělám take tak. Ovšem Blážin recept jsem teď zařadila do jídelníčku, při něm ryba zůstává křehoučká a šťavnatá a tak to střídám (nedávno byla zas, tresku jsem zatím nekoupila). Zana zmínila pstruha. Ty tu také v obchodě není vidět. Jednou jsem je viděla silně zmražené, ale byly to takové nicky, za ty peníze pomalu trojhubky). Ale za života v Německu byl pstruh skoro na každém menu rest. a tam jsem si ho s chutí dávala právě v přírodním provedení. Buď jen s kmínem a v útrobách petrželku, případně posypaný plátky mandlí. Mňamka to byla velká.

Dneska ryby nebude, bude moje domácí pesto. Včera jsem si donesli domů óbr steaky s hranolky a oba máme chuť na něco jednoduchého. Dovnitř rest. se tady už moc nesmí (nebo jen posedět v malém počtu a s velkými odstupy stolů). Ale stále funguje "take-out", nabízejí slevy a snaží se přežívat. Takže jsme steaky objednali přes tf. Řekli, přijeďte za 15 min. Z auta jim choť zavolal, že sedí venku, oni do auta přinesli 2 krabičky a z okýnka i kreditkou zaplatil.

T. Zana 3.4.2020 19:26

Maričko, take-out tu taky hodně frčí, skoro všechny restaurace to dělají. Mají to teď těžké.

Š. Matyášová 6.4.2020 7:45

catfische bych zkusila na páře, ona i treska na páře- voda s esolí, bylinkami a citronovou šťávou, pařáček, na něm rybka, nebo kusy rybky, poklička a trpělivost...za chvíli je vařeno v páře, ryba je š ́tavnatá, provoněná, není mastná...rozehřát trošku másla, počkat až se oříškově rozvoní,přelít trochu rybičku.... někdo do té vody dává půl na půl i víno-bílé, jenže mě je líto to pak vylejt..i když by se to dalo využít na základ vývaru pro rybí polívku....

T. Zana 3.4.2020 16:08

Jj, nějakou jednoduchou rybu bych si dala. Asi ne zrovna kapra, zdroj dobrých ryb nemám, ale třeba pstruha, ten se dá koupit slušně :-)

L. Blaza 3.4.2020 11:36

Tak u nás doma dnes bramborový salát a řízky. Co taky stále doma vařit, žejo.

Š. Matyášová 3.4.2020 13:48

Takový sváteční jídlo...to je super, že vaříš...

Z. Lika 3.4.2020 15:08

My měli fazolovou kaši, někteří s uzeninou. Ale k pátku se hodí ryba, i kaprovitá.

Z. Jenny 3.4.2020 10:40

Ano Sharko, takhle mám kapra nejraději. Chuť ryby musí zvítězit nad všemi těmi plpami na ryby. :-)

A. Bytová 3.4.2020 12:48

Taky souhlas. Nejlepší kapr mého života byl čerstvě z vody vytaženej, posolenej, nad ohýnkem na pánvi upečenej. Ani ten kmín jsme na vandru s sebou neměli. :)

A. Zemanová 3.4.2020 10:23

O.T. Od včerejška píchám Bertíkovi inzulín, bohužel má cukrovku. Taky trochu rozhozenou štítnou žlázu a játra, na to léky teprve dostanu. Tak doufám, že to všechno do něj zvládnu dostat a že mu to pomůže.

L. Blaza 3.4.2020 11:35

Ach jo, Vave, to je mi moc líto! Kolik je Bertíkovi let? A jak se u něj ta nemoc projevovala? Objímám a držím palce!

A. Zemanová 3.4.2020 20:39

Hodně pil, zhubnul, najednou měl lupy, hodně čural. Začal být unavený a hodně ležel vedle mě. Myslela jsem, že to jsou ledviny, ale to se vyloučilo. Cukrovka a taky rozhozená štítnice a vyšší jaterní test. Jedno souvisí s druhým a třetím.

Ono to zhubnutí bylo žádoucí, tak jsem to neřešila, ale pak najednou to bylo moc a docvaklo mi teprve všechno ostatní. Znáš to, pomalu vařená žába. :(

A. Zemanová 3.4.2020 20:39

Jo, a Bertíkovi bude v létě 13 let.

A. Rgova 3.4.2020 22:58

Že posílám pohlazení Bertíkovi. Všechny ty špatnosti vyplynuly z krve?

Z. Jenny 3.4.2020 12:44

Achjo, Vave, to jsou starosti. Zrovna nedávno jsem to probírala s kamarádem,co žije s kocourem a taky píchal inzulin. Ale pomáhá to!

A. Zemanová 3.4.2020 20:40

Věřím, že zabere. Začínáme na nejnižší dávce + dieta a bude se to dolaďovat.

Š. Matyášová 3.4.2020 13:50

o to víc lituju,že jsme s Bedou pořád odkládaly to její - sepíšu cukrování s Nynýškou...to by pro nás všechny byl dobrej návod do začátků....

A. Zemanová 3.4.2020 20:44

Škoda, Bedulka měla velké zkušenosti. No, budu se s tím muset nějak popasovat. Máme dobrého veterináře z přízně v Liberci, ale teď je to tak pitomé. Vetky tady nejsou špatné, ale řeší jen cukr, jenže Bertík potřebuje srovnat i tu štítnici a játra. Až jim dorazí objednané léky, sjedeme tam. Teď všechno vázne, i dodávky léků.

Navíc řešíme problém s tchyní, to nejhorší už je zařízeno, ale stejně je spousta starostí.

Š. Matyášová 6.4.2020 7:43

Hodně jí v tom pomáhal MVDr. Skala, kontakt na něj najdeš..ale on je v Praze, nemáš ho blízko...ale blíž než Liberec...

A. Zemanová 3.4.2020 10:21

Ryby mám docela ráda, ale protože jsem jimi nebyla odkojena a nenaučila jsem se je pořádně dělat, a hlavně protože Vašek se bojí kostí a kostiček, tak je nemáme zas tak často. I když co jsem doma, tak se snažím je dělat minimálně jednou za dva týdny, jednou za týden. Většinou tedy mám mražené ryby ze "žlutého autíčka", jak říká ri, ale jelikož nemám na ryby mlsnou hubu jako třeba Bubu, tak mi to nevadí. Kapra smaženého jíst neumím, ale tohle vypadá zajímavě. Ovšem nesmí to mít kosti, jinak mi to Vašek nesní.

Š. Matyášová 3.4.2020 13:51

nemělo,byl to pečlivě vykostěnej filet....

Z. Janaba 3.4.2020 10:16

Kapra já néé, ale popisuješ to tak sugestivně, že snad jóó :-)

U nás dneska bude uzeno. Studená večeře pro oba. Já makrelu, teple uzenou s hořčičným semínkem, paprikou, černým pepřem a koriandrem, k tomu celozrnou bagetu s máslem a ledsalát bez zálivky. MLP dává přednost uzenému pstruhovi na ledsalátu, obloženém půlkami vajec těsně před “natvrdo” lehce popeřených a jako dipp zakysanou smetanu s trochou hořčice, špetkou soli a cukru a koprem. On je konzerva, takže příloha je bageta bílá, upečená dokřupava. On bílé víno, já nealko pivo a myslím, že je to slušná páteční večeře. (A výhra pro mne - nemusím vařit)!

Š. Matyášová 3.4.2020 13:52

zkusila jsi někdy uzenou rybu - nahřát v troubě? a jíst ji hodně teplou? (do alobalu a trochu ji navlhčit, někdo dává i kousek másla..já jen trošku té vody - jako kdybys tu rybu orosila rozprašovačem.)

E. Zvolánková 3.4.2020 8:24

Ahoj všem, kapra na kmíně mám mnohem raději než obalovaného. Toho jím skutečně jen na Vánoce. Ale jen takhle, přesně podle receptu, si ho párkrát do roka děláme. Mezitím ale spoustu jiných ryb. Já osobně ujíždím na mořských. Úplně luxusní je mořský ďas. Taky jen na másle, posolený a s kmínem. Akorát je taky čertovsky drahý :-)) Takže taky tak dvakrát do roka :-))

V jednoduchosti je krása. Někdy chutná mnohem více ten úplně nejjednodušší recept, než složitá specialita.

Š. Matyášová 3.4.2020 9:18

Tak to máme Evo vlastně stejně.... :-D , když vynechám kapří tatarák,sušený kapří maso, uzenýho kapra a pečenáče a kapří hranolky, tak nejraději úpravu na másle a kmíně a po mlynářsku...smaženýho taky na vánoce ale ryby i v průběhu roku...mám je moc ráda... a největší úlet snad byl znojemský kapr - fakt s omajdou a okurkami a bylo to skvělý....

Z. Lika 3.4.2020 8:14

Voní to až sem. Rychle opráskout rybu, žádné čekání... Díky za recept!

Jen s tím kaprem bych u našich kočkourů neuspěla - resp. padl by do nich bez zábran, ábr dý koncen! :D Tak to nepokoušíme.

Š. Matyášová 3.4.2020 9:42

jo, snadná a velice chutná příprava...moji pomocníčci se ani nepos... :-D

Z. Inka 3.4.2020 7:51

My dnes také rybku, aljašskou tresku pouze, protože musím ještě ke strojům a šít roušky. A protože zbyla odvčera kaše, budou bramborové pusinky nepusinky, spíše hrudky. Ale dobré to snad bude stejně

Š. Matyášová 3.4.2020 9:44

tak to já bych tu tresku opráskla, dala do keramiky, navrstvila kaši smíchanou s dvěma žloutky a nasuflovanou sněhem, přidala něco zelenýho (petržel nebo jarní cibulku...šupla do trouby zapéct a měla takovej ten rybí nákyp......