28.3.2024 | Svátek má Soňa


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: Když je svátek – bejvá svíčková

To platí aspoň u nás na Beaveru.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
A. Rgova 17.1.2020 18:06

Paráda. Kamna, svíčková, ohřívání knedlů i to, že máš tolik kamarádů. Já dnes po týdnu choření hasila v práci nedodělky a až před chvílí nakoukla. A jsem ráda. Okamžitě jsem začala toužit po svíčkové. Se šlehačkou a brusinkama, těch hodně prosím. Citronu netřeba. A se šesti. To by byl těžký den. Teď budu toužit jen odpoledne:-)

Ty kamna jsou parádní. To by bylo něco mít to doma. Naši když měli koupit nový sporák zhlédli se v kamnech na dřevo. Zmenšili linku a mají doma v kuchyni kamna na dřevo i s troubou, ale v plechu. V létě si vystěhují vaření na terasu, kde mají sporák na propan a jsou spokojený. Je to nižší level. To by bylo úžasný, až odejdou plecháče nechat jim vyrobit zděný.

M. Crossette 17.1.2020 17:14

A ještě pro Liku - včera jsme měli k večeři Korokee, ty tvoje japonské karbanátky. Bylo ty zbylé přihřeji a mám s večeří vystaráno. No a minulý týden byl tvůj čočkový "guláš". Prostě tvoje recepty tu v Alabámě jsou pravidelně na jídelníčku a stále chutnají. Díky za ně !

Z. Lika 17.1.2020 17:41

Maričko, to mám velkou radost, že se tak hezky ujaly, čočkový "guláš" dělám taky velmi často, a teď jsi mi připomněla, že korokke se dají výborně použít jako bufetové občerstvení pro návštěvy. Takže taky díky :-)

M. Crossette 17.1.2020 15:59

Tedy Šárko, žasnu a jako Bédě, také se mi při popisu a přřipohledu na fotky sbíhly sliny. Zaujala mě příprava marinády, to čekání na vypaření čpavé vůně octa ! Jak dlouho jste na Breaveru brigádničili, když maso bylo naložené dva dny ? Takhle už jen od pohledu lákavá svíčková byla chutná odměna všem. Však bych si také dala. Nevěděla jsem, že se šiška knedlíků prodává už i nakrájená? A ano, za vychytávku s napařením ti patří metál.

Napadá mě, jak často pro tolik strávníků vaříš brambory? Tedy kdo v takovém případě kopu škrábe? Znám z obrázků škrabání na vojně - kluci do půl těla sedí v kruhu a škrábou kopu brambor. No u vás by to pak muselo být něco jako sousedské draní peří - jen místo pírek škrábete brambory:-)

No kamana - radost na ně koukat!

M. Crossette 17.1.2020 16:04

A ještě něco. Šarko, ve čtvrtek večer jsem dělala Pajdiny košíčky a moc děkuji za odpověď na můj dotaz u receptu. Papírové košíčky jsem koupila. Umlela jsem si čerstvé pecanové ořechy a smíchala s trochou skořice. Zbylých lupínků bylo v krabici už jen 200gr (přesně). Karamel se mi podle tvé rady také povedl - včasným odtažením jsem ho nespálila a šlehačku jsem vlila postupně. Přelila jsem ho do misky, vmíchala ořechy a lupínky. A tady jsem zjistila, že na těch 200gr bylo karamelu moc, měla jsem udělat poloviční dávku. Takže se to hodně patlalo. Lžičkou jsem vykrajovala kousky a prsty druhé ruky sešupovala do košíčků. Jak jsem při tom olizovala prsty, mlaskala jsem, jak to bylo dobré. Ale po pěti košíčcích jsem přestala, fakt se hmota děsně patlala. Dala jsem jí do lednice s nadějí, že se karamel více vsákne do ořechů, máslo trochu zchladne a hmota bude tužší. Během mé práce přišel do kuchyně manžel, tak jsem mu dala ochutnat, aby viděl, na co jsem chtěla ten zbytek lupínků. Též se jen mlsně olíznul.

M. Crossette 17.1.2020 16:19

V lednici byla hmota víc jak dvě hodiny. Opravdu se o dost zpevnila, ale stále byla poddajná, s prací jsem nemusela fofrovat. Právě při uschovávání se ukázala nutnost košíčků, přesně, jak jsi psala. Kdyby se várka snědla na jedno posezení (hromádky rozložené na podnose), košíčky nejsou přímo nutné . Ale na uskladění ano, moje kopečky zůstaly stále lepkavé a nevím, jak bych je bez nich uložila! Naskládala jsem je do krabice a dala přes noc do lednice. Dnes ráno jsem je zvědavě vyndala. Chlad jim vlice prospěl, jsou zpevněné, snadno jdou z košíčku vyndat a neodolala jsem a ještě před snídaní jsem dva kousky snědla - chutnají ještě o několik mlasknutí lépe. Manžel si také nechal jeden šoupnout do pusy a určitě si později dál další. Měla jsem z toho množství 54 kočíšků (+ to ulizování) , ale dlouho nám určitě nevydrží!

Takže je to dobrota, která má jediný "kaz" - tyhle hromádky jsou přeslazené ̈!. Možná ve 400gr. lupínků by se cukr víc rozložil, já měla na 200gr lupínků (a 100gr ořechů), 200gr cukru (v receptu jsou lupínky popsány 200 - 400gr, ale mělo mě to snížení samotnou napadnout). Navíc zdejší lupínky jsou samy o sobě dost slazené. Každopádně díky za recept, mám ho uložený a příště si budu na množství cukru dávat pozor.

Z. Lika 17.1.2020 17:49

Maričko, myslím, že bude rozdíl ve sladkosti těch lupínků, tedy přidaném cukru, kukuřičném sirupu apod. Tady ty běžné kukuřičné lupínky mají i jen 8 % cukru (a tím se myslí včetně přirozeného).

M. Crossette 17.1.2020 20:11

Liko, šla jsem se do garáže podívat na tu prázdnou krabici (odložená k třídění odpadu). Je na ní napsáno, že v jednom hrnku lupínků je 8gr cukru (16% DV=daily value), takže to je stejné ne? Ale já jsem kdysi četla, že zdejší, výhradně třtinový cukr je sladší, než váš řepný. S HankouW jsme se shodly, že do am. receptů dáváme automaticky vždy polovinu z uvedeného cukru a úplně to stačí (Am. stejně mají recepty přeslazené). Určitě tuhle dobrotu udělám znovu, ale snížím cukr a uvidím, jestli to bude rozdíl. Manžel venku pracuje, právě jsem mu tam odnesla "na posilnění" na talířku 5 kousků. Protože měl špinavé ruce, tak jsem ho jimi "krmila rovnou do pusy". Ale tři mu stačily (právě, že je to hodně sladné) a já dorazila ty zbylé dva :-). Ale ubývají, ubývají :-)

M. Crossette 17.1.2020 22:50

Jé Liko, teď jsem si to znovu přečetla a ty píšeš 8% v lupínkách, já 8 gr (a 16%), takže ty zdejší jsou 2x tak sladší - nebo to zase motám :-/?

Z. Lika 18.1.2020 8:03

Jelikož těch 16 % se netýká obsahu cukru v lupínkách, musely bychom obsah cukru u vás asi počítat z váhy lupínků, abychom mohly porovnávat. To americká počítání na šálky mě vždycky mate, připadá mi to jako hodně neurčitá míra.

Ale obecně, co se týče sladkosti jídel u vás, máš pravdu. Pekla jsem chleba podle receptu vyhlášeného amerického pekaře - a výsledek byl nezvykle sladký. Chutě jsou ovšem různé a kdo si na sladkou chuť zvykne, připadá mu "ta pravá".

Š. Matyášová 20.1.2020 8:25

karamečl asi neošidíš, ale jde dát víc lupínků ...nešlo by to z macesů - Jedná se o křehký nekvašený chlé, používaný na svátek Pesah. Kdyby se ten strojově dělaný podrtil na kousky....třeba by to šlo,ten sladký není....

Š. Matyášová 20.1.2020 8:19

no, to j emaričko tím přidáním lupínků, buď jich dáš méně a pak se to matlá a je to hodně karamelové (to milujou děti) a nebo jich dáš víc- těch 400g a pak je to pro dospělé akorát....ale je jich moc....;-)

M. Crossette 21.1.2020 18:16

Šarko, děkuji za všechny odpovědi. A hlásím, že všechny Pajdiny košíčky jsme předevčírem dojedli. Jak každým dnem ubývaly, přendala jsem je z velké krabice v lednici do menší, až už jich bylo v jen 6, o které jsme se s manželem spravedlivě rozdělili po večeři. Byly výborné, dokonce i tu přeslazenost částečně odvolávám. Určitě se hodí jako vánoční cukroví - rozležení jim svědčí. Protože hromádky se každým dnem víc a víc rozležely, zvláčněly a byly čím dál lepš, i cukr se jaksi vstřebal. Ale i tak by mohly být méně sladké a zkusím příště dát cukru méně. Nakonec ani těch 200gr lupínků nevadilo - jak píšu vše se rozležením v lednici krásně propojilo a zpevnilo, v ruce už lepily jen nepatrně. Možná příště udělám kompromis, lupínků dám 300gr. Určitě je ale budu dělat častěji, je to velká dobrota a ještě jednou děkuji za recept a vyřiď kamarádce, jaký měly kočíšky úspěch v Alabamě :-).

Š. Matyášová 20.1.2020 8:18

milá Maričko,

brigádničí se o víkendech,takže příjezd v pátek a v neděli odpoledne odjezd a když byl st.svátek-bylo volné i pondělí,takže jsem mohla nechat maso odležet....

brambory- mám škrabku Alenku, která buď oškrabe přes den v pátek a já pak uvařím nebo škrabeme spolu a někdy se zapojí i jiní....dokud je slupka hladká a jde používat škrabku,j eto super, horší je, když už to nejde....a brambory máme často nebo kaši...když přijede ke stovce lidí,dělám rizoto nebo těstoviny....případně guláš s chlebem..ale už byly i výpečky a bramborové knedlíky se špenátem ....nebo nastavená kaše a sekaná....

A. Zemanová 17.1.2020 15:25

A ještě jednou. Na tu cedulku můžeš být právem hrdá, na rukou by Tě měli osadníci nosit, na rukou, a odívat do hedvábu. :)

Š. Matyášová 20.1.2020 8:26

to bych byla Vaví asi potlučená,neb mne nosit- to by bylo za trest ;-D a hedváb - no, na ten já si nepotrpím, v něm se nedá vařit ;-)

A. Zemanová 20.1.2020 10:17

Jen se neodříkej! Už jsi to zkoušela? :-)

A. Zemanová 17.1.2020 15:23

Jo,:-) a ta kamna, ta jsou prostě úžasná! Až budu velká holka (nebo spíš v příštím životě), tak budu mít chaloupku a v ní veliká kamna se spací pecí. Tak!

Š. Matyášová 20.1.2020 8:27

jsem na peci spala...no,nic moc, krom tepla....je to tvrdý ležení....

A. Zemanová 20.1.2020 10:22

Dala bych sis tam podušek jak pro princeznu na hrášku a to by bylo, aby nebylo! :-)

Z. Matylda 17.1.2020 13:55

Svíčkovou mám ráda a ráda si ji dám skoro kdekoli. Doma ji nedělám, hovězí peču po anglickém způsobu- na cibuli, kořenovce, jablkách, zalité pomerančovým džusem, jen osolené a opepeřené. Peče se to dlouho, až se zelenina skoro rozpadne, a do šťávy vmíchám zakysanku,,,,

L. Jakovljevičová 17.1.2020 13:34

Teda Sharko, klobouk dolů, obdivuju tě! Já bych takové množství jídla neuvařila. Už jen ze strachu, že něco zkazím a nebude to chutnat, bych zkazila všechno.;-D A ty kamna, to je sen, který už se mi nikdy nesplní. Líbí se mi moc a moc. Přiznám se, že je nepřávidím, ale krutě závidím

Š. Matyášová 17.1.2020 14:37

Lído, já je zase vždycky po příjezdu pohladím....;-)

Z. Tečka 17.1.2020 11:32

Jsem exot, svíčkovou nesmím! Stačí, že ji někde ucítím a už se potím i pod očima.

Když strejda na chalupě přinesl kus srnčího na svíčkovou, všichni slintali. Tři dny naložená, pak se pekla v kachlácích, a já přebíraůla strejdův chleba pro slepice, namazala jsem ho sádlem z hrnce a na zahrádce si vytáhla cibulku. Uklidila jsem se s tím za stodolu.

Ale jo, beru, že je svíčková slavnostní jídlo, které téměř všichni milují. O kamnech už psát nebudu, obdivovala jsem je už dřív. Stačila by mi poloviční. Na tom se musí vařit samo. Máš můj obdiv, jak sis s tím poradila. Chodila jsem pár let pomáhat do hospody,tam se samozřejmě vařilo ve velkém, ale jednak tam bylo víc ploten a druhak si postupně každý kuchař vybavoval kuchyň všelijakými udělátory. Ty sis musela poradit prakticky v polních podmínkách. A skvělě!R^

Jo, a O.T. Včera jsem pekla kočkám kuřecí čtvrtku v sáčku. Dělala jsem to poprvé, a výsledek přímo skvělý. Jen jsem přidala pláteček másla. Vyndala jsem kuře když kůže začala nabírat barvičku. Maso křehounké, plné šťávy, jen jsem ho natrhala vidličkou. Za mohutného ječení a kvílení jsem jim to nandala do misek, za dvě minuty to vdechli. A to jsem jim nechala tu větší čtvrtku. Příště abych tam dala dvě, a možná mi bude dovoleno olíznout tu středovou kostičku;-D.

Š. Matyášová 17.1.2020 11:43

Samo jo, když víš jak přiložit,kam posunout polena, kam šoupnout hrnce...a stačí jeden dobrák, co ti přijde pomoct....;-) , ale když nám někdo udělá třísky na podpal a nanosí dřevo,jsme s Alenkou rády....:-)

Z. Lika 17.1.2020 11:59

Jo jo, přijde pomoct a bez vyzvání přiloží... achich ach.

Z. Tečka 17.1.2020 12:37

No to jo, když jsem ještě vařila na sporáčku, taky byla zóna na smažení, na vývar a na vaření. Moc se mi po tom stýská, s tou indukcí se dodnes trochu peru.:-(

A. Bytová 17.1.2020 11:22

Kdyby byla Nobelovka za vaření, nominovala bych tě už jen za tu vychytávku s knedlíkama.

A ty kamna, to je prostě sen!

Š. Matyášová 17.1.2020 11:39

děkuju Abyt.....

T. Zana 17.1.2020 10:41

Sharko, ta kamna, to je báseň o kamnech! Krása a užitek, tak to má být V.

Jinak se připojuju k zástupu obdivovatelů, neumím si vaření pro takový dav představit.

A svíčkovou ráááda, budu muset přijmout nějaká opatření ;-).