23.4.2024 | Svátek má Vojtěch


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: Letní grilovačka

Letní grilovačka je sezónní záležitostí, na kterou se už od konce zimy těším a sliním.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
V. Verenková 19.8.2022 20:03

Sliny sa mi zbiehaju,ale v týchto úmorných horúčavách ani nikto z kamaratov negriluje.Sucho hrozne,teraz sa zamračilo,počuť hrmenie a spadlo pár kvapiek!!.Jedno z mojich veľkých sklamaní ohľadne bananov je toto:V dobe ,keď banány neboli,videla som u kolegyne podávať olovrant/svačinu detom a mali banán obalený v šunke a opečený na masle.Valila som oči a hrozne som to chcela ochutnať,ale neponúkli ma.Po rokoch som si to slavnostne urobila a povierm vam,"nič moc"

F. Ifijová 19.8.2022 22:04

My grilujeme na dovolené hned vedle řeky a lahev s vodou je v pohotovosti, když by něco z grilu prsklo.

Sucho je strašné všude, buďte rádi za pár kapek, kvapiek, miluju slovenský jazyk. :-) Nám se dnešní bouřky vyhnou, tiše doufám, že něco kápne, ukvápne zítra. Banán v šunce? To musíme příští rok vyzkoušet, i když si neumím představit chuť banánu s masem, to lepší ta čokoláda. :-)

M. Crossette 19.8.2022 19:54

Fifi, kásně popsané, krásné fotky, sliny se jen sbíhají.

V mládi u táboráků na chatě, se kromě brambor (do popela) ještě dávala do hlin. folie (a do ohně) hromada okořeněná směs různých mas (mělo to jméno, na které si teď za nic nevzpomenu) o kterou jsme se pak podělili.Dobrota. Přímo grilování "na rožních" jsem zažila s manžele, v jeho rodině a u přátel. Nadchlo mě to a jeden čas jsme doma také grilovali na podobném grilu jako na obrázku. Párky a hamburgry, někdy předvařené kuřecí prsíčka na grilu dopečená. Vyjímečně steaky, ale ty se mi nikdy nepovedly správně. Pak nás to přetalo bavit, jen pro dva to nějak nebylo ono. Až tady u jednoho manželova kolegy(kamaráda) začala na jejich zahradě mnohaletá tradice "halloween cook-out" pro ostaní kolegy (s rodinami) z kanceláře On dodal kopu různého masa a klobás, ostatní donesli další dobroty. Každý rok jsme se těšili, bylo to mnohahodinnové posezení většinou už pod hvězdným nebem. Bohužel kamarád zemřel, jeho žena party ještě na další rok převzala, pak to skončilo. Kamarád byl takový podpůrný pilíř, když nečekaně zemřel už to nebylo ono.

Ale jak teď jezdíme často hlídat fenku (zítra zas), tak odměnou nám je pozvání na vynikající steaky, které manžel Kris připravuje na plameni plynového grilu. Jsou tlusté na 2 prsty a v puse se jen rozplývají. A protože má gril opravdu velký (na butan. bombu), tak teď v sezóně griluje na jedné časti i zeleninu, kterou kupuje čerstvou na trhu. Většinou hrubě pokrájenou směs asi 5 druhů (plus žampiony a stroužky česneku). Má na to dirkovanou mísu (a průběžně míchá), před pečením vše prosype nějakým kořením, hotové pak v míse jemně pokape fr. zálivkou. Je to úžaná dobrota a my si to užíváme, protože ani maso, ani takhle připravenou zeleninu samozřejmě doma nedělám

F. Ifijová 19.8.2022 20:00

Maričko, tak poctivý steak bych si dala i z plynového grilu. :-)

Já zrovna větřím a začínám slinit, někdo ze sousedů začal s večerní grilovačkou.

Z. Hanča 19.8.2022 12:30

Ó, voní to až sem! U nás loni děti objevily starý gril, dělají si na něm ohníček a opékají buřty, chleba a bůhví co ještě. :-)

J. Bu 19.8.2022 12:27

Elektrický gril pro mě není gril :-) musí tam být oheň :-) My grilujeme často, hodně ryby, a protože grilujeme na kameni, tak si myslím, že je to i zdravé. Makrely jsme taky grilovali, ale nejvíc mi chutnají v alobalu, to jsou šťavnaté.. sakra, mám hlad :-)

Z. Iva 19.8.2022 14:58

Je to jen můj názor, který nikomu nevnucuji, ale nevidím rozdíl mezi masem připraveným třeba na litinové pánvi a masem na kameni, v obou případech se maso plácne celou plochou na horký povrch. Stejně tak, když "griluje" švagr - plynový gril, v něm tál (hliník s nepřilnavou úpravou) a to maso pak nazývá grilovaným. Jen oproti pánvi na ten tál dá více porcí.

J. Bu 19.8.2022 15:06

S tou litinovou pánví je to pravda, u mě je to pocitové - prostě máme rozdělaný oheň v ohništi, rošt, uhlíky - pak je to grilování :-) jestli tam je mřížka (taky někdy užíváme) nebo kámen, to už je druhotné..:-)

F. Ifijová 19.8.2022 15:49

Ano, ano. Jde o ten pocit a náladu. :-)

A. Alimo 19.8.2022 9:14

Grilované všechno jsem mohla a s chutí dělala a pojídala. Teď, bohužel, ten zatracenej žlučník....škoda slov;-€. Už jste se někdo doslova těšil na operaci? Já teda jo a moc.

Včera vedro k padnutí, dneska nad ránem spadlo doslova pár kapek a je jak v prádelně. Jak zimu nemusím, tak se na ni těším. To už bude - doufám !!! - i ten zpropadenej žlučník se šutrem venku.

Z. Olčava 19.8.2022 10:05

Ano, já se hlásím, těším ale zároveň i bojím, ale není zbytí, to bych už asi nechodila, ovšem čekací doba zatím velká neznámá :-(

A. Alimo 19.8.2022 18:23

Chápu. Sice v tvém případě nevím, o co jde, ale MLP byl před 4 lety na vánoce (!) na operaci kyčle - celková endoprotéza, operace proběhla v epidurálu, v 8 hodin šel na sál, v 11 mi volal, já celá šílená, že operaci odložili a on, že to má za sebou. Druhý den šel na normální pokoj a třetí nám šel při návštěvě naproti o berlích. Domů ho přivezli po svátcích, dobu musel chodit o berlích (které posléze doma pořád někde zapomínal) a dneska by nikdo nepoznal, že má v noze kus titanu:-)

Z. Olčava 19.8.2022 21:03

No čekají mě kolena, obě jsou k výměně, ale jedno je teď výrazně horší. Kéž by to u mě proběhlo takhle hladce. Ale zítra to nebude :-( tak se nechci moc nervovat.

A. Alimo 19.8.2022 22:14

Mě taky zlobí koleno, ale ťuk, ťuk, ťuk, zlobí už asi14 let pořád stejně, chodím normálně.

Výměnu kolena má za sebou švagr, taky to proběhlo dobře, ale koleno je prý náročnější, zvlášť na následnou rehabilitaci. Pořiď si rotoped, to myslím vážně, nebo jestli máš kde, půjč si ho. A nemohl si vynachválit následně lázně Jáchymov.

Z. Olčava 19.8.2022 23:19

Moc děkuju, oceňuju každou radu a každou zkušenost, rotoped mám, tak ho zapojím do domácí rehabilitace.

Š. Matyášová 19.8.2022 10:07

ale ani pak si tu grilovačku nedáš....

Z. Jajka 19.8.2022 11:08

To je člověk od člověka, opatrně po několika měsících lze po troškách zkoušet. Dávno už jím všechno (kromě potravin, na které mám alergii - například celer a med...).

Z. Xerxová 19.8.2022 11:17

oba moji rodiče prodělali operaci žlučníku... a oba postupně nejeli na zcela bezdietový jídelníček. Mamina si věci z grilu dá s chutí i dnes...

Z. Janaba 19.8.2022 15:48

Ale Šárko! Samozřejmě, že si dá. Ne všichni reagujeme stejně, ale tohle zase takový zásah do orgánů není. Odstranění žlučníku jsem absolvovala před mnoha lety, laparaskopicky, ve dvě hodiny operace, druhý den ve dvanáct už doma, s ponaučením dávat na jídlo ze začátku trochu pozor. Nikdy jsem žádnou dietu nedržela a nic mě netrápilo. Věřím, že ten gril bude!

A. Alimo 19.8.2022 18:10

Tak nějak bych si to představovala:-). Slibujou mi taky laparoskopii, MLP byl na téže operaci cca před 3 roky, ve špitále byl teda tuším 3-4 dny , pak chvíli opatrná dieta a dneska už dávno baští všechno.

J. Hlavsová 19.8.2022 13:54

Tak sotva se mi částečně vyřešily kameny ledvinové (jeden se tam pořád drží),;-) čeká mě řešení kamenů žlučníkových. :-/Vy jste taková kamenotvorná, komentoval pan dochtor můj nadbytek vápníku v těle.:-/ Prý mě může těšit, že mi aspoň nehrozí osteoporóza.:-P

F. Ifijová 19.8.2022 15:52

Všem na operaci čekajícím přeji co nejhladší průběh zákroku, až na něj dojde. A rychlou rekonvalescenci. V

T. Zana 19.8.2022 9:01

Mňam, velmi lákavé. My měli slíbenou grilovačku u synka, ale to zrovna výjimečně lilo, tak zatím letos nula bodů.

Jo a ryba vytažená z Labe nebo supermarketu pobavila ;-)

F. Ifijová 19.8.2022 15:45

Náhodou, každý rok jeden z účastníků (s platným rybářským lístkem) vytáhne z Labíčka pořádnou rybu. Letos to byla štika. ;-) Před pár lety dokonce úhoř.

Snad stihnete body za grilovačku ještě naplnit, léto nekončí.

Z. Olčava 19.8.2022 8:50

To je krása, to je chutí, to je vůní... já si grilování moc neužiju, nemám zkrátka tu možnost, ale pamatuji si, kdysi dávno jsme s kapelou takové grilování zažívali, parta báječných lidí, fůra výborné bašty, jo ale proč to píšu, tam jsem ochutnala ondatru, ne počkat, jak jen, aha nutrie to byla, a to tedy byla lahůdka. No dneska by mě nejvíc lákaly ryby, ale přiznám se, že bych ráda ochutnala všechno z nabídky na fotkách. Vůbec bych se neupejpala. No voní mi to až sem.

Z. Lika 19.8.2022 9:27

Páni, kapela? To zní moooc zajímavě a dobře R^ Ondatry z pultů nějak zmizely...

Z. Olčava 19.8.2022 10:00

No hráli jsme si jen tak pro potěšení a pro pár přátel. Byli jsme ve složení kytara, banjo, housle, kontrabas, já měla svůj hlas a rejži v plechovce (to zažila i Zkumavka, tedy jen tu moji rejži) a jak šel čas, tak jsme se různě přestěhovali, až to vyšumělo... ale moc ráda na to vzpomínám.

Z. Lika 19.8.2022 10:28

To muselo být bezva R^ Moje učitelka klavíru mi vždycky říkala, že pokud se mi naskytne možnost hrát s nějakou kapelou, nemám váhat :-) Takže ti ty zážitky moc přeju.

M. Skálová 19.8.2022 13:23

můžete si nutrie nalovit leckde kolem rybníků. Ondatry jsou spíš u řek a potoků.

Z. Lika 19.8.2022 8:31

Krásná mlsná podívaná, jeden rošt hezčí než druhý. Koukám, že i na banán došlo. Pečené jsou prý delikatesa, ještě jsem nezkoušela.

Za mého mala se jednou, dvakrát ročně opékaly makrely - kutil soused si vyrobil příslušný gril, takovou vanu se zuby nahoře, do kterých se vkládaly klacky s nabodnutými makrelami. Už sehnat makrely byl kumšt. Sousedky se pak sesedly a obalovaly je a prosypávaly směsí soli, papriky, kmínu myslím, a při opékání se to potíralo směsí oleje s česnekem. No sbíhají se mi sliny ještě teď,

Jídla o dovolené bývají typická a chutnají tak nějak lépe, i když je to plátek chleba opečený na klacku nad ohněm. Teď mě napadá, že v těch grilovadlech by se možná daly péct i brambory v horkém popelu?

Fifi, moc děkuju za takový Mlsotník, budí spoustu vzpomínek :-)