28.3.2024 | Svátek má Soňa


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: Něco z balkánské kuchyně

Mám ráda zeleninová jídla, ač jsou většinou pracnější a náročnější na čas. Dnes to budou obalované papriky, gjuveč a kjopolo.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
H. Williamson 10.2.2017 18:20

Vynikajici

Ten lilkovy salat delam v sezone velmi casto. Pri spolecenstejsich udalostech jsem ho podavala I jako predkrm. Ale moc moc dekuju za pipomenuti dzuvece - naa ten jsem uz skoro zapomnela. Tak to budu muset brzo napravit.

M. Crossette 10.2.2017 16:48

Tak tady volám huráá

a děkuji za skvělou inspiraci co dalšího se dá vykouzlit s grilovanými paprikami :)

Já papriky grilluju v troubě a to hlavně v pozdním létě, kdy mám sladkých žlutých "banánových" paprika na keřících ještě záplavu a do leča dávám raději šťavňatější bachraté zelené. Ze těch žlutých take lečo dělám, ale protože se rozvaří rychleji, než zelené, mám zelené raději. Žluté dělám hlavně podušené na cibulce (do salátu nepočítám, tam stačí 1, 2 syrové pokrájet, takže ze záhonu moc neubývají)Grilluji "ve velkém", bývá jich někdy 50-60 (tedy několik plechů). Někdy se z trouby ozývají "rány", jak černé puchýře na paprikách praskají. Pak je dávám po částech do zazipovacích igel. sáčků (sáček to přežije)zapařit. A ano, stahování slupek (jíst se fakt nedají, jsou tuhéé) a hlavně rozpůlení a vyndaváním semínek,to je pořádná piplačka,jak říká můj choť - jako dojit myš:) Ale je to nejlepší způsob, jak spotřebovat přebytek paprik, grilováním se i velké množství zcvrkne na větší hromádku. Mám je pak uložené v lednici a jíme jako teplou přílohu. To je naskládám do malého pekáčku, kde vrstvím papriky, každou řadu pokapu olivovým olejem, zakápnu cit. šťávou sůl, pepř. Nebo to pak i v tom pekáčku nechám vychladnout v lednici a jíme jako studený salát. Chutná nám oboje a vlastně až dosud jsem jiné využití grillovaných paprik neznala. AŽ TEĎ poznávám další a jsou to vynikající recepty, určitě vyzkouším !

Jak se vyslovují Gjuveč a Kjopolo? Přesně tak, jak je to napsané?

O. Bernsteinová 10.2.2017 20:39

Re: Tak tady volám huráá

Ano, vyslovuje se opravdu gjuveč a kjopolo, bulharština se píše bukvicema, takže jak píšeš, tak čteš.

Někdo tu psal o džuveči, ten je ale srbský. "Můj" gjuveč je balkánský.

K. Miháliková 10.2.2017 11:39

Som ani nevedela

km11: že gjuveč robím celé roky :) . Tá kombinácia baklažánu, rajčín, cibule a zemiakov sa nejako sama ponúka strčiť do trúby. Z rajčín podľa svetlého vzoru Jamieho O. lyžičkou vydlabem alebo len rukou vytlačím vodnatú dužinu so semienkami, zostanú po upečení sladšie a v pekáči potom nie je toľko vody. Korením cesnakom a bazalkou. Ideálne jedlo, keď má človek robotu pri počítači, šupne sa to do trúby a zabudne sa na to. Keď je vôňa už neznesiteľne omamná, ide sa jesť. Ani riadu na umývanie veľa nezostane.

O. Bernsteinová 10.2.2017 20:36

Re: Som ani nevedela

Rajčata nevymačkávám, potřebuji tu tekutinu, aby se dobře upekly i brambory, dávám je do gjuveče syrové.

K. Holubová 10.2.2017 11:28

Čušky

jsme tomu říkali. Postup na opečení a svléknutí paprik je stejný. Pak se daly očištěné kousky do misky, přidal utřený česnek se solí a barevným pepřem a zálivka z balsamicového octa a kvalitního oleje.

Nechalo se odležet a konzumovalo nejlépe s bílou večkou. Vynikající.

O. Bernsteinová 10.2.2017 11:37

Re: Čušky

Jsi dobrá, že si pamatuješ, jak se bulharsky říká paprikám. Vzhledem k tomu, že já kyselé moc nemusím, tenhle recept znám, jedla jsem u kamarádky. Píšu ale jen to, co mám sama řádně vyzkoušené. Tak se omlouvám.

K. Holubová 10.2.2017 13:41

Re: Čušky

Omlouváš? Za co? Za vynikající recepty? Netřeba se omlouvat, jak já zeleninová moc nejsem, tak tyhle recepty jsou úžasně jedlé. A krom toho papriky nemůžu sníst zasyrova, kvůli potravinové alergii nesmím žádné slupkové ovoce ani zeleninu. Ale tato příprava je po mě vhodná a chutná mi. A protože papriky mám moc ráda, tak je i ráda jím v tepelné úpravě.

D. Ruščáková 10.2.2017 11:11

Miluju pečenou zeleninu a tohle vypadá

skvěle! Určitě si schovám recept a schovám ho na sezónu:))

Já jsem kdysi jedla opečené papriky v Bulharsku, a pamatuju se, že důležitou součástí receptu byl ocet - kyselilo se to. Ale netuším, jestli se dělal nějaký nálev či co... My jsme to hlavně jedli, když jsme kdysi dávno s Martinem jezdili po Bulharsku stopem (jo, i náklaďákama:)) a občas nás někdo pozval domů na něco k zakousnutí. Pečené papriky byly tak skvělé, že jsem na ně nikdy nezapomněla. Jen jsem je nikdy neuměla připravit tak, aby odpovídaly originálu.

Z. Matylda 10.2.2017 9:33

Papriky pečené na plotýnce

jsme viděla dělat u domácích v Bulharsku- ti je pekli na elektrickém jednoplotýnkovém vařiči, tak byly kapku pruhované :) A ti to teda jedli skoro ke všemu. Tohle si asi schovám na dobu, kdy papriky nebudou stát svět, což je bohužel dnes realita.

Z. Matylda 10.2.2017 10:06

Kačka

jde dneska domů. Zvenčí z ní už nic nečouhá :) Ale ve stavu nemocných je nadále a hojí se.

Š. Matyášová 10.2.2017 10:41

Re: Kačka

tak hlavně nechytit žádnej bacil....ať jste obě zdravé a v pohodě....

Z. Rpuťová 10.2.2017 11:02

Re: Kačka

Tak ať se brzy zahojí a nic nebolí!

K. Holubová 10.2.2017 11:14

Re: Kačka

Stále palce držím, protože ještě není vše tak, jak by mělo být! Ale bude, určitě.

T. Zana 10.2.2017 12:39

Re: Kačka

Matyldo, to je skvělá zpráva. Doma jí hned bude líp (a vám taky).

Z. Rpuťová 10.2.2017 11:24

Re: Papriky pečené na plotýnce

Sem četla, že jim ve Španělsku pomrzly foliovníky. Takže hlavně papriky, rajčata a ledový salát.

Š. Matyášová 10.2.2017 13:16

Re: Papriky pečené na plotýnce

foliovníkům mráz nevadí,jen těm rostlinám v nich..a pomrzly jim i pomerančovníky a citronovníky... j etoho víc....

Z. Jitur 10.2.2017 9:23

Neokoukané...

...zajímavé recepty, dík!

Z. Jenny 10.2.2017 9:13

No tohle !

Miluju ljutenicu a ajvar,nejraději bych měla taková jídla denně, zrovna včera jsem dělala špagety s "co dům dal" a ljutenicu k tomu.V podvečer budou topinky na sucho a nahoru zase některá z těch ingrediencí, když už jsou otevřeny sklenice s hmotou. Mňam, jižní kuchyni mám moc ráda. Díky za recepty, papriky dušené, pečené, grilované, lilek, rajčata,to je moje!

T. Zana 10.2.2017 8:22

Hm, vypadá to dobře

Poznamenám si na léto. Teď mi to přijde takové... moc letní ;-)

Š. Matyášová 10.2.2017 10:42

Re: Hm, vypadá to dobře

když to budeš jíst horké,tak ne..ale mě od tohodle jedou spíše studené varianty..to vyleze spousta chutí.....

Z. Lika 10.2.2017 7:21

OT: Opět vyhlašuji POPTÁVKU po ČLÁNCÍCH

Přátelé, dopisovatelé, autoři i čtenáři mlčící čtoucí - posílejte mi články, i drobná vyprávění či reportáže z dění ve vaší smečce či o tom, kde jste byli a co jste viděli, byť by to bylo z mikrosvěta na skalce před domem nebo za humny. Ať si tu máme o čem číst :-) Připomínám, že můj e-mail je zviretnik.lika@gmail.com

Z. Lika 10.2.2017 7:14

Těšila jsem se

na tenhle Mlsotník, zeleninová jídla miluju a přijít k autentickému receptu, který má ty správné chutě, to je pro mě terno :-) Horalka Xerxová to maso vyběhá po horách, ale když si já počítačová myš dám kousek masa, stává se ze mě brtník a zejména v tomhle počasí usínám. Takže pekáč správně vybrané a upravené zeleniny, to je teď pro mě to pravé. Děkuji, Oru! Určitě vyzkouším, z toho pekáče to voní až sem!

Z. Xerxová 10.2.2017 6:33

hezký den

hezký pátek všem Zvířetníkům a zvířátkům :o) těm, co dneska něco slaví, přeji vše nej nej. A těm, co potřebují pofoukat bolístka na těle či na duši, držím palečky, ať je brzy líp.

Když já nevím - ale jako konzervativec v kuchyni mám nejraději "obyčené" lečo... Když už není kus pořádné flákoty :o)

Š. Matyášová 10.2.2017 6:20

asi tě zabiju....

to se nedělá,dělat mi po ránu chutě..slintám tu jak Pavlovův nejoblíbenější pes... navíc jsem křížená s Otesánkem, snědla bych to všechno....

Kjopolo - je to asi to,čemu říkáme lilkový kaviár? Studené to je v létě obrovská dobrota..pečené papriky nesmažím v těstíčku, očištěné je potřru drceným česnekem a pokapu oliváčem s trochou vinného octa nebo balzamika...a posypu hrubou solí,trošíčku... k horké suché placce z těsta na pizzu, je to obrovská lahoda..u moře je k tomu dobré víno,v tuzemsku pívo....

Z. Matylda 10.2.2017 9:31

Re: asi tě zabiju....

V tuzemsku pivo- asi jakkdevzemsku :) U nás se dá víno pít ke všemu :) snad kromě pečené kachny se zelím. Ale já pivo nepiju skoro vůbec, se mnou je to těžký :)

Š. Matyášová 10.2.2017 10:41

Re: asi tě zabiju....

mám tu v Perníkovicích kámošku a ta kačenu se zelím, zapíjí studeným mlíkem...pro mě naprostá šílenost...

Z. Yga 10.2.2017 11:38

Re: asi tě zabiju....

Proč ne? V dětství jsme mlíkem zapíjeli všecko (já aj jabka, ale to už bylo na našího taťku moc) - však denně jsme v šesti lidech spotřebovali tři litry mlíka (a to stařeček tenkrát už pili jenom víno (rofl) ).

O. Bernsteinová 10.2.2017 11:13

Re: asi tě zabiju....

Ano, máš pravdu, říká se tomu lilkový kaviár. Já se jenom snažím zachovat ty názvy, které používal táta. Jako že my jíme tarator a nikoli caciky, i když je to téměř totéž.

Š. Matyášová 10.2.2017 13:26

Re: asi tě zabiju....

Tak tarator jíme přes léto taky, ale myslela jsem si že tzaziki jsou hutnější a okurka se do nich vymačkává .... ale Kjopolo je hezčí název ,tak ho začnu používat... já lilek ráda....