16.4.2024 | Svátek má Irena


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Petr Holubec 23.2.2007 23:23

moravska vina jsou velmi dobra,zejmena bila

Hosi,hosi, hosi, tolik kecu a uplne mimo misu jsem jiz dlouho necetl. Su Moravak ( tata je vinar) shodou okolnosti ctyri roky travici v Kanade. 90% vin je tady z Kalifornie, americke to vinarske velmoci. Nejsou spatna, uz jsem pil horsi. Ale absolutne tomu chybi kyseliny a cukr prebyva.Je to patrne zejmena u bilych odrud. Cervene nepotrebuje tolik kyselin a proto jsou pozivatelnejsi. Ale abych to zkratil. Vyrabim si vlastni vina z chlazene kalifornske hroznove stavy a pridavam tam spravnou davku "citronky". Nejen,ze je to lepsi, ale taky nekolikrat levnejsi,nez co se tu da koupit. Kdo neveri,at sem bezi, zvu ho na kost (nad s patri hacek,ale nemam ho). Jo a vazte si toho,ze muzete chlastat velmi dobra moravska vina. V supermarketu je pochopitelne nemaji.Za temi se musi do sklipku. Pan Vlasak ma v podstate pravdu. Az na drobnosti, ale to tady nechci vytahovat.

H.K. 24.2.2007 11:40

Re: moravska vina jsou velmi dobra,zejmena bila

R^R^

Mirek od lesa 24.2.2007 16:13

Re: moravska vina jsou velmi dobra,zejmena bila

Ahoj Petře,

když se podíváš na své Windows (předpokládám, že používáš některou verzi XP, možná i 98) tak máš možnost volit několik jazykových verzí. Najdeš to téma v Windows system menue, kde se nalézá také nastavení různých zemí. Přidej si k Tvé US- Angličtině i českou možnost, samozřejmě si na keyboardu pak musíš udělat značky, abys věděl, kde je vše česky.  V mailech spolehlivě pracuje ISO-verse češtiny. To ostatní vede k problémům s partnery.

Jinak ještě k těm vínům, bílé jsem už dácno opustil, žiju asi jenom proto, že konzumuji francouzské Bordeaux nebo Cotes d Rhone, vše červené. Ale pozor- ve všech autobusech v Paříži visí upozornění: nepijte více vína denně, než dva litry, škodí to Vašemu zdraví! Takže ten jeden litříček mně udržuje i ve stáří docela fit!

Pamětník I. 25.2.2007 2:45

dodatečná rada

snad si jí všimnete. Ten váš způsob úpravy bohatých vín, která nemají kyselinky je zcela regulerní, ale jako chemik a vína pitel vám doporučuji místo kyseliny citronové, po které drhnou zuby, používat kyselinu vinnou, kterou acidifikují vína jižní vinaři. Bez chemického rozboru vína to ovšem nejde, pokud chcete docílit slušnou chuť. Dle českého vinařského zákona jsou suchá vína s obsahem cukru do 4 g/l a kyselinek obvykle mají od 2 do 6 až 8 g/l. Rakousko uznává za trocken vine ty, jež mají obsah kyselinek nejvýše o 2 g/l nižší než obsah zbytkového cukru, takže u nich jsou běžně označována za suchá i vína s obsahem 6-8 g/l. Toho bych se držel i u vín z Kalifornie.

Sch.glosátor 23.2.2007 14:52

To jsem si hned myslel.

Další regulace dál křivící trh. Pro blaho nás spotřebitelů, jak jinak, že ?

Ladislav N. :-))) 23.2.2007 16:03

Re: To jsem si hned myslel.

Socialistickým "plánováním" k lepšímu vínu na trhu... ;-P

socka 23.2.2007 17:25

Re: Re: To jsem si hned myslel.

Zajímavé že navrhovatel je z řad ODS ;-)

Štváč 23.2.2007 12:15

na šťovík

je konkurence  nutná, protože to co se sem vozí z Moravy se pít nedá.

John 23.2.2007 13:40

Re: na šťovík

A hele promluvil znalec. Pokud chlastáš patoky za 60-80 korun tak se nediv. Zkus opravdu dobrá moravská vína a budeš překvapen. Ne nadarmo se tato vína umísťují na špičce v Evropě. A to píšu jako pražák.

Pamětník I. 23.2.2007 13:55

Re: Re: na šťovík

Bezvýhradně spolupodepisuji také jako pražák a kvalifikovaný účastník řízených degustací.

Klokan 23.2.2007 13:56

Re: Re: na šťovík

Patoky za 80 korun ? To jsou skoro 3 eura. Jdětě se podívat do kteréhokoliv supermarketu v Rakousku, Španělsku nebo Francii jaké víno do tého cenové kategorie patří! Asi bude někde chyba, ale není to nic nového, když banány z Kostariky můžou stát polovinu toho co jablka z Benešova. Pokud nejsou slavní moravští vinaři schopni dodat za 3 eura flašku aspoň průměrného vína, tak ať toho nechají.

John 23.2.2007 13:59

Re: Re: Re: na šťovík

Nerad bych vám oponoval, ale za ta 3 Eura ani v zahraničí nedostanete opravdu kvalitní vína.

Klokan 23.2.2007 14:06

Re: Re: Re: Re: na šťovík

Já taky za 3 eura "opravdu kvalitní víno" nečekám. Napsal jsem "alespoň průměrné". Určitě ale nejsem ochoten platit 3 eura za "patoky" o kterých píšete Vy.

Ladislav N. :-))) 23.2.2007 16:05

... Re: na šťovík

Jaká vína mají největší prodej (ne na peníze, ale na litry!)  ? ;-)

Frank 23.2.2007 16:14

Re: Re: Re: Re: Re: na šťovík

Já vás typuji na opravdového znalce.

Klokan 23.2.2007 16:20

Re: Re: Re: Re: Re: Re: na šťovík

Nejsem žádný znalec, ale když přiznám, že je něco patok (viz příspěvek Joha), tak bych to měl taky prodávat za cenu patoku, čemuž odpovídá cena krabčáku 30 Kč za litr a nikoliv 80 Kč za sedmičku. Ovšem opravdový znalec, jako Vy, mi to jistě vyvrátí.

František I. 23.2.2007 17:23

Re: Re: Re: Re: Re: na šťovík

Za 3 EUR pravidelně kupuji Gruner Veltliner od známého sedláka cestou z Vídně. Dříve ho kupovala moje babička, potom teta a já jsem nejspíše převzal štafetu. Možná, že jsem si na něj zvykl, proto ho řadím k nejlepším (i když je to možná jakási moje nostalgie) bílým, které jsem pil. Pil jsem jich hodně, z celého světa a doufám, že ještě popiji. Jinak preferuji vlastní výrobu.

Magor Radek 23.2.2007 19:58

Re: Re: Re: Re: na šťovík

Dovoluji si poznamenat, že v této chvíli stojí na mém stole láhev Chateau Moulin Guillomat, Apellation Bordeaux Controlée, Earl Pou, proprietarie á 33420 GENNISSAC, France, ročník 2005, opravdu dobře k pití, 13% vol. zakoupený dnes v Kaufwertu Mnichov za 2,39 Euro.

Než se na Moravě zmůžou na takové víno za 65 Kč, protečou Moravou ještě desetileté vody.

John 23.2.2007 14:02

Re: Re: Re: na šťovík

Ještě doplním. Opravdu kvalitní vína u nás začínají na cca 150 - 200 Kč a výše. Zkuste v Eurech sehnat vína ve stejné kvalitě.

Klokan 23.2.2007 14:10

Re: Re: Re: Re: na šťovík

A taky doplním: trh je trh, ale chtít za "patoky" 3 eura a brečet, že je odbytová krize a nadávat na konkurenci ze zahraničí, tím si nikdo zákazníky nezíská.

150-200 za kvalitní víno - souhlas, ale ve srovnání s cizinou to skutečně žádná láce není.

erveh 23.2.2007 14:19

Re: Re: Re: Re: Re: na šťovík

pro lepší pochopení problematiky je dobré porozumět kvalitavímu zařazení vín dle vinařského zákona , tedy :

dá se pit

nedá se pit

dá se svařit

dá se dat

joska 23.2.2007 18:29

Re: Re: na šťovík

Netvrdím,že jsem odborník,ale dobré víno poznám.Kupuji červená vína z Chile,Autsrálie,Jižní Afriky nebo z Argentiny.Stojí okolo 90 Kč a rozhodně nejde o patoky.Souhlasím,že vína kolem  150 -200Kč budou kvalitnější(i když né vždy cena odpovídá kvalitě),ale pro každodenní pití je to pro běžného občana luxus ,na který nemá.

joska 23.2.2007 18:36

Re: Re: Re: na šťovík

Kupuji si též vína z Maďarska,která podstatně zvýšila kvalitu.Protože mám tam kontakty,vozím si tato vína  přímo od  nich.Maďarská vína,která se zde v Česku prodávají jsou povětšině polosladká,nebo sladká .Ty nepiji.

joska 23.2.2007 18:40

Re: Re: Re: Re: na šťovík

Zapomněl jsem udat cenu.za kterou nakupuji .1 litr = 50 Kč.Samozřejmě hraje zde svoji roli i výhodný kurz.

Magor Radek 23.2.2007 20:28

Re: Re: Re: Re: na šťovík

Byl jsem vloni z jara v Debrecíně, Budapešti a Šoproni, tam nabízená vína byla skoro výhradně polosladká, což mezi znalci vína jsou patoky. Suché víno jsem našel jenom s námahou, byl to Tokaj a byl také opravdu dobrý, cena pod 60 Kč za láhvinku.

Za tuhle cenu se tam dostane už více opravdu slušných vín, obsahujících opravdu hrozny, což se o moravských výrobcích nedá tak beze všeho říci. Co je ve víně za 30 Kč je všechno jiné, než pravda.

Ludva 23.2.2007 16:05

Re: na šťovík

Kvalita vína je diskutabilní pojem. Ve skutečnosti všechna vína obsahují 10-14obj.% alkoholu a vodu, to jsou rozhodující složky. To ostatní možná rozhoduje o chuti, ale všechno je to spíše škodlivé - organické kyseliny, vyšší alkoholy, aldehydy, estery. Je známá věc, že falšovat víno (tváří se jako kvalitnější) lze přídavkem jedovatého ethylenglykolu. Proto nějaké rádoby fundované řeči o kvalitě vína neuznávám, je to hlavně prostředek ke zvýšení ceny. Podložte to složením - pak se uvidí. Osobně preferuji "umělé " víno, namíchané z čistého lihu a nekvašené šťávy, protože vedlejší produkty kvašení jsou jsou jedovatější než ethanol.

Double_K 23.2.2007 16:22

Re: Re: na šťovík

Proboha, to se někde prodává? myslím, že po chuťové stránce by mi z toho bylo tak zle, že by to přebilo přínos 100% "zdravého" složení.

Ludva 23.2.2007 16:29

Re: Re: Re: na šťovík

Je to třeba Dorato. Vypiji 3 flašky a nic, žádné problémy s kocovinou. Vypiji pravé šampáňo a bolí mě hlava jak střep. Ale nikomu svůj názor nevnucuji.

Klokan 23.2.2007 16:24

Re: Re: na šťovík

Osobně preferuji "umělé " víno, namíchané z čistého lihu a nekvašené šťávy, protože vedlejší produkty kvašení jsou jsou jedovatější než ethanol.

To se dá někde koupit ? A pod jakým názvem se to prodává ?

Díky za odpověď.

Ludva 23.2.2007 16:26

Re: Re: Re: na šťovík

Třeba Dorato.