25.4.2024 | Svátek má Marek


Diskuse k článku

ZVOLÁNÍ: Budíček, přestaňte snít za dne!

Řekněte už prosím někdo vládě, že peníze se nerodí v bankách jako miminka (i když snaha by byla, ale to se vymstí), nerostou na stromech a žádná excelová tabulka je prostě nevygeneruje.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Brunner 15.1.2023 22:36

R^R^R^

V. Kolman 15.1.2023 18:23

Celý tento finanční problém odstartoval Bismark, když zavedl místo staletími prověřených zlaťáků/stříbrňáků/měďáků papírové bankocetle.

U zlaťáků neexistuje "kvantitativní uvolňování", ani "měnová reforma". Neexistovala inflace! Úlohu bank zastávali "lichváři", při čemž úrok nad 10% p.a. byl považován za nemravný.

Jak prosté a jednoduché!! Zlaté časy!!

M. Pivoda 15.1.2023 19:10

Nikdy se nevrátí pohádka mládí!

https://www.youtube.com/watch?v=HqrFfk_5OHA

J. Vintr 15.1.2023 9:11

Bohužel někdo chce, aby se dosavadní ekonomický systém kompletně zhroutil. A je dostatečně mocný na to, aby si do politiky jednotlivých států dosadil zkorumpované hlupáky, kteří tento záměr uskutečňují. Proti zájmům 99% lidí, kteří na to strašlivě doplatí.

M. Pivoda 15.1.2023 9:14

Pokud by se snad naplnilo tzv. bezpečnostní riziko. bude následovat válečná ekonomika.

M. Pivoda 15.1.2023 9:04

Poslední věta článku: "... Jestli si někdo myslí, že trh je charita ať se velice rychle probudí ze snu."

Komentuji (nejprve parafrázováním)

Jestli si někdo myslí, že řídí ekonomiku, ať se rychle probudí ze snu! Tzv. ekonomika je jakýsi "ekonomický odraz reality". Manager, na jakékoliv úrovni, řídí ale realitu - ovšem ta je poněkud složitější, než ekonomické výkazy.

Použijme zde (na Neviditelném psovi pro laiky, nikoliv tedy vědce) jakousi analogii, nikoliv další ekonomickou teorii.

Takže: Lidský organismus reaguje na nějaký svůj životní problém většinou zvýšením své tělesné teploty (nikoliv nutně horečkou). Také sledováním ekonomických údajů většinou problém zachytíte, ALE NE VŽDY.

Je tedy třeba rozumět hlouběji realitě, nikoliv sledovat jen ekonomické ukazatele, které jsou jen jakýmsi "odrazem" řízené reality. Již v 70.letech minulého století manažérský guru, profesor M.E. Porter (z Harvardské školy byznysu), upozorňoval, že vůbec nejhorší situace pro podnik (v tržní ekonomice) nastane, když do funkce generálního ředitele je povýšen bývalý finanční ředitel (který rozumí jen těm ekonomickým ukazatelům, přes které vnímá realitu).

Vyčerpal jsem povolený počet znaků v české demokratuře.

I. Polák 15.1.2023 8:33

Úžasný článek v okamžiku kdy se rozhodujeme, zda na prezidenta zvolit ekonoma nebo generála. I když na tu ekonomiku má bohužel prezident jen okrajový vliv. Ale přeci jen - má vliv na vytvoření další vlády, která musí po těchhle idiotech časem vzniknout...

M. Pivoda 15.1.2023 9:09

Generál v předvolební diskuzi, jako jediný z prezidentských kandidátů, upozorňoval, existuje i válečná alternativa naší "šťastné" budoucnosti.

J. Vintr 15.1.2023 9:22

Je docela možné, že ukrajinský konflikt byl vyvolán záměrně, aby usnadnil "transformaci" (možná jen) západního světa podle představ globalistů, které se dají krátce vystihnout slovy Klause Schwaba, že nikdo z obyčejných lidí nebude nic vlastnit a budou díky tomu (údajně) šťastní. Na to bude nutno tento konflikt udržovat dostatečně dlouho. Válka se neobejde bez zabíjení lidí, takže až dojdou Ukrajinci, budou zřejmě obětováni příslušníci dalších národů. My přicházíme v úvahu mezi prvními....

P. Brecík 15.1.2023 18:01

V podstatě ano !! Válka s Ruske byla vyvolán , aby někteří bohatli. Ostatní = zchudnou !!... Ruská válka v minulém roce vydělala Norsku desítky miliardy eur navíc, protože má velké zásoby fosilních surovin – ropy a zemního plynu. Odhaduje se, že jen za loňský rok si norský rozpočet polepšil o sto miliard eur (2,4 bilionu korun) navíc, než původně počítal. Skandinávská země se také stala největším exportérem zemního plynu do EU a z první příčky sesadila Rusko. .. Hloupá, k USA servilní EU na to doplatí ekonomicko - společenským kolapsem.;-(

T. Hraj 14.1.2023 17:06

Tento článek by měl být předčítán každý den před hlavními zprávami na ČT po dobu nejméně příštích tří let, ale klidně i déle!!!

M. Malovec 14.1.2023 19:13

Na ČT? Dovolte, abych se popadal. Za co? Za břicho.

P. Sura 14.1.2023 14:43

Pokud si vzpomenete na Parettovo pravidlo, tak Vámi popsané mechanismy v této společnosti jsou zřejmé asi tak 20% obyvatel (těch, kteří vyrábějí tu "potravinu" pro zdejší potravní řetězec). Pak se týká ještě 20% těch, kdo provozují služby, tedy šetří čas na práci především těm prvním a dál ještě části zaměstnanců státu, kteří sice "nevytvářejí finance" pro provoz státu, ale jejich služby jsou všeobecně pokládány za životně důležité (silové složky, zdravotnictví školství...) A všichni ostatní čekají, co jim stát dá. A když si některá skupina usmyslí, že vyrábí a dodává zboží nebo služby v kvalitě a množství srovnatelné se zahraničními, začne požadovat srovnatelné ceny, bez ohledu zda dodává na zahraniční nebo místní trh. A je tu problém. Pokud mohou, začnou dodávat ven (ČEZ, lékaři ....) a místní trh z toho nic nemá.

L. Polehla 14.1.2023 14:41

Velmi mě překvapuje, že jsou tady pitomci, kteří si myslí, že se vláda volí. Mi

J. Jurax 14.1.2023 14:16

Ano.

Ale pro pětikolnou vládu mi text přijde příliš intelektuálně náročný.

P. Sura 14.1.2023 14:20

Nebujte umanutej ....:-P

J. Jurax 14.1.2023 14:36

Myslíte, že je podceňuju? To snad už ani nejde ... :-)

V. Kučer 14.1.2023 13:51

Peníze se nerodí v bankách a elektřina nevzniká v zásuvkách.

J. Jurax 14.1.2023 14:22

Ano.

Myslíte, že k témuž dospěli i ministři a poslanci za pětikolku?

Upleťte si svetr, energie dotujou a můžete si pořídit dotované soláry nebo okna či zateplení. Třeba i nějaký kotel, taky dotovaný ...

Zdroje jsou, říkal kdysi tajemně Špidla, akorát zamlčel, že výhradně v našich peneženkách.

P. Molík 14.1.2023 12:26

A přitom stačí tak málo, např. mít politickou odvahu ke stažení naší levné elektřiny z lipské burzy, kteroužto naši elektřinu jako užiteční blbové pro naše občany a průmysl zpětně odkupujeme cca padesátkrát předraženou. Též stačí odmítnout nákup emisních povolenek, které jsou sofistikovaným výpalným (bruselský racketeering), zejména povolenky, které předtím skoupili němečtí spekulanti a teď je prodávají nekřesťansky předražené. Vládne nám vláda mravních slabochů s lokajskými dušemi. Fiala se bojí bouchnout do stolu tam v Bruselu, kde úřadují Uršula, Timmermans a spol. Naši vládní srabové se plazí před panstvem v Bruselu a našim chudým lidem dupou po hlavách a bezohledně je tlačí do postavení bezdomovce. Též je nutno posvítit si na ČEZ a hlavně na akcionáře ČEZu, kteří jako paraziti tyjí z pauperizace naší společnosti a z nebývalých potíží naší ekonomiky z titulu nejdražší elektřiny v Evropě. Tito zvlčilí akcionářští chamtivci jsou evidentně schopni zbídačit milióny českých občanů a českou ekonomiku položit na lopatky jen proto, aby se co nejvíc napakovali. V přírodě si parazit povětšinou počíná tak, aby nezničil svého hostitele. Naši akcionářští paraziti z ČEZu bezohledně ničí naši ekonomiku atd. Stát by neměl těmto parazitům a škůdcům nadbíhat. Stát by se měl vyhýbat autodestruktivním aktivitám a neměl by podporovat škůdce. Máme bojácnou vládu, která se bojí i pravdy a tak zavádí zákonná opatření k potlačení údajných dezinformací. Máme nejhorší vládu v historii naší republiky. Kdo volil partaje z vládní pětikoalice ?

J. Jurax 14.1.2023 14:28

Poněkud expresivní, ale v podstatě pravdivé. Vláda dělá co může, aby nepopudila brusel (burza, povolenky), a na vlastní zemi séře. Zvysoka.

M. Malovec 14.1.2023 12:10

Říkat to alespoň trochu nteligentnímu člověku nemá smysl, ten to ví. To byste ale musela apelovat na ty, kteří nejsou ekonomové, něvědí, ale jsou inteligentní a nechají si poradit. Na blbce ve vládě to asi nemá smysl. Co s tím? Padnout na hubu a začít znovu. To už ale budeme v cizích pařátech.

L. Žaloudek 14.1.2023 11:44

No, nevím, jaké představy má naše vláda o rození peněz, ale jedna věc je jistá: nemá je! Kdyby mohla našim firmám sypat na energie tolik jako vláda německá, byly by zřejmě konkurenceschopnější.

Ale není to celé postavené na hlavu? Stát tu přece není od toho, aby platil firmám!

M. Jurištová 14.1.2023 12:26

Ano, je to postavené na hlavu. Stát jsme my všichni a rozhodně tu nejsme od toho abychom platili jakýmkoliv soukromým firmám jen tak. Jde o to, aby si Ti ,kteří za naše peníze stát spravují, uvědomili, odkud se peníze ve státním rozpočtu berou. Pokud nebudou řešit problémy ohrožující existenci zdrojů, ze kterých peníze tečou, tak brzy nebude z čeho platit a můžou si kreslit čísla a plánovat cokoliv. Nemám pocit, že by si to uvědomovali.

Z. Lapil 15.1.2023 11:12

Obávám se, že vláda to ví. Problém je s občany včetně některých kandidátů na prezidenta, že mají představu, že vláda je povinna doplácet jim rozdíl mezi jejich skutečným příjmem a tím, co si ti občané představují.

P. Diviš 14.1.2023 11:37

Nějak jsem nezaznamenal, co by tedy vláda měla dělat.

M. Malovec 14.1.2023 12:13

Starat se o naše občany a nerozdávat z našeho. Neplatít Němcům elektřinu vyrobenou ze zdrojů zaplacených za naše prostředky ad.

P. Sura 14.1.2023 14:26

To vám pořád ještě nedocvaklo, že tady například vyrábí elektřinu za levné peníze ČEZ a ten ji prodává draze přes Lipskou burzu (jinak - prodává nám ji stejně draho, jako by ji prodával Lipské burze, protože na to je zákon!) a tudíž na tom vydělává ČEZ a ne Lipská burza??

J. Jurax 14.1.2023 14:35

I došlo.

A vláda i naši volení zastupiči se zákonodárnou mocí s tím dělají co? Ho√no, nicméně urputně žvaní. Leda se dotuje, neboť to je ryze EUropské.

M. Malovec 14.1.2023 19:27

A Vám docvaklo, že ČEZ je třičtvtě státní firma a má šanci věci upravit?