20.4.2024 | Svátek má Marcela


ZVOLÁNÍ: Budíček, přestaňte snít za dne!

14.1.2023

Promiňte mi mou troufalost, ale už si to vážně nemůžu odpustit.
Prosím pěkně, řekněte už konečně někdo těm, co za nás, kteří platíme daně, rozhodují, že peníze do systému přicházejí ze směny věcí, které se dají prodat a koupit, tedy hlavně, že pocházejí ze směny za zboží nebo služby, za které je někdo ochoten zaplatit. Řekněte už prosím někdo vládě, že peníze se nerodí v bankách jako miminka (i když snaha by byla, ale to se vymstí), nerostou na stromech a žádná excelová tabulka je prostě nevygeneruje.

Proto volám BUDÍČEK! Jistá paní se sice tetelí blahem nad svou inteligencí, ale na svetry fakt továrny nejedou. Můžete řešit úrokové sazby jak budete chtít, můžete zvedat DPH (pardon, optimalizovat sazbu) jak budete chtít, můžete si malovat příjmy do státní pokladny jaké budete chtít, ale když nebudou existovat firmy, které generují skutečné peníze za skutečné zboží, platí skutečné výplaty a daně, je to k ničemu. Když se totiž nebude vyrábět a prodávat zboží, které se vyrobí, tak peníze nebudou. Zboží se totiž samo z ničeho nevyrobí, musí se nakoupit v první řadě materiál a energie. Cena zboží i vstupního materiálu je dána trhem a úzce souvisí s konkurencí, která na trhu působí. Zeptejte se kteréhokoliv obchodníka, jak bojuje na trhu s cenou, každé procento může znamenat, že prodá, nebo neprodá. Je to jako domeček z karet, když bude mít firma příliš drahé vstupy, nebude konkurenceschopná = neprodá, takže už nenakoupí další zdroje a materiál, nezaplatí za práci, končí, propustí zaměstnance a nebude platit daně a odvody do státního rozpočtu (skutečné peníze). Majitel nebo akcionáři neprovozují charitu, jakmile zjistí, že se jim to nevyplatí, firmu (továrnu) prostě zavřou. Jestliže se výrazně zdraží vstupy všem firmám na určitém území, je jen otázka času a finančních rezerv, plus trpělivosti akcionářů, jak dlouho ještě budou fungovat a zaměstnávat.

Naše země má teď jedny z nejdražších energií v přilehlém vesmíru, důvody jsou předmětem ostrých diskuzí, jenže to vůbec nic na věci nemění. Extrémně vysoké vstupní náklady energií proto u nás reálně způsobují, že firmy přestávají odolávat konkurenčnímu tlaku. Ty, které současná situace položí, se už znovu nezrodí jako bájný fénix, takhle to nefunguje, nahradí je, pravděpodobně zahraniční, konkurence (říká se tomu zvýšení podílu na trhu, souvisí to také s cenou pro koncového spotřebitele, z toho mají manageři velmi tučné bonusy). Chápete to? Když nebudou výplaty, nebudou ani odvody do státní pokladny. Prostě nebudou finance na nic, ani na stále se zvyšující ministerské, senátorské a poslanecké platy a platy jejich náměstků, asistentů, poradců a další armády lidí, kteří neprodukuj žádné zboží a služby, které by byly na trhu reálně prodejné.

Systém má setrvačnost, nepadne takzvaně „na hubu“ hned, jak jsem už psala, je to domeček z karet. A ten domeček se už začal viklat a bortit. Vidím to díky svému zaměstnání každý den. Pracuji jako finanční dohled nad ratingem odběratelských firem v mezinárodním elektrotechnickém korporátu, každý den mi chodí de emailu upozornění od auditorských agentur. Jestli si někdo myslí, že trh je charita ať se velice rychle probudí ze snu.