16.4.2024 | Svátek má Irena


Diskuse k článku

ZEMĚDĚLSTVÍ: Redistribuce není hlavní problém

Ačkoli do našeho zemědělství proudí, a i podle pozměněného „Strategického plánu SZP“ nadále proudit budou desítky miliard korun ročně, už několik měsíců se v ČR vede diskuse.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Jurax 12.4.2022 17:39

Tak mne napadá, jak to, že naši předkové zemědělci před sto lety uživili sebe i zbytek republiky bez dotací? Nebo byly dotace už tehdy?

R. Polášek 12.4.2022 18:37

No úplně normálně se uživili. Akorát v zemědělství pracovalo 30 nebo 50 % obyvatel. Prakticky všichni, co žili na venkově mimo pár lidí a mimo ty chudé zemědělce jen s malým políčkem nebo zahradou, co se napůl živili něčím jiným, viz kovozemědělci.

Dnes téměř všichni, co žijí na venkově, jezdí pracovat do fabrik a jinde a na venkov dojíždí pracovat pár lidí ze města, co jezdí na traktorech nebo obsluhují kravín.

J. Jurax 12.4.2022 21:02

Ano.

A jak s tím souvisí dotace? Jakože nahradí ty zemědělské pracovníky? :-)

V. Kain 12.4.2022 15:15

Takže nově budou dostávat dotace i ti, kteří nevypěstují vůbec nic.Bravo vy fialoví pazdráti.

J. Jurax 12.4.2022 21:06

Viz Hlava XXII, otec majora Majora ... :-)

R. Polášek 12.4.2022 10:00

Redistribuce není hlavní problém, ale podílí se na nízké produktivitě našeho zemědělství.

Každá potravina se nejlevněji produkuje ve velkovýrobě, protože se tam mohou aplikovat nejnovější vědecké a technické poznatky.

Malá zemědělská firma je pěkná pro panelákové zelené měšťáky, ale kdyby měly takové firmy zajišťovat naši výživu, nemohlo by pracovat v zemědělství 1 - 2 % obyvatelstva, ale 10, 20 nebo až možná 30 % obyvatel, podle veliksoti těch firem. A z toho 99 % těch zemědělců jako málo kvalifikované a špatně placené síly pracující během sezón doslova od nevidím do nevidím. jako tomu bylo u nás před takovými třeba 100 lety. Zatímco velké zemědělské subjekty nabízejí z podstatné části náročnější dobře placené pracovní pozice. od traktoristy, který ve velké firmě musí umět pracovat s traktory řízenými GPS a fungujícími bez řidiče a s dalšími drahými automatizovanými zemědělsdkými stroji po specialisty udržující ve velkých chovatelských zařízeních počítači řízené vnitřní prostředí, automatizované nebo rovnou robotizované zavážení krmné směsi nebo odklízení exkrementů nebo specialisty provádějící v laboratoři průběžné rozbory složek krmiva a míchající tak počítačem přesně optimální krmnou směs pro zvířata...

Právě velké zemědělské provozy s nejnovějšími aplikovanými metodami jsou v zemědělství ony vysoce produktivní provozy, kde zaměstnávají cvysoce kvalifikované a dobře placené lidi vyrábějící produkty - velký objem potravin - s celkovou vysokou přidanou hodnotou.

J. Lukavsky 12.4.2022 7:50

Nebylo by nejjednodušší prostě snížit daně sedláků a to nepřímo k rozloze a nadmořské výšce? Takže by v horách malý sedlák platil 0% daň, na Hané se 250 ha 100% daň. Počítač na berňáku to spočte za 0,1 sec. I kdybychom uvažovali, že se v dnešním systému dotací nekrade, pardon neodklání... tak zouřadování dotace, sepsání, posuzování, kontroly .... zákonitě sežerou ..%. O to by více mohli sedláci dostat. Už český král když chtěl osídlit pohraniční prales tak vyhlásil 0% daň na 10 let každému kdo se tam usídlí. Od toho jsou všechny Lhotky, Lhoty... Jak prosté drahý dr.Watsone. J.L. end

J. Jurax 12.4.2022 17:41

Jestli by nebyl problém v tom, že by odpadlo to ouřadování?