24.4.2024 | Svátek má Jiří


Diskuse k článku

ZEMĚDĚLSTVÍ: Co vlastně vytýká Brusel naší strategii?

S napětím očekávané připomínky Evropské Komise (EK) ke Strategickému plánu SZP, tedy aplikaci společné zemědělské politiky EU do tuzemských podmínek, se okamžitě po zveřejnění anglického textu staly předmětem celé řady komentářů k uvedenému dokumentu.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Pallas 5.5.2022 16:59

„Evropská Komise ... podle všeho bude tolerovat...“

Je pouze naše blbost, že tolerujeme EK.

F. Navrátil 5.5.2022 9:54

Jurečkova představa, že potravinovou bezpečnost státu zajistí hospodářství s jednou kravkou ve chlévě, čuníkem v chlívku a kozou na mezi, je pošetilá.

R. Polášek 5.5.2022 10:31

A ještě s kyblíkem přivázaným pod ocasem, aby vzácná předzpracovaná biomasa pro výrobu bioplynu nepřicházela nazmar.:-)

P. Diviš 5.5.2022 9:46

Ve mně ty připomínky budí dojem, že EU chce, jako obvykle, věci navzájem se vylučující. Případně přinášející více škody, než užitku.

J. Lukavsky 5.5.2022 11:34

Jednotná zemědělská politika EU je fantasmagorie. Jednotlivé země se hodně liší klimatem, krajinou, půdou, plodinami i obyvatelstvem. A chtít to všechno napresovat do jednoho chlívku jest blbost. Hornatá země nebo i jen oblast asi bude mít jiný problém s půdou nežli Haná nebo Polabí. A počet slunečních dnů, nadm. výška.... J.L. end

P. Diviš 5.5.2022 12:12

Nejhorší je samotná představa, že vše lze řídit z centra a celá ta dotační ideologie.

V. Kain 5.5.2022 15:02

Stejně jako jednotná měna.

R. Polášek 5.5.2022 9:06

Tak jestli máme mít dost potravin, tak je třeba podporovat velké zemědělské celky. Jedině velké zemědělské celky dokáží produkovat potraviny levně a taky dokáží snadno a efektivně do zemědělsví implementovat nejnovější poznatky, například automatizaci a robotizaci nebo třeba drony na sklízení ovoce a podobně.

Malí zemědělci by se měli spíš soustředit na místní úpravy krajiny než na produkci potravin. Mohli by tak snadno dopadnout jako třeba naši chovatelé prasat, kteří s chovy o stovkách prasat a s technologiemi socialistických JZD se snaží cenově soupeřit s vysoce automatizovanými a robotizovanými desetitisícovými chovy prasat třeba ve Španělsku a Německu.

J. Lukavsky 5.5.2022 12:14

"je třeba podporovat velké zemědělské celky" jenže ty velké farmy hospodaří ve většině na půdě pronajaté. Čili nemají zájem na dlouhodobých systémech hospodaření. Neví jestli jim nájemce nevypoví dohodu už zítra a proto je styl: vymačkat - opustit. Ale to už se těžko dá změnit, staří sedláci a statky zanikly. Něco se vrátit nedá. J.L. end