25.4.2024 | Svátek má Marek


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Výpis zvoleného vlákna.
Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
občan 12.10.2008 19:09

Monopol

dovolil bych si polemizovat se slovem monopol.české dráhy mají poměrně silnou konkurenci v ostatních způsobech přepravy.Já osobně jsem nejel vlakem již 16 let a autobusem za tu dobu 2 x.Ještěže mé auto vypouští pouze oxid bursičitý :-D

matěj 12.10.2008 21:27

Re: Monopol

Jedná se o monopol na přepravu určité části cestujících. To jsou především studenti,důchodci ,lidé kteří namají řidičský průkaz nebo nemají sebedůvěru k jízdě na dlouhé tratě , do měst a podobně.Těm je možno zvyšovat jízdné bez toho,že by přešli na jiný spůsob dopravy.VLAKY JEDOU A AUTA STOJÍ zní slogan ČD. Správně to zní VLAKY JEZDÍ JEN PRO TOHO KDO NEMŮŽE JET AUTEM.

Stoura 12.10.2008 21:50

Re: Monopol

Já autem jezdit můžu, ale někam je to proste rychlejší a/nebo pohodlnější vlakem. Konkretne po Praze je vlak v nekterych smerech nejrychlejší druh spojení (následovám netrem a autem). Ve směru Praha-Kolín-Pardubice-Ostrava je to také ve špičkách mnohem rychlejší než auto, nemluvě o tom, že nemusím sledovat cestu a můžu si dát pivo. Dobrý nápad jsou v některých směrech autovlaky (nevím, jestli ještě jezdí,  cestou na Slovensko jsem se vyspal a nemusel řídit) Je to otázka volby a výhodnosti. Jak pro dopravce, tak pro cestující. Monopol na přepravu určité části cestujících má každý druh dopravy.