29.3.2024 | Svátek má Taťána


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Dobrý 21.9.2010 15:15

hospodar

Hospodar investuje prostredky tam kde to prinese nejvetsi uzitek.

Politik investuje tam kde to prinese nejvice hlasu.

A o tom to je.

O. Mayer 21.9.2010 14:44

až na malou drobnost...

ta lednička mu sloužila jak jste sám napsal 25 let. Životnost té nové bude tak 6 let (když bude mít kliku tak 8, když ne tak jako té mé 3 roky). Pokud připočtete energii nutnou na výrobu té lednice, dopravu, likvidaci té staré etc., je veškerá A+ výhoda v keli. A i když to nejsem schopen na místě spočítat, osobně nevěřím (s přihlédnutím na to kolik za elekřtinu platím a kolik mám doma spotřebičů) že ten rozdíl bude opravdu 3000  řekl bych že se to ekologické sympozium utlo o řád.

Tím se ale nechci zastávat Zelené úspory, to zase klasický případ zeleného tunelu do státního rozpočtu.

Z. Rychlý 21.9.2010 13:40

Re: Ekonomický nesmysl.

To budete platit tak jako tak. Jednoduše řečeno - náklady výroby a marži výrobce energie vždy zaplatí odběratelé. Pokud nedostává dotace. Podstatný podíl na ceně mají fixní náklady, které se nemění, ať odebíráte nebo ne.  Výstavba elektrárny něco stála a někdo to musí zaplatit, ať šetříte nebo ne. Ta variabilní složka (úměrná odběru), kterou Vy ovlivňujete svým šetřením nebývá tak podstatná. Ve svém důsledku snížením odběru zvýrazníte fixní náklady v ceně - a tedy zvýšení jednotkové ceny energie. Pokud použiji extrémní případ - pokud budou všichni odběratelé elektrárny svítit jen 15W žárovkou celý den, budete v ceně za těch nepodstatných 15 W platit jako mourovatí provoz a odpisy celé elektrárny.

Spravedlivé by bylo, aby fixní náklady byly uhrazeny paušálem. Ale to by asi malého spotřebitele při pohledu na fakturu trefil šlak a rodina by se šla oběsit. Výsledkem je kompromis, ve kterém se snaží výrobce nějak existovat. Něco podobného měl autor na mysli.

J. David 21.9.2010 12:00

Ekologická úspora

Vše jde nakonec z jednoho měšce. Jenom, jak ten měšec plnit. Toť otázka.

Kdysi byl blábol o šetření s vodou. Vodárny měly kapacitu propočítánu na výchozí stav "před blábolem", tudíž výroba s režijními náklady (míním výrobní, nikolivěk správní) plus jednicovými náklady na produkt a výnosy z produktu. Jednicové náklady klesly se sníženým odběrem produktu, ovšem i výnosy z produktu. Rentabilita šla dolu, díky režijním nákladům. Co se stalo? Zvýšila se cena produktu. Investici do úpravny vody musí někdo zaplatit.

Na chalupě, kde mám vodovod z regionální vodárny (dodává vodu do celého subregionu obcí), platím vodné 19.- kč za m3 , v krajském městě 54.- Kč za m3. Na chalupě zaplatím to, co mi naměří vodoměr "na patě" haluzny, v paneláku v krajském městé máme nemlich ty samé vodoměry v bytech, co mám na chalupě (mají certifikaci ISO a jsou zaplombované). A ejhle, "na patě" paneláku máme vodoměr VaK, dle kterého provádějí odečet a dle bytových vodoměrů vyjadřují pak poměr spotřeby. Poměr naměřené spotřeby měřáku Vak a sumě spotřeby bytových měřáku se pohybuje tak 1,3:1.  Zajímavé.

Když jsem se na to zeptal známého, činovníka VaK, řekl mi: "podlehli ste záchvatu ekologismu a šetření, ať to stojí, co stojí, nyní plaťte za blbost". A k ceně vody? Je vidět, že se soukromá společnost i za dvacku za kubík vody uživí, jenom ti vejžírkové ve městech, kde si může málokdo vykopat svoji studnu, tyjí. Proto najednou tlačí, aby i studny byly zpoplatněny.

A tak to vidím i s fotovoltaikou, biomasou (Kačenky mrkev), žárovkami, flautelencí dobytka, plastovými hilznami a ocelovými broky, etc. Ekologista (ne ekolog) si vždy najde nějaký zástupný problém, na který získá od jiných blbů grant. Třeba kdysi sazenice smrku z Holandska do českých hor. Nějak se ta akce nepovedla, ubohé sazeničky první zimu nepřežily. Prý to bylo zdarma, hi, hi., odborník žasne, laik se diví. Čeho se ještě můžeme nadíti od ekologistů typu Bursíka a Kačky jaujau?

J. Šimek 21.9.2010 11:43

Re: Zelená úsporám?

Polymerizace styrenu - kde tam je spotřeba energie, která může nějak zásadně ovlivnit cenu polystyrenu ???

Běžte raději zase na pivní symposium :-)

J. Šimek 21.9.2010 11:24

Ekonomický nesmysl.

Já jsem koncový odběratel energií. Pokud zateplím, snížím si reálně účet za teplo. Pokud ty peníze dostane Prunéřov, budu dál platit jak mourovatej.

Spíš je autor nějaký lobista, kterému na koncovém odběrateli naprosto nezáleží.

J. Tachovský 21.9.2010 11:22

Re: Zelená úsporám?

Kolik ho stala ta nova lednicka ? Za kolik let se mu na usporach zaplati ? Kolik stala likvidace te stare funkcni ?

L. Písařík 21.9.2010 11:10

Zelená úsporám?

Můj kamarád a spolusedící při pravidelných pivních symposiích, kdy probíráme všechny události za týden nakupené, stále přemýšlel o zateplení domku. Cena, i při shora uvedeném programu, vysoká nejen pro pracujícího, natož pro důchodce. I přišla taky řeč na jeho ledničku, pořízenou před 25ti léty a přítomní ekonomičtí ekologové sborem zavyli a málem ho ukřižovali za provoz tak zastaralého zařízení. Přsvědčen a přehlasován, zakoupil novou lednici ve třídě A+. Ekonomičtí ekologové na místě vypočetli, že uspoří 3000 Kč ročně. Tak jsem přiložil polínko a pravil: vidíš, vidíš, zateplením bys uspořil 2000 Kč ročně, nyní spoříš o 50% víc s podstatně menšími výdaji. A to nehledě na uspořené množství emisí, které díky tvým úsporám elektřiny nevzniknou.A hledě na množství energie, které by bylo třeba spotřebovat při výrobě onoho množství polystyrenu k zateplení domku. Tvůj vztah k životnímu prostředí je bezesporu příkladný.

Odešel, díky vypočteným úsporám a třem malým pivům, velmi spokojen.

V. Michl 21.9.2010 1:41

A to není jen

 pomník Bursíka, ale i Lišky a všech ostatních.