24.4.2024 | Svátek má Jiří


Diskuse k článku

ZDRAVOTNICTVÍ: V éře pomalého růstu

Debata o zdravotnické reformě v Česku bude nepochybně pokračovat i po 1. dubnu, odkdy jsou účinné důležité zdravotnické zákony. Z ekonomického hlediska jsou potenciálně nejvýznamnější dvě změny. Za prvé, česká legislativa opouští koncept nároku na péči "podle nejnovějších poznatků vědy", který se v ní objevil před čtyřiceti šesti lety a nikdy nebyl dodržován.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Z. Bílý 12.4.2012 9:51

Pan Zámečník

Opět potvrzuje, že je nohama na zemi a má o věcech přehled.

M. Bezouška 12.4.2012 8:03

dosti dobrý popis

ale nedostatečný. Bylo by třeba do něj zahrnout také pravou a nefalšovanou realitu našeho zdravotnictví, včetně a především velmi chabé úrovně odpovědnosti všech zúčastněných stran. Co mám na mysli? Třeba toto - podle běžně dostupných údajů WHO (světová zdravotnická organizace) nemá asi 40-60% ordinovaných léčiv žádný specifický účinek, lidsky vyjádřeno jsou předepisovány a pacienty užívány zbytečně. U nás k tomu přistupuje ještě plýtvání formou nevyužívaných preperátů, procento pacienty vyhazovaných léků si vůbec netroufám odhadnout, nízké ale nebude. Podobných neopovědností existuje spousta, v kratičké replice je ale zmínit nelze..

Co ale chybí citelně je věcné zhodnocení a kritika současného "bezplatného" zdravotnictví - dokonce takto definovaného ústavou. Pokud se toto nezmění a systém nebude postaven z hlavy na nohy budou všechny změny jen kosmetické. Pacient musí být, jako všude jinde, v roli zákazníka, který si prostřednictvím pojišťovny objednává a platí zdravotní péči. Bude-li pojištění povinné nebo ne a zda bude možné zvolit si různé úrovně pojištění pak už není tak podstatné. Důležité je rozbití ústavního mýtu o bezplatnosti, které si mnozí dokonce vykládají jako "zadarmo". Určitě se to mnohým líbit nebude, ale bez toho se zdravotnictví bude dál točit v kruhu neřešitelných problémů, především finančních.

J. Kanioková 12.4.2012 6:06

Máte pravdu, ovšem jeden z odstavců je přímo šíleným argumentem...

"V r. 1990 vydávala ČR zdr. péči 4,7% tehdejšího HDP, v přepočtu na dolary a s přihlédnutím k rozdílům v kupní síle 558 dolarů na obyvatele, tedy v absolutních částkách asi 1/3  toho, co Rakousko. O 20 let později, v 2009, stoupl podíl na 8,2% HDP a 2108 dolarů, což byla asi polovina rakouských výdajů na obyvatele. Teď přijde ta rána: nominální výše českého HDP byla loni asi o 800 mld. Kč nižší, než se počítalo na MF v říjnu 2008. Financováno z výběru pojistného a z plateb za státní pojištěnce, které jdou ze stát. rozpočtu. Předpokládáme-li, že na výdaje na zdravotní péči by šlo zhruba 8% českého HDP, dospíváme k finančnímu výpadku v rozsahu kolem 64 mld. Kč." !!! Bude to bolet !

S přihlédnutím, co se na nás hrne i z EU, předvídám další emigrační vlnu, která odsaje další schopné lidi. Už to vnímám v okolí, že si lidi aktivně hledají uplatnění mimo Evropu.

Skvělý článek - Morální hazard „křížem“ vede k nové centralizaci našich životů

http://bit.ly/I7zkAy