24.4.2024 | Svátek má Jiří


Diskuse k článku

ZDRAVOTNICTVÍ: Sociální lid žádá socialistický lynč

Řada lidí fakt věří, že zdravotnictví bez tržních pravidel je super. Všichni aktéři této zvrhlé hry jsou sice frustrovaní, přesto někteří stále opakují, jak je centrální řízení důležité a máme nejlepší zdravotnictví na světě...

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Kavan 22.10.2021 7:46

S Martinem Vavrušou se znám, nicméně v poslední době mluví/píše jako kdyby zavedením ryzího kapitalismu mělo skončit všechno zlo na světě. Tohle už byl několikátý příklad, kdy spor socialismus VS kapitalismus našrouboval na něco, co s tím nemá mnoho společného. Jsem řekněme umírněný pravičák, s omezováním role státu bych souhlasil, ale tohle mi prostě připadá přehnané.

D. Bowman 22.10.2021 13:00

Socialistické zdravotnictví funguje velmi mizerně...a je drahé. To vidíme dnes a denně. Obavy z částečné privatizace chápu. Pokud bude zachován monopol VZP ale jinak bude vše jakoby tržní, všechno podraží násobně a kvalita se možná o něco zlepší.

Chápu i obavy, že budou ponecháni na pospas osudu při nějaké tragédii, pojišťovny krachnou nebo odmítnou plnit atd. Ale to se má právě šanci zlepšit s větší konkurencí, která tlačí ceny dolů a kvalitu nahoru.

Stát by stále měl dohlížet na podvodníky apod.

Co chápu už méně je, že se lidé bojí, že nebudou mít na zdravotnictví, když nebude zadarmo. Valná většina do pojištění nasypala nemalý peníz, ikdyž to leckdy nevidí. Kdyby tolik sypali na auto pojistku, tak mají každý rok nové Audi.

A těch, co se opravdu rukou usudu nedokážou pojistit, o ty se jistě postará charita, když mají lidé furt plná ústa sociální spravedlnosti.

Takhle jak je to teď to stejně nepůjde věčně. Cena jde furt strmě vzhůru, protože monopolu nevadí, že si farma firmy účtují housenumera a doktoři čerpají na pokladnu drahé, či neexistující zákroky a léky, aby pak v soukromé praxi doléčili. Pacient(zákazník) zajímá jen pár srdcařů, protože je tam vazba přes ministerstvo a ne přímá. Pacienti chodí s každou kravinou, a naopak na prevenci kašlou, protože "poijistku" platí podle příjmů.

P. Kavan 22.10.2021 15:47

Především jde o to, že článek vůbec nebyl o kapitalismu nebo socialismu. Prostě pacienti zlikvidovali doktorku nadáváním na sociálních sítích. Není to hezké, ale se socialismem nebo kapitalismem to nemá nic společného.

No a k tomu, že jsme "do pojištění nasypali nemalý peníz" - to je sice pravda, ale to pojištění nás k tomu donutilo. Vůbec si nejsem jistý jestli bych v 18ti nadšeně platil dobrovolné zdravotní pojištění, kdybych ty peníze mohl použít na něco jiného; protože jsem byl samozřejmě přesvědčený, že se mi nemůže nic stát. Řeknete si že je to moje blbost, a budete mít pravdu. Ale jakmile jde o zdraví, je v tom hromada emocí. Opravdu chceme aby lékař říkal "buď mi zaplať, nebo si umři/trp/buď mrzákem"? Pokud to říkat nebude, tak zdravotnictví nebude kapitalistické. Pokud to říkat bude, budeme kolem toho mít výbuchy emocí, a frustrované všeho schopné jedince. Povinné pojištění je nakonec docela dobrý způsob jak tomu předejít.

D. Bowman 22.10.2021 22:04

Tak to jsme asi četli každý jiný článek :)

Někdo je zodpovědný víc, někdo méně. Někdo se pojišťovat nebude a bude místo toho spořit a cvakat to na futro. Podle mě, by ta případná privatizace celý ten systém zlevnla natolik, že by to nebyl až tak velký problém. Podívejte se na operace očí nebo veterinu. Dneska si kde kdo dovolí MRI pro svého psa. Není to to samé ale princip podobný.

Nehledě na tom že by pojišťovny tlačili na prevenci a efektivní léčbu. Dneska je jim to jedno a tak farma firmy dělají léky, které musíte žrát furt a prevence jim ubírá zisky.

Zdraví je trošku něco jiného než jídlo nebo voda ale ty zas potřebujeme denně a přenechat to tehu se nám vyplatilo.

Asi není úplně morální a fér dělat si z doktorů nebo ostatních lidí otroky....aby platili za nás nebo pracovali zadarmo. Dřív se o ty nemohoucí také starala charita, ato velmi dobře, vzhledem k celkové chudobě společnosti relativně k dnešku.

Když si někdo celý život neplatil pojištění a ani nespořil a ani nemá rodinu nebo kamarády nebo charitu, která by ho zasponzorovala, tak by asi bylo OK, stabilizovat ale ne ho nějak zdlouhavě kurýrovat. Život ti zachráníme, abys nám nekrvácel na ulici ale pak nazdar. Takových lidí nebude moc a myslím, že je máme i teď. Taková fetku kurýrujete kolikrát úplně zbytečně a akorát ho tím podporujete v blbých návicích.

T. Zlesa 23.10.2021 12:29

Možná by to bylo pro mnoho lidí fajn, co navrhujete, ovšem volby s tím nikdy nevyhrajete. Takže škoda slov.

D. Bowman 23.10.2021 12:58

To máte jistě pravdu. Škoda slov to snad není. Každý socialismus jednou krachne a pak se třeba pár lidí poučí. Oni lidé obecně nekonají, dokud nesedí v slzách na zadku.

J. Černý 22.10.2021 7:35

Trh ve zdravotnictvi je vidět v USA. Je nejlepší na světě ? Jak pro koho.

Naši lékaři odcházejí za hranice proto, že kolonie Německa je nemůže zaplatit jako Německo. Jen nechápu, proč nejdou studovat rovnou do Německa....8

D. Bowman 22.10.2021 12:40

Problém v USA není s kvalitou ale s cenou. A ta je vyšponovaná, protože tam je ten trh taky silně omezen. Pojišťovny mají monopol, používají tam pojištění skrz zaměstnavatele, coby pozůstatek zastropování platů z války, aby se nepřetahovali lidi z válečné výroby...tak firmy nabízely jako bonus zdravotní pojištění.

Pak je tam problém, že Asociace Amerických Mediků má monopol na uznávání univerzit mediků a udržuje jejich počty nízko (český lékař tam musí začínat od píky, ikdyž je tady kapacita-veterán).

No a teď tomu Obamacare nasadil korunu. Všechno ještě několikrát zdražilo, aby si mohli ti, co se nepojistili, pojistku pořídit..na útraty ostatních samozřejmě.

D. Zítko 22.10.2021 7:02

Lid je především rozmazlený, chodí na pohotovost s prkotinami a s problémy, které se dříve léčily doma nebo které by vyřešil praktický lékař. Místo toho zahlcují specializované ambulance v nemocnicích a pak jsou překvapeni, že se tam dlouho čeká, a personál se na ně šťastně neusmívá.

P. Lenc 22.10.2021 7:21

Přesné!R^

Z. Lapil 22.10.2021 12:45

Mně si naopak stěžovala obvoďačka (příbuzná, ne ošetřující), že lidi k obvoďákovi chodí, i když "je jasný", že potřebujou řekněme ortopeda.

Nerozebírali jsme to, ale i já vidím, že ono "je jasný" chápe jinak odborník a jinak člověk, kterého bolí koleno a jehož zdravotnické vzdělání končí u Nemocnice na kraji města.

A taky je tu možnost chodit se stejným problémem od doktora k doktorovi a zároveň námitka "z rodiny", kdy maminka s miminem běhala od doktora k doktorovi tvrdíc "na mentální retardaci nevěřím, koukněte na něj - takhle nekouká blbý dítě". No - měla pravdu, maturant z kluka nevyrostl (potkala ho sbírka všelijakých dyslexií a dysgrafií, ale vyhrabal se z toho (zcela jistě mj. díky škole na způsob Montessori; inkluze je fajn, dělá-li se dobře, ale ta oficiální je extrémně mizerná), řemeslo zvládá, a vyřídilku má lepší než leckterá ženská, přestože prvotním problémem bylo právě to, že ne a ne začít mluvit.

P. Kubáč 22.10.2021 6:38

Možná by bylo vhodné pro frustrované nevzdělance ( jako jsem já) napsat nakonec ještě jeden řádek s "get home message" - protože v tom salátu slov jsem ji nenašel.

P. Kubáč 22.10.2021 6:43

Pardon - jednu myšlenku jsem tam přece jenom našel - k doktorovi si lidi dovolí mnohem více než k instalatérovi nebo automechanikovi, ale jak to souvisí se socialistickým zdravotnictvím ?

Možná až se jednu noc na JIP bude brát 3000 dolarů na ruku + všechny zdravotní výkony účtovány k tomu ( jako v USA ) - budou se lidi chovat slušněji.

J. Stehlik 22.10.2021 9:11

To je nesmysl . K doktorovi nepujdou , protože na to nebudou mít . Výsledkem bude zanedbaná péče.

J. Strakoš 22.10.2021 5:42

Srdceryvné a dost informací je "trošku zkreslených"

Za pár haléřů - opravdu? Průměrný plat doktorů je rozhodně nadprůměrný, někteří

Konkurence? Není problém v lékařských komorách, které omezovaly počty třeba stomatologů? (Ale uznávám, že to jsou taky úředníci, byť polostátní)

Výběr? Mám možnost si zvolit doktora už nějaký ten pátek. Problém může být v počtu dostupných doktorů.

A pokud neumí doktor (a vlastně kdokoliv) vysvětlit, co dělá a řeší to křikem "jeďte pryč" - není to pro mne odborník. Stejně tak se s despektem dívám na doktory, kteří objednají pacienta a nechají jej čekat řádově hodiny po termínu (samozřejmě bez náhlých akutních případů) - to je prostě organizační neschopnost.

Současný postsocialistický systém není rozhodně ideální, ale mám jej za lepší než systém třeba v USA - tam by se takový cyklista možná i bál zavolat tu sanitku, aby to byl schopen zaplatit.

J. Černý 22.10.2021 7:36

R^

J. Jurax 22.10.2021 16:19

I ta lékařka je jenom člověk. A chybu udělali ti záchranáři, a vědomě, jsou taky vyškolení. Akorát je ta doktorka měla na dvě doby seřvat v soukromí, ne před pacienty.

K. Pavlik 22.10.2021 2:33

Pokud jde o porovnani USA a Kanada= je blby byt chudy v USA. Opravdu bohaty v Kanade odjede (z naseho mesta je to asi 150 km) do USA a vsechny problemy konci.

Jak se pise v me oblibene knize: Jo pokud je konzumace tak je legrace.

Z. Koutecký 22.10.2021 2:11

Jistě, zdravotnictví je jedna z poslední věcí, které jsme ještě totálně nezprivatizovali a neprodali, ač je to vynikající kšeft. Jako třeba v USA. Tam pár milionů socek vůbec doktory neobtěžovalo, protože nemělo prachy na pojištění ani na doktora. Mimochodem nahlédla jste, paní Šichtařová, někdy v USA do některé nemocniční "Emergency"? Tam totiž mohly zajít i ty socky, když se jim nechtělo zrovna umřít. Při českých mzdách je to docela zajímavý pohled na zdravotnictví dle Vašich představ. Mimochodem, kapitalismus tu už máme 30 let. Ovšem ještě jsme se dost dobře nenaučili, že ve všem jde především o prachy a ne o lidi, to máte pravdu. Ale třeba nová vláda udělá v tom našem zdravotnictví pořádek k Vaší spokojenosti. Bude dost doktorů a málo pacientů. Pohřbít musí každého, i když na to nemá mergle.

K. Machala 22.10.2021 3:42

V USA ale neexistuje volnotržní zdravotnictví, to je rozšířený omyl. Nabídka je hyperegulovaná, což vše zdražuje. Zkuste si tam například hledat doktira, který se odváží předepsat na počátku covidu ivermectin, i když v jeho účinnost věří, protože ty studie zná a ví, jak zafungoval v Uttarpradéši. Takže volný trh je o svobodě, ne o tomhle.

V. Braun 22.10.2021 9:59

To jako, že má zakázáno ten lék předepsat nějakým úředním předpisem? Nebo se jen bojí případných "kapitalistických" soudů od pacientů pokud by to úplně nedopadlo?

J. Brunner 22.10.2021 1:15

R^