26.4.2024 | Svátek má Oto


Diskuse k článku

ZDRAVOTNICTVÍ: Miliardy bez příčiny

Kdo si chce užít tanec miliard, musí se vypravit do zdravotnictví. Nemá smysl zacházet do detailů, stačí říct, že příjmy zdravotních pojišťoven vyrostly z 327 miliard korun v roce 2019 na 400 miliard, které se čekají letos. K tomu je třeba dodat už jenom to, že rozpočet ministerstva zdravotnictví dosahoval před dvěma lety osm miliard a letos to je 18 miliard.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
M. Pivoda 27.8.2021 15:20

Miliardy bez příčiny?

Ještě horší alternativou jsou (investované) miliardy bez pozitivního následku.

M. Pivoda 27.8.2021 16:18

Nejen epidemie/pandemie provádí radikální zásahy do zdravotnictví (a tím i státního rozpočtu). Jaká další radikální změna ve zdravotnictví je na obzoru?

The excessive demand for donated organs, not only in the US but globally, will only intensify as technologies like autonomous cars make the world safer, given that many organ donors result from car and motorcycle accidents. Safer vehicles mean fewer accidents and donations.

Nadměrná poptávka po darovaných orgánech, a to nejen v USA, ale na celém světě, bude jen sílit, protože technologie, jako jsou autonomní automobily, činí svět bezpečnějším, vzhledem k tomu, že mnoho dárců orgánů je důsledkem nehod automobilů a motocyklů. Bezpečnější vozidla znamenají méně nehod a dárcovství orgánů.

P. Milan 27.8.2021 12:53

Jen tak obecně:

Jediná záruka efektivity a únosných cen je konkurence. To nemůže žádný úředník ani ministerstvo nahradit.

Problém zdravotnictví je, že konkurenci naplno do něj nelze vpustit, někteří lidé by totiž z důvodu věku nebo vrozených nemocí byli nepojistitelní. Takže to prakticky všechny státy flikují nějakým hybridním systémem, s odpovídajícími výsledky. Názorná ukázka jak to nedělat je GB a jejich NHS, plně v režii státu, drahý a nevýkonný.

M. Pivoda 27.8.2021 16:23

Zdravotnictví není byznys - nebo by jím být nemělo.

Karel Šebesta (zde naštěstí skrytý jako Milan Prokop) byl okouzlen příchodem tržní ekonomiky a snaží se tu ideologii (metaforicky: ideologii Neviditelné ruky trhu) vnucovat úplně všem.

J. John 27.8.2021 10:18

Část peněz "doputuje" tam, kam má. Podívejte se např., jaké firmy nakoupily miliony testů pro školy.

Š. Hašek 27.8.2021 10:38

Určitě.

V. Kain 27.8.2021 13:06

Bylo to řečeno snad 100x,že tato vláda je špatná vláda a žene nás do dluhové pasti.Tak jako se Babiš nikdy neměl stát premiérem,tak i Schillerová je velice špatná volba jako ministryně financí.

Š. Hašek 27.8.2021 15:36

A varianta (teoretická) "B"?

Jsem nevolič Babiše.

Jsem realista. Možná že slovo nevolič se změní na slovo volič. Nedomýšlejte si pravděpodobnost.

U cukráře si vyberu (nebo taky nevyberu) z toho, co na pultě. Těžko tam můžu básnit o tom, že bych chtěl zákusek jenom pro sebe, specielní. Ten, co tam nemaj.

P. Kubáč 27.8.2021 10:18

V roce 1993 zavedl Klaus tzv. Bodový systém, kdy se za každý zdravotnický výkon počítaly tzv. "body" a za ty se platily peníze. Dle jeho slov to měl být přechodný systém, aby se zjistilo, kolik čeho se ve zdravotnictví dělá a po pár letech se měl nahradit jiným systémem.

Problém je v tom, že dle tento sytém vedkl k falešnému vykazování = kradení a kdo "vykazoval" jen realitu = nekradl - brzy kvůli zmenšujícímu se podílu ze všech peněz se dostal do ekonomické krize.

TAkže v roce 1998 pod vlivem "hyperinflace bodů" se začalo se systémem "zaplatíme vám 103% loňského objemu peněz"

Tento systém funguje dodnes a má ten paradoxní efekt, že kdo kradl v 90. nejvíce - má diky kontinuitě historických "paušálů" - jen násobených nějakým koeficientem dodnes nejvíce peněz.

Takhle se nespravedlnost a zlodějská mentalita dostala do zdravotnictví. A co "body" ??? Ty se formálně vykazují dodnes - byť ne jako poukázka na peníze ale jen jako statistický základ pro budoucí "paušály"

P. Kubáč 27.8.2021 10:26

Někteří ministři zdravotnictví jako třeba Julínek - chtěli systém radikálně změnit a to tím, že převezmou tzv. DRG - neboli platbu za diagózu. Za slepé střevo 15 000 a hospodař jak umíš.

První simulace tohoto systému ale ukázaly ( pravdu ) že nejbohatší by byly doposud velice úsporné okresní nemocnice, zatímco pražské fakultky by asi musely plýtvání omezit.

Takže se zvedla vlna nespojenosti docentů a profesorů ve stylu "pražské slepé střevo je přece úplně jiné než Svitavské" a s tím se do DRG zavedl "korekční koeficient" - a tímto koeficientem se zajistila kontinuita hajzloviny a rozkrádání.

Nyní jsme v situaci že oligarchy vlastněné soukromé laboratoře se neuvěřitelně nabalily na koronavirových PCR testech - zatímco okresní špitály, zápasí s umělými byrokratickými obezličkami aby jim ( skutečjné ) léčení koronavirových komplikací vůbec někdo zaplatil.

V. Bok 27.8.2021 11:27

Hmm, právě jsem chtěl neco podobného napsat. Ale napsal jste to asi lépe.

Mimochodem, nezapomenu slova Edy Janoty, kdyz nam svého času rekl... Kdybych jim (zdravotnictví) fal několik národních důchodů, porad by meli malo.

Ano, je to obrovsky kšeft. A Julinkovi jsem tehdy docela fandil...

Mimochodem, kam se hrabeme na západ ci Usa... Tam hospodaří jeste mnohem hůře. Na tu bídu je to u nas ještě pořád dobré.

Š. Hašek 27.8.2021 9:54

1. Nejsou zdravotní pojišťovny, jsou rozdělovny státní zdravotní daně.

2. Nejsem zdravotně pojištěn. Byl jsem plátce zdravotní daně a na základě všeobecných úředně lékařských pravidel je mi přidělována státní zdravotní péče. Mám "kouzelnou" zdravotní kartičku. Máme pojištěn dům, to jo.

3. Rozpočet ministerstva státního zdraví (myslím tu budovu a počet přidělovačů zdraví) roste, poroste - neexistuje žádná záporná zpětná vazba. Množina úředníků roste vždy jak kvasinky v pivě.

4. Ten vir je typický špektákl, kdy si úředník vymyslí, že každý občan ČR potřebuje třikrát týdně nějaký test. Ten test nestojí haléře. Určití občané se hrnou do fronty, protože jsou skálopevně přesvědčeni, že to je zadarmo.

Aby bylo jasno, jiné varianty nejsou rovněž ideální. A už vůbec je asi nelze nyní zavádět. 85% občanů je spokojeno, příděly fungují. A bez účtenek!

D. Polanský 27.8.2021 8:17

Nojo, stal se z toho veliký byznys. Jenomže kdopak to zaplatí? Babiš určitě ne.

Š. Hašek 27.8.2021 9:57

A nezaplatí to ani pouze ti "příjemci toho byznysu"!!!

Nejsem očkován, nemám ani jeden test, žiji. A platím! Sousedi a kamarádi se mě neštítí.

Docela nechápu, proč se Vám tam připletlo jméno Babiš. Předsedou vlády je. Ale přídělový system státního zdraví on nevymyslel.

L. Hančar 27.8.2021 7:22

Bez příčiny určitě ne. Sektor zdravotnictví je všude na světě bytostně spojený s Pharma sektorem, jen to doposud nebylo tak vidět, zažíval si to každý jednotlivý občan, jemuž jeho doktor moudře doporučoval doživotní prášky na všechno namísto změny životního stylu. Nyní si to zažívá stát. Moudře zapojení byrokrati rujnují státní rozpočet, asi navěky ( nesplatitelné ).

Naprosto mě ale dostalo téměř totální zapojení lidí s titulem MUDr. do kovidbyznysu. Jen výjimky potvzují pravidlo: Pirk, Žaloudík, Peková, Šmucler,....do deseti nenapočítám ani náhodou!

J. Nevrkla 27.8.2021 9:40

R^

Š. Hašek 27.8.2021 9:59

Rovněž mám lékaře, který se nezapojil. Vlastně znám ještě asi tři. Tedy lékaře netevizní, přímo z "první zákopové linie".

J. Lukavsky 27.8.2021 14:47

"kovidbyznysu. Jen výjimky potvzují pravidlo: Pirk, Žaloudík, Peková, Šmucler" medicina už dávno a dávno není jako za Hippokrata, ten znal celou tehdejší medicínu. Takže dneska se to dělí na desítky oborů. Čili Pirk=kardio, Šmucler= zuby.... Žaloudík = ?, Peková virologie, ta poslední by měla nárok do toho povídat. Jinak "ševče drž se svého kopyta". J.L. end

Š. Hašek 27.8.2021 15:42

Vy to něco, uvařené za dva měsíce, berete jako vakcínu?

Tak potom Vás zvu! Hodím to do hrnce. Za pět minut to budete mít!!! Budu to nazývat gulyás. Přímo uherský. Ale než Vás k tomu pustím, něco mi podepíšete.

Na tohoto vira stačí chodit do školy, pamatovat si osmou třídu.