29.3.2024 | Svátek má Taťána


Diskuse k článku

ZDRAVOTNICTVÍ: Dluhy nemocnic rostou, pojišťovny drží miliardy

Platy zdravotníků zdravě rostou už třetím rokem, přesto se jejich zástupci sešli s představiteli nemocnic a veřejnost varovali před tím, že chystají protesty, které budou stejně radikální, jako před osmi lety během akce Děkujeme, odcházíme.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
L. Soukal 19.8.2019 14:41

Re: odpovědnost zdravotních pojišťoven

Revizní lékař zjišťuje anomálie ve statistice výkonů a ptá se proč vznikly.

J. Kulheim 19.8.2019 14:45

Re: odpovědnost zdravotních pojišťoven

Každý rozumí něčemu, nikdo nerozumí všemu. Slušný řemeslník nebude někoho natahovat jenom proto, že má větší informace než zákazník. Tak to funguje tam, kde je cena určována na trhu.

Já nechci po nikom nic. Jenom to, aby systém byl průhlednější. Nikde jsem nenapsal o čistě tržním hospodářství.

Problém je v neefektivnosti systýmu. Klient, léklař, lékárník, "pojišťovna", politici, nemají zájem na úsporném chování. Systém je k tomu nemotivuje.

Z. Rychlý 19.8.2019 22:39

Re: odpovědnost zdravotních pojišťoven

Řemeslník a doktor jsou trochu vzdálená srovnání. Řeknu to jinak s čím byste mohl souhlasit. Váš doktor navrhne možnosti léčby protože tomu na rozdíl od pacienta rozumí, vy s tím půjdete na vaši zdravotní pojišťovnu, ona vám řekne, co pokrývá vaše pojistka a co si doplatíte, protože těm financím na rozdíl od pacienta rozumí. Vy budete buď spokojen, nebo nespokojen a změníte pojišťovnu, nebo se odebéřete ke státnímu bezplatnému ošetření, které vás zařadí do pořadníku. Při čekání se buď dočkáte, nebo ne, a umřete.

Nebo necháme systém jak je teď a uvidí se, jak kvalitně a dlouho to bude fungovat. Zatím to není špatné. Za cenu Trabanta jezdíme v Mercedesu. Zatím nám daňový poplatník platí. Jak dlouho? To ví jen Bůh a Špidla, který o zdrojích asi něco ví. Prý zdroje tu jsou. :-)

J. Kulheim 20.8.2019 0:25

Re: odpovědnost zdravotních pojišťoven

Když přijde doktor například k stolářovi, tak je to zhruba tak jak když přije stolář k doktorovi. Doktor má menší vědomosti o tom jak se dělá skříň, než stolář a stolář nemá takové vědomosti jak se léčí např rýma, jak doktor.

K tomu ostatnímu se nedá stručně vyjádřit. Jenom tolik. V primární sféře, kde se dělají prodejné hodnoty, pracuje 30% praceschopmých spoluobčanů. Ti upečoun koláč s kterým se musíme všichni rozdělit. Musí se nějak domluvit. Po dobrém nebo po zlém. Nikdo hhlady umřít nechce. Aby měl někdo břicho nacpané a druhý umíral hlady jer nepravděpodobné. Hospodaření je o stanovení priorit, Špidla by chtěl všechno mít, teď hned i za cenu toho, že si půjde vypůjčit. Tak je to i ve zdravotnictví.