19.4.2024 | Svátek má Rostislav


Diskuse k článku

ZÁLOHOVÁNÍ PET LAHVÍ: Ochrana přírody nebo kšeft?

Současné úvahy o zavedení zálohování PET lahví a hliníkových plechovek (údajně po vzoru Německa) většinou prezentují tuto myšlenku jako součást ochrany životního prostředí.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Skřivan 3.3.2023 21:53

No a jak je to popsáno v článku, tak to bude. Protože zálohování PET lahví je totální nesmysl.

V. Kolman 3.3.2023 11:16

Copak PETky.

Ale zamyslel se někdy někdo nad tím, že při zakoupení 1 kusu krabicového mléka zároveň zaplatíte kolem 5,-Kčs za tetrapak(?) krabici?????

O co by mohlo být mléko levnější a krajina méně zabordelená, kdybych si to mléko, kromě v krabici mohl i načepovat ze "železné krávy" do přinesené bandasky????? Proč ty "železné krávy" nenápadně a potichu zase zmizely z prodejen?????

L. Novák 5.3.2023 14:18

Protože je to drahé a nevyplatí se to. ;-) Krabicové mléko má jednu důležitou výhodu. Má trvanlivost několik měsíců, uloženo v chladu i rok. A je levnější než čerstvé.

V. Kolman 3.3.2023 1:01

Zálohování a odevzdávání PETek by mělo smysl, pokud by se použily vícekrát. Kdysi toto provozovali (snad v Maďarsku?) s PETkama speciálně na Coca-colu. Byly nezaměnitelného tvaru a měly silnější stěny.

Je to ale už dávno a asi to nebylo příliš úspěšné. Otázkou byla nejspíš hygiena.

Pokud se použité PETky sbírají jenom kvůli materiálu, mohly by se používat 2 druhy kontejnerů na plasty. Jeden - specielně na petky a druhý na ostatní plasty. Je otázka, jestli by se to vyplatilo, dosavadní zavedený systém funguje (zdá se) docela dobře - ke spokojenosti všech.

B. Carina 3.3.2023 22:17

Toto bylo též nějakou dobu u nás teď v devadesátých letech, teď myslím že rok možná rok a půl - krátce.

Bylo to kvůli snižování spotřeby nafty respektive Čmoudík a opustil se od toho protože se ukázalo že dopravovat ty PET lahve do centrálních plníren a mytí moc ekologický není.pak úplně vymizely celkem rychle.

B. Carina 3.3.2023 22:20

P.S.

Opakovatelnost použití nebyla tak častá, jako u skla. Přece jen ten tvrdý plast je vůči sklu měkký.

L. Novák 5.3.2023 15:31

Ty "tlusté" PETky od CocaColy byly po opakovaném používání škaredé, viditelně poškrábané, tedy pro zákazníka v obchodě nezajímavé.

J. Jurax 2.3.2023 20:08

Inu, tak mne napadá, jestli nějakou hlavu nenapadne zálohovat každý list papíru, každý sešit - popíšete a pokud jej nebudete archivovat, proti proplacení zálohy vrátíte. Nebo třeba papírové pytlíky na čerstvé pečivo - nemačkat kvůli čárovému kódu, automat si zmačká sám!

Ondyno jsem viděl v lese botu; jednu a onošenou. Neměly by se taky zálohovat?

V. Kolman 3.3.2023 1:21

Pane(?) Juraxi, máte dobré nápady hodné Cimrmana, ale našli se lidé, kteří vás překonali.

V jednom (nejmenovaném) "ouřadě" podal jeden (taktéž nejmenovaný), leč "přemýšlivý" úředník vážně myšlený "zlepšovák", že by se použité kopíráky mohly regenerovat v troubě při zvýšené teplotě, čímž by se ušetřilo!!;-D;-D;-D

Bylo to v dávných letech (někdy po roce 1960), kdy se všude "zlepšovalo a inovovalo" a psalo se na psacím stroji s několika kopiemi za použití kopírovacího papíru (kopíráku). Pro dnešní dobu počítačů a tiskáren - jen těžko představitelné!!

Z. Roller 3.3.2023 8:36

No pozor, tohle jsme během studia na VŠ používali! Kopírák nahřátý nad stolní lampičkou! Študý chudent si musel poradit...

K. Vomáčková 2.3.2023 15:49

Nám ne, ale jim ano.

J. Jurax 2.3.2023 19:51

R^R^

R. Polášek 2.3.2023 12:26

Jasně že to je kšeft a lež.

Za prvé PET flašky se nedají recyklovat, protože PET nelze rozumně desinfikovat. Flašky recyklované za zálohy se rozdrtí a zpracují úplně stejně jako PET flašky hozené do popelnic a vytříděné v třídicí lince.

Za druhé ani samotný PET plast se nedá rozumně recyklovat. Už při prvním podrcení a opětném zpracování dochází k degradaci PET plastu, má horší mechanické vlastnosti a vyšší obsah toxických látek, které vznikají jeho nezbytným ohřevem na teplotu měknutí při jeho recyklování na granule, ze kterých se opětně vyrábí polotovary pro vlastní výrobu nových PET flašek.

Je to jen kšeft pro obchody financovaný těmi, kdo z nějakého důvodu zálohované pET flašky nevrátí.

P. Diviš 2.3.2023 14:47

I těmi, kteří vrátí. Prostě všemi.

B. Carina 3.3.2023 22:40

Pane Polášku,

díky za srozumitelné, technické vysvětlení situace. Je cosi shnilého ve státě dánském. Zrovna dnes jsem četl, že čtyři z pěti Čechů chtějí recyklovat petky a plechovky. S nadšením a vesele.

Před pár lety zase, že letecký petrolej je ve státech EU osvobozen od spotřební daně, ( myslím že i DPH). Nicméně "Evropa" usiluje o to, aby se stav podařilo snadno legislativně změnit a kerosin podléhál stejným daním jako motorová nafta a benzín. A nad tím opět všichni jásají. Myslím tím evropany z EU – prý. Kde se tyhle matematicko - statistické údaje berou? Nebo jsme na tomhle kontinentu opravdu všichni zblbli? :-)

P. Vychodil 2.3.2023 11:41

zajímá mě názor zdejších diskutujících.

Dříve neexistovalo něco jako hospodářství s odpadky.

Tetka na vysočině neměla za svých 100 let života popelnici !

Prosím o vysvětlení, kde soudruzi udělali chybu...

PS. výsledek "ekoligizace" je dnes vidět třeba v Egyptě...za branami hotelů jenom skládky...

R. Langer 2.3.2023 11:54

V Egyptě ještě tak daleko holt nedospěli... ;-)

V. Novak 2.3.2023 11:56

Babka na Vysočině neměla PETky. Pro pivo poslal děda vnoučka se džbánem do hospody, pro mlíko téhož s bandaskou do krámu. Totéž s petrolejem, jenom na něj byla speciální flaška. A šetřilo se s ním, žádný vysedávání po setmění. Meltu nasypali v kvelbu do pytlíku a homoli cukru taky nebylo potřeba moc balit.

Senkruvna se vyvezla na pole, v kadibudce byly napíchaný kousky novin. Co nesnědli lidi, to spocíval čuník nebo koza, případně králíci.

Obaly nemusely být vratné, protože na většinu té trošky kupovaného zboží nebyly žádné.

Ale, upřímně, takový Rousseauovec nejsem, abych si to chtěl zopakovat...

P. Vychodil 2.3.2023 12:01

popsal jsi přesně, jak to fungovalo...

nicméně mám takový skromný dotaz, nesměsřujeme úspěšně támto směrem ?

PS a protože to pamatuji, nemám s tím problém...

R. Polášek 2.3.2023 12:34

Směřuje, ale nedojde to tam.

Prože za a) lidi si to nenechají líbit a vzbouří se.

za b) Pokud se nevzbouří, než to tam dojde, (do zeleného socialismu) tak bude takový ekonomický pokles a takové zadlužení, že Evropa spadne mezi rozvojové státy. A když Evropa spadne mezi rozvojové státy, bude ekonomicky ovládnuta někým, kdo u sebe takový zelený propad nedopustil a bude tak ekonomicky silný. Potom se o nic takového nebudeme muset vůbec starat, protože nám bude poroučet nějaký nový vládce a jak to tady v Evropě bude, si za nás rozhodne on. My budeme jen poslouchat.

L. Novák 5.3.2023 14:25

Nedovolí to hygienické předpisy. Hygiena potravin by bez plastů padla prudce dolů se všemi nepříznivými účinky.

P. Diviš 2.3.2023 14:50

Ve městě prakticky neproveditelné.

V. Kolman 3.3.2023 10:45

Také pamatuji pane Vychodile.

Vzpomínám i po desetiletích (čichová paměť!!) na nezaměnitelný (sýrový?) odér, když jsem vešel do jakékoli mlékárny.

Pro mladší - mlékárna byla speciální prodejna mléka a mléčných výrobků. Mléko se nalévalo do přinesených nádob - nejčastěji bandasek.

P. Vychodil 3.3.2023 10:53

jojo, také jsem chodil s bandaskou, hliníkovou, s hliníkovým deklem...:-)

J. Hajský 2.3.2023 12:36

A topilo se pevnými palivy, dřevem a pro co nebylo kloudné využití a dalo se spálit, to šlo do kamen. I ten popel se myslím nějak zužitkoval.

V. Mokrý 2.3.2023 15:21

Ale to nebyla podle zelených EKOLOGIE dotovaná.

To bylo jenom využití všeho, až do " mrtě ", stejně jako na tom dvorku, plném havětě.

R. Polášek 2.3.2023 17:23

No, ono se topilo nejvíc uhlím a z uhlí odvozenými palivy, briketami nebo šlamem. Dřevem tehdy kdysi za socíku jako hlavním topivem topili jen lidi, co měl k dřevu blízko. Dřevaři, lidi, co obřezávali třeba stromy kolem cest a dřevo levně odkoupili, lidi, co třeba mohli v práci levně kupovat odpadní dřevo. Nebo podivíni, co prostě rádi dřevo doma řezali a štípali, třeba klidně i 14 dní.

Všichni ostatní, pokud topili tuhými palivy, topili coby hlavním tuhým palivem uhlím. Bylo levnější, kýbl třeba černého uhlí vydal za až tři kýble dřeva a o škodlivosti smradu, co šel z komína se jednak moc nevědělo, jednak ještě víc leckde smradily podniky a teplárny. Ani o škodliosti popelu z uhlí se moc nevědělo.

J. Hajský 2.3.2023 21:08

Můj tchán dělal na dráze, dostával deputát 20 starých pražců ročne, Byly napuštěné nějakým sajrajtovým olejem. Ty hořely!

V. Kolman 3.3.2023 10:47

Zlaté časy - ty už se nevrátí;-D;-D;-D

V. Kučer 2.3.2023 13:27

Tuto dobu pamatuji. Po dvoře běhaly slepice, chovali se králíci, holuby, husa, ve chlívě žilo prase. kráva a koza. Kočka chytala myši a pes hlídal.