20.4.2024 | Svátek má Marcela


Z DRUHÉHO KOPCE: Klukovské vzpomínky 337

22.9.2015

Jednou manažer, navždy manažer. Na toto pořekadlo jsem si vzpomněl, když jsem viděl „Luftjardu“, jak se usmíval do kamery, tentokrát jako předseda Česko-čínské obchodní komory. Ostatně k tomuto postu ho předurčuje jeho jazyková vybavenost: umí česky! Ale když prodej ČSA Korejcům zařizoval odéesák Fuksa, který je na tom stejně...

Na co „Luftjarda“ sáhnul, to podělal, ale stále levituje ve vysokých hladinách. Z ministerstva vojenství ho vylili pro neschopnost, za odměnu dostal ČSA. Tam zatnul sekyru tak hluboko, že se z toho aerolinie už nevzpamatovaly. V letech 2003-2006 objednával jedno letadlo za druhým - a na dluh. Protože Airbus slíbil ČSSD peníze na volby, objednali se airbusy, přestože do té doby u ČSA byly boeingy, takže logická obměna parku by byla novou generací boeingů. Ne! Musely se vyškolit mechanici a posádky, musel se zakoupit simulátor. A miliardy letěly! Prostě „Luftjarda“ se vyznal.

Když jsem jel jednou nad ránem z práce a na svodidle u starého letiště balancoval bavorák za dva milióny a u toho se potácel on, zastavil jsem, jestli nepotřebuje pomoc. Blábolil, že už volal klukům, že je v pořádku. Asi volal Standíkovi, kamarádovi, který mu aerolinku daroval na hraní. Zrušil BMW za dvě mega a vyřešilo se to domluvou (pomáhat a chránit!), i když se motal a blábolil.

Pak se přesunul do Lidového domu, kde socanům prohrál volby. Po všech těch úspěších odešel do Číny. Předpokládám, že mezitím byl ještě v ČEZu, jako Lašák, Řezníčková a další.

A tak promovaný voják zaměstnal u ČSA své kamarády z války. Mezi nimi vynikal personální šéf RSDr. Ryban, který si skromně psal jen Dr. A všichni ještě zaměstnávali poradce, protože sami ničemu nerozuměli. Takže kanceláře bobtnaly a bobtnaly.

A včil je Luftjarda šéfem smíšené Česko-čínské obchodní komory. A také zaměstnancem jednoho z největších čínských podniků. Jeden odborník říkal v televizi, že má od pánaboha dar komunikace. Ale jak může komunikovat, když neumí čínsky?

Výlet našeho lidem zvoleného a milovaného hradního panáčka do Číny byl vůbec zajímavý. Nevím, kolik lidí si všimlo, že členem výpravy byla i umělohmotná umělkyně Kateřina Brožová. Jela tam jako reklama naší plastické chirurgie? Když ale mohl letět při jiné cestě s vládním speciálem majitel skladu ve Vrběticích v době, kdy létaly jeho šrapnely kolkolem, tak je možné na Hradě už všechno.

Platíme si tuto show z našich daní. Čínská firma, která zaměstnává Luftjardu, koupila část Travel Servisu, který je majitelem ČSA. Luftjarda se vrací! Bůh pomáhej aerolince!