24.4.2024 | Svátek má Jiří


Diskuse k článku

VZPOMÍNKA: Jaké bylo to JZD Slušovice

Zřejmě na rozdíl od pana Petráčka jsem byl asi po roce 1983 spolupracujícím partnerem závodu výpočetní techniky Jednotného zemědělského družstva Slušovice, a to z pozice své funkce v jednom podniku ČKD.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
V. Pavelka 23.4.2016 12:20

Slušovice

měli následovníky JZD Práče se ústy předsedy, chtělo vyrovnat slušovicím , Na ukrajině slušovice měli s místníma kolchozníkama pronajatou půdu, oseli kukuřicí,pásli dobytek,v česku měli dopravu pronajatou řidičům, zakázky tedy práci jim garantoval dispečink JZD a řidiči se starali o stroje jako o svoje ,z faktur si platili náklady asvůj plat .

F. Houžňák 15.4.2016 20:56

Tady se sesla pekna kopka expertu, takovych tech,

co by byli byvali "delali fantasticke veci, kdyby byli byvali mohli a bylo jim to umozneno a dovoleno". A vsichni nadavaji predstavitelce firmy, ktera ty veci delala, ze to delala spatne. Sami ovsem nepredvedli nic. Typicke.

M. Prokop 15.4.2016 21:36

Re: Tady se sesla pekna kopka expertu, takovych tech,

Osobně se vyjadřuji jen k tomu "mohli a bylo jim to umozneno". Mně to přijde jako podstata věci, že někdo mohl a jiní nemohli.

F. Houžňák 15.4.2016 21:46

No ale ja znam spoustu - no, neprehanejme, radu

lidi, co misto aby vykladali, jak by mohli, kdyby mohli, tak se snazili neco udelat a darilo se jim to. Abychom mluvili vazne - lidí, kterym bolsevici skutecne velmi podstatne nicili nebo znicili jejich rekneme odbornou karieru, bylo pomerne malo. Spousta lidi se na to ovsem vymlouvalo. Mistni protislusovicti diskuteri mi pripadaji jako typicke jadro te posledni skupiny. Jestli vam dobre rozumim, tak chcete rict, ze slusovicke kompjútry byly spatne, protoze se nepovedlo je delat kazdemu - tedy podle vaseho vyjadreni, nebylo kazdemu dovoleno je delat. Rekl bych, ze kdybyste vzal dalsich 1000 lidi a povolil jim to co podle vas bylo "povolene" slusovickym, tak kdovi, jestli by aspon jeden z nich neco takoveho dokazal. Ono nestaci jenom moci, ale musi se taky umet. Dneska "muze" kazdy a kolik vyrobcu rekneme tech osobnich pocitacu od malych po velke mate v te slavne Evropské Únii? Mam pocit, ze zadneho. A vsichni "muzou". Bezte uz vsichni do haje s tou vasi umanutou pohrdlivou závistí a neprejicnosti.

M. Prokop 15.4.2016 22:16

Re: No ale ja znam spoustu - no, neprehanejme, radu

Za bolševíka to první bylo moci. Slušovice mohly, jiní nemohli.

Zda by jejich potenciální konkurenti byli lepší čí horší, to nehodnotím. Prostě nemohli.

Jakmile byla konkurence umožněna, po plyšáku, splaskly Slušovice jak papírový čert.

To je realita, ne nějaká závist či nepřejícnost.

M. Varadinková 16.4.2016 0:29

Re: No ale ja znam spoustu - no, neprehanejme, radu

Jak si potom vysvětlíte úspěšnost jiných podobných, i když méně slavných JZD? Mohli totiž všichni, jenže neuměli nebo neměli odvahu. Nebylo totiž radno moc vyčnívat.

P. Skřivan 16.4.2016 6:19

Re: No ale ja znam spoustu - no, neprehanejme, radu

Asi tak stejně jako jiné úspěchy komunistů: za velkého úsilí a ztrát bylo nakonec dosaženo toho, co si šlo na západě kdekoli koupit. Pravda, někdy to bylo dosaženo kopií toho, co dělala ta západní firma, tj. průmyslovou špionáží a pak to dalo o dost méně práce. Takže třeba ve VÚSTu se vyvíjelo jako velká krabice to, co měl v katalogu Grundig jako součást dražšího videa. To jsou ty Vaše úspěchy: jedna velká lež a z tržního pohledu nesmysl.

Ale pozor: já souhlasím s Vámi, že soudruh Čuba se výrazně podílel na rozvoji socialistického hospodářství a navrhuji, aby za to dostal třeba Řád práce, jakožto socialistické vyznamenání. :-))))

P. Skřivan 15.4.2016 23:09

Re: No ale ja znam spoustu - no, neprehanejme, radu

Pane Houžňáku, dovoluji si Vás upozornit, že se velmi pravděpodobně dopouštíte trestného činu, protože se pokoušíte tvrdit, že v komunistickém režimu šlo normálně žít. Věřte mi, že nešlo a že zákon o protiprávnosti komunistického režimu není pro legraci. Komunistické svině rozhodovaly o tom, kdo bude studovat, kdo si koupí pomeranč a kdo ne a kdo si koupí a kolik hajzlpapíru. Tečka. Takže Vaše kecy o Slušovicích, jsou jen hnusná propaganda za hranicí zákona a veškeré slušnosti.

M. Varadinková 16.4.2016 0:53

Re: No ale ja znam spoustu - no, neprehanejme, radu

To všechnu znáte z komunistických seriálů?:-)))))

Komunistický režim byl špatný, ale přesto lidé normálně žili, kupovali si dokonce i ty pomeranče. Sice jen pokud zrovna náhodou byly k mání, ale pokud byly, tak si je koupil každý (včetně disidentů), kdo si vystál frontu a vyšly na něho. Slušovice mimo jiné přispěly i k tomu, že jich bylo více a tím pádem si je koupilo více lidí.

Pokud jde o hajzlpapír, tak ten si taky mohl koupit každý, pokud zrovna byl k mání. Jeho cyklické nedostatky byly dány nefunkčností trhu v "plánovaném hospodářství" a tím pádem neschopností pružně zacelit mezeru na trhu v případě výpadku výroby, protože jakákoliv porucha na trhu vedla lidi ke "křečkování" (logické tržní chování), takže pak musela být o to více posílena nabídka a na to komouši se svým centrálním plánováním prostě nebyli schopni včas reagovat.

Dokonce i studovat většina lidí mohla, pokud na to měli schopnosti (dnes vystuduje každý blb) a pokud si na ně či jejich rodiče zrovna nezasedl nějaký místní funkcionář, který jim napsal ošklivý posudek. Což v drtivé většině případů nezasedl, ovšem děti disidentů to měly horší, takže třeba místo vysněné FAMU se musely spokojit třeba s opovrhovanou strojárnou. Popisuju situaci v letech 80., v 50. letech to asi bylo o dost horší, ale to já nepamatuju (tak jako Vy si nepamatujete ta 80.). Vy jste se na školu taky dostal, i zadek jste si utíral, i pomeranče jedl, nebo snad ne?

To není z mé strany obhajoba komunistického režimu, chraň Pánbu, to je pouze uvádění na pravou míru Vašich hystericky zkreslených představ o té době.

P. Skřivan 16.4.2016 6:00

Re: No ale ja znam spoustu - no, neprehanejme, radu

Paní Varadinková. Jste prolhaná dvojka, která sází na to, že komouše nepamatuju: pamatuju. Takže toho nechte a nepropagujte tu laskavě komunisty přes komoušské projekty typu Slušovic. Není na tom nic k obdivu. Komunistický režim byl protiprávní, na to je zákon a taky je to fakt. Stříleli lidi na hranicích, a to bez výstrahy. Ty tabulky si taky pamatuju. Dál jsem nešel, páč propustku do pohraničního pásma jsem neměl.

... a nekecejte, že většinou mohl studovat každý. Ne, stačilo aby Váš otec měl v roce 1968 chybnou činnost a bylo hotovo: místo střední školy učební obor. Tečka. Na přijímačkách se Vás ptali mj. na to, jaký máte názor na invazi. Chybná odpověď a šlus. Když už jste studovala, tak se stačilo jednou opít, říct SNBákovi, že je vůl a kárná komise a zase šlus. Takže tady nekecejte, že když se chtělo, tak to šlo. Nešlo. Když si na Vás zasedli, tak jste byla ráda, když jste topila v kotelně a nejela jste ani do NDR. Mimochodem ty Lidové milice, co se v roce 1989 chystaly se zbraněma na studenty, tj. taky na mne, jsem náhodou osobně viděl, jak vystupovaly z autobusů. Nic veselého ... .

Samozřejmě, když se někdo dohodl s KGB, tak šlo všechno. I jezdit na západ i tam studovat. Takže tady je vidět, jakého původu byly ty Vaše Slušovice. Normální komunistický hnus jak tu popsali jiní. Žádný Baťa, ale jen hnus ... .

T. Rott 16.4.2016 7:12

Re: No ale ja znam spoustu - no, neprehanejme, radu

Pane Skrivane, připomínáte mi všechny ty disidenty který vylezli po 89 z kotelen a zacli se domáhat svých prav rvanim "v kotelne jsme skoncili kuli komunistum a nyní se nam společnost musí nejak revanšovat" většina tech kteri v tech kotelnach skoncili byla absolune neschopnych a byla by asolutne nepoužitelných v jakemkoliv rezimu.

Je mi zle z tech "disidentu" kteří chlastali jezdili na hradecek na "konzerty" delali vytrznosti a když jim nasadili klepeta tak se zacli domáhat svých prav!

Nicmene konkretne, muj deda byl totalne nasazenej v rajchu, vratil se a dal se ke komunistum, v 68 od nich odesel, tata v 72 se dostal na stredni skolu uplne normalne, tzn. nemate presne informace, ci zamerne lzete.

Jiste me narknete ze jsem rudej jako ruska vlajka (odsuzuji jak se rezim choval na hranicich a v 50 letech za normalizace a povazuji se za pravicaka), nicmene na zaver takovou poznámku, v 1947 po vyhnani ceskych nemcu mely Cechy Morvav a Slezko cca 7 milionu obyvatel, v roce 89 nas bylo 10,5 milionu, tzn. bylo li to za komaru tak spatne jak vysvetlite ten 3,5 narust?

Obecne - ne vse co se dělalo za komaru bylo spatne stejne tak jako ne vse co se dnes dela v "demokracii" je to spravne!!!

P. Skřivan 16.4.2016 7:48

Re: No ale ja znam spoustu - no, neprehanejme, radu

To, že Vy jste se na střední dostal může znamenat nejen to, že já lžu. Já znám jiný případ, kdy otec vozil studenty v roce 68 a jeho dcera šla na učňák místo na střední. Za to a bylo mu to tak řečeno. Třeba jste měl štěstí, třeba Váš otec z partaje vystoupil nějak tak, že je moc nenaštval. Co já vím. Můj otec v partaji třeba nikdy nebyl ... .

Tak co ? Podle Vás se na tom co sem výše napsal něco mění nebo ne. Asi nic, že ? Takže se laskavě uklidněte a nenadávejte bez důkazů jiným do lhářů ... .

T. Rott 16.4.2016 8:57

Re: No ale ja znam spoustu - no, neprehanejme, radu

Pane Skrivane, především by jste se mel uklidnit Vy a prestat videt všechno tak tridne! Tvrdil jste ze stacilo mit nejaky skraloup a na skolu se deti nedostaly. Ja jsem uvedl priklad, ze i se skraloupem se dalo studovat a uvedl ze nemate presne informace nebo ze lzete. Z Vasi odpovedi plyne ze nemate presne informace, za lhare se oznacujete Vy.

P. Skřivan 16.4.2016 21:01

Re: No ale ja znam spoustu - no, neprehanejme, radu

Podstata mého příspěvku byla nicméně o tom, že pokud jste měl škraloup, tak jste třeba taky nemusel moci studovat. To Vy nepopíráte. Pouze na Vašem příkladě dokumentujete, že s Vaším škraloupem se studovat dalo. To nicméně na tom, co jsem napsal, vůbec nic nemění a trvám na tom, že za komunismu nemohl leckdo studovat jen proto, že jeho rodiče měli černý puntík. Znám osobně nejméně dva případy, takže nevím, proč bych to nemohl tvrdit a proč bych o tom měl pochybovat na základě toho, co jste napsal.

Celý článek byl o tom, že to šlo, když se chtělo. Já tvrdím, že nešlo, protože ne každý měl tu šanci, i kdyby byl sebechytřejší. Komoušům to bylo úplně fuk. Pravda, černý puntík jste mohl zcela eliminovat např. tím, že jste se dal k tajnejm nebo SNB nebo jste třeba vstoupil do KSČ, pokud Vás tam vzali. To ovšem bylo o páteři a ne o příležitostech.

M. Varadinková 16.4.2016 23:37

Re: No ale ja znam spoustu - no, neprehanejme, radu

To, že někdo studovat nemohl, protože měl škraloup, ovšem neznamená, že tomu, kdo studovat mohl, to nutně musela zařídit KGB. Nebo Vám Vaše studium zařídila KGB? A totéž platí i pro úspěšné řízení firmy.

I Vy jste mohl udělat to, co Čuba. Mohl jste si vyhlédnout nějaké skomírající JZD (takových byla spousta) a přijít tam s podnikatelským nápadem, přesvědčit je, že se na tom dá vydělat, nechat se zvolit předsedou a prostě tu výrobu tam zavést. A nebo přijít do Slušovic a stát se obratem ředitelem závodu (pokud byste Čubu přesvědčil o svém byznysplánu, dostal byste na jeho realizaci lidi, prostory i prostředky). Přibližně od poloviny 80. let není pravda, že by Vám to komouši zakázali (to byla přibližně doba, kdy konečně přestali dusit i Čubu). Naopak, v té době se i v komunistické TV skloňovalo ve všech pádech: "inovace", "nové výrobní programy", "zaplnit mezeru na trhu".... a kdejaký výrobní podnik byl chválen, že nějaký nový výrobek na trh přinesl.

V té době už totiž mohli všichni, ale ne všichni uměli a chtěli, protože vedení většiny podniků dál žilo ve svých navyklých komunistických stereotypech.

P. Skřivan 17.4.2016 3:00

Re: No ale ja znam spoustu - no, neprehanejme, radu

Fajn, tak jste měli prim v lezení do komunistických a Stbáckých zadnic. Bravo ! :-) Jelikož jsem Ten Váš předražený Šmejd viděl akorát na výstavě a používal jsem jiné počítače, tak je mi to celkem jedno. V každém případě mi nijak nescházel a ani mi nijak nepomohl. Váš tzv. úspěch je objektivně leda tak podpora komunistického režimu, takže nevím, s čím se vlastně tak vytahujete. Jediné co reálně děláte je, že popíráte nebo relativizujete zločiny komunismu, což je činnost protizákonná. Nejste první a ani jediná, ale na druhou stranu, je to všem, co komunismus nepamatují, docela jedno: je to prostě už dávná historie. Rusáci - základní podmínka komunismu v ČSR - se teď k Plzni nedostali: zůstali na Ukrajině.

M. Varadinková 17.4.2016 10:56

Re: No ale ja znam spoustu - no, neprehanejme, radu

Já žádné zločiny nepopírám, nic nerelativizuju a nikomu do zadku nelezu.

Popisuju jen to, jak to ve Slušovicích opravdu bylo.

Zato Vy jen lžete, fabulujete a nenávistně hystericky povykujete, aniž byste o skutečné tamní realitě měl sebemenší ponětí.

V. Čermák 15.4.2016 18:27

Slušovice znamenaly úspěch i za socialismu.

To se chartistům v čele s Havlem nelíbilo, stejně jako fakt, že mnoho lidí jezdilo na své chalupy a pracovali na svých zahrádkách, místo, aby bojovali proti režimu. To jim Havel taky zpočítal. To ale byla jiná doba, to se dalo i pochopit, ale dnes už jsou jeho lidskoprávní pohrobci jen v čase zamrzlým reliktem.

15.4.2016 19:28

úspěch monopolu založeného na známostech

to je důvod k vychloubání. A místní bolševická hovádka v důchodovém věku, se zřejmě domnívají, že kvůli tomu Havel nemohl spát. :-)

M. Varadinková 15.4.2016 19:35

Re: úspěch monopolu založeného na známostech

Jestli spát, to nevím, ale že je nechal zlikvidovat, je prokazatelný fakt. Hovádko jste Vy, nic o tom nevíte.

J. Šimek 15.4.2016 20:15

Re: úspěch monopolu založeného na známostech

Tak prokazujte, madam :o)

Jediné, co je prokazatelné je to, že jste v té době byla mladá holka a teď se vám zdá, že všechno v té době bylo růžové. To je tak celý...

F. Houžňák 15.4.2016 20:45

Zapomnel jste svuj refren "Chudaku ..." na konci,

vite, ze to uz doporucoval stary Edgar Allan, a jak mu to fungovalo. Nemel byste byt tak nedbaly.

M. Varadinková 16.4.2016 0:23

Re: úspěch monopolu založeného na známostech

Pusťte si dokument, na který jsem dala odkaz hned zkraje diskuse. Všechny části. Je tam i to, jak Havel vyhlašuje šturm na Slušovice (v létě 1990). Není tam bohužel to, co tehdy prošlo novinami (jak si pozval na koberec generálního prokurátora a tlačil na něj). Nebo jak si zval na Hrad "zhrzené" a pomocí této páté kolony likvidoval Slušovice zevnitř. A spousta dalších věcí. Viz např. výpověď Pitharta v tom dokumentu.

P. Skřivan 15.4.2016 20:23

Re: úspěch monopolu založeného na známostech

Blá blá blá, Slušovice byly po revoluci v p..., protože za tržní ekonomiky a směnitelné měny jejich spanilá jízda ztratila smysl. Pokud něco tušíte o tom, z čeho je složeno takové PC, tedy spíš bylo složeno, tak to chápete. Prostě TNS a PC jsou dvě naprosto odlišné věci z hlediska vývoje. To první je vývoj 100%, to druhé 0%. Tam není co vyvíjet, protože to udělala IBM a Vy kupujete jen díly a dělat si třeba základní desky je spíš bláznovina.

M. Varadinková 16.4.2016 0:27

Re: úspěch monopolu založeného na známostech

Jejich spanilá jízda byla přece celou dobu založena na tržním chování, hlupáku. A to už v dobách, kdy pro komunisty bylo slovo zisk sprostým slovem a proto byly pro ně Slušovice podezřelé a kapitalistické. Naopak netržní (protože z pozice státní moci) byl až jejich zánik způsobený Havlem.

P. Skřivan 16.4.2016 21:07

Re: úspěch monopolu založeného na známostech

Zapomněla jste zmínit, že ceny si nestanovoval nikdo sám, ale byly určovány cenovým úřadem. Jakže jste dosahovali toho zisku ? :-)))) KGB nařídilo cenovému úřadu cenu, abyste měli zisk ? :-)))

M. Varadinková 16.4.2016 23:12

Re: úspěch monopolu založeného na známostech

Hezká otázka, díky za ni, protože přesně o tom něco vím, aspoň pokud jde o software. Kdo chtěl počítač, musel si koupit i software. Cenový úřad ale neschvaloval cenu každého programu, schválil pouze tzv. kalkulační vzorec. No a do toho vzorce se pak dosazovaly hodiny (lidského i strojového) času spotřebovaného na vývoj. Osobně jsem dělala prográmek, do kterého se zadala výsledná (tržní) cena, a ten program vyplivl hezky úhledně spočítanou cenu přesně dle toho schváleného kalkulačního vzorce:-))))))

Ale klidně si žijte dál ve svých utkvělých představách, i s tou Vaší KGB.

P. Skřivan 17.4.2016 2:29

Re: úspěch monopolu založeného na známostech

Jasně: tzv. tržní cena vypočtená dle kalkulačního vzorce. Skutečně netuším, koho byste takovou hloupostí mohla oblbnout. Asi jen někoho, kdo vůbec netuší, co je tržní cena a jak se tato cena dá zjistit: podle kalkulačního vzorce rozhodně ne. Právě podle toho kalkulačního vzorce byl nedostatek bytů, banánů, hajzlpapíru, takže zcela jistě jím nebyla určena skutečná tržní cena.

Mimochodem: Vy se tu chvástáte, že KGB se na tom nijak nepodílela. A jak to můžete vědět a už vůbec dokázat, když obvyklá praxe byla taková, že o tom věděl jeden, ten nejvýše postavený a pochopitelně o tom nesměl mluvit ? Čili Vy byste o tom určitě nevěděla, ledaže by selhala konspirace, tj. někdo by udělal chybu.

Laskavě přestaňte lhát a dělat z komunistů chudáčky, co jim líní občané pokazili úžasný projekt. Houbeles. Komoušismus včetně Vašich Slušovic byla pěkná pitomost a navíc špína. Nic víc.

M. Varadinková 17.4.2016 10:51

Re: úspěch monopolu založeného na známostech

Vy musíte být ale hodně natvrdlý, že?

Samozřejmě se tržní cena neurčuje podle kalkulačního vzorce. Bylo to přesně naopak. "Vstupní údaje" do toho schváleného kalkulačního vzorce program vygeneroval tak, aby z nich vyšla právě ta požadovaná tržní cena. Tedy taková cena, jakou jsou zákazníci ochotni platit. Ta kalkulace se pak vytiskla, opatřila razítkem a podpisem příslušného pracovníka a založila do šanonu pro případ kontrolu z cenového úřadu. Čili komunistický vlk se nažral (formalitám pro centrální cenový úřad bylo učiněno zadost), ale tržní koza zůstala celá. A o tom co celé bylo. Navenek splňovat to, co nesmyslné komunistické předpisy žádaly, ale ve skutečnosti si to udělat sami a po svém. Hezky tržně a kapitalisticky.

Důkaz Vaší smyšlenky je na Vás, ne na mně. Já mohu třeba říct, že KGB řídila Vás a Vaše rodiče. Jste Vy schopen dokázat, že to není pravda? Nejste. Přesto víte, že to pravda není. Nebo to snad pravda je?

Já nelžu ani nedělám z komunistů chudáčky. Chudáčka ze sebe děláte Vy. Já jenom vím, že Slušovice byly kapitalistickým ostrůvkem v rudém moři, a součástí toho rudého moře byli právě líní a natvrdlí neschopové Vašeho typu. Proto ten, kdo nebyl liný a natvrdlý a dokázal odstínit negativní vliv hlupáků Vašeho typu (tedy například najít způsob, jak vyrobit něco, po čem je na trhu poptávka a navzdory cenovému úřadu to pak prodávat za tržní cenu), mohl být úspěšný.

15.4.2016 20:33

Re: úspěch monopolu založeného na známostech

Je vidět, že komunistická víra se vás drží jako ho\/no košile. I toho ďábla jste si vytvořili. Že se tak stalo na základně zcestných blábolů, hovadin a nesmyslných pomluv vůči Havlovi je zcela jasné.