25.4.2024 | Svátek má Marek


Diskuse k článku

VYHLÍDKY: Upracujeme se

„Mám si půjčit, abych mohl platit, zastavit duši, a přitom si šetřit na důchod ve sto šesti...“ sděluje nám raper Kato ze skupiny Prago Union. Vláda se tváří, že tak zle zase nebude, a „nastavila strop“ důchodů na pětašedesát.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
F. Houžňák 12.9.2016 12:37

Přistěhovalci na vás nebudou vydělávat z jednoduchého

důvodu, protože si přejou (tedy ti muslimáčtí), abyste co nejrychleji vychcípali. Taky ve vás nevidí lidi, ale tažný dobytek. Lidi jsou jenom oni.

M. Bílý 12.9.2016 12:15

Souhlasím s Vámi, pane Macků (10:16)

Váš příspěvek je skutečně k věci. Jen bych dodal, že by to chtělo též změnit styl života. Nekouřit, nepít atd. Já už jsem v důchodu třicet let.

J. Kraus 12.9.2016 12:07

Není obtížné představit si situaci,

kdy se západní systém samotíží zhroutí. Jako všechno, tedy úplně všechno, nebudou najednou existovat ani antikoncepční přípravky. Zde by byl námět na několik sci-fi povídek s různým dějem a koncem.

P. Boublíková 12.9.2016 11:09

Re: Zbytečný zákon

Kdo nemá děti, toho budoucnost území trapit nemusí. Kdoví, jestli neochota k rodičovství není jakýmsi východiskem z očekávaných problémů.

J. Vintr 12.9.2016 10:58

Re: RE

Dnes žijeme v době, kdy se mají lidé po materiální stránce nejlépe v celé historii lidstva. Naši předkové přiváděli děti do mnohem horších podmínek. Dnes je důvodem, proč lidé nechtějí děti, pouze pohodlnost a sobectví. Ostatní jsou jen kecy.

V. Kain 12.9.2016 10:57

Re: Jen tak na okraj.

Pan Smrčka nám v tom svém elaborátu nějak zapoměl zdělit jak se hospodaří v tomto státě.Kolik nás stojí tunel jménem fotovoltaika,neziskovky a nepřizpůsobiví kteří jenom berou,ale ani korunu do společného z vlastní píle nevloží.Tady se vyhazují přímo miliardy které by se mohli ukládat na důchodový účet pro budoucnost.

R. Dubravský 12.9.2016 10:43

Re: Jednoduché řešení

Ivan Jefremov: Hodina býka

Také jsem si na ni před časem vzpomněl.

Z. Švrček 12.9.2016 10:24

Re: RE

U nás se kdysi dávno říklo, že sedlák z vydělaných tří zlatých jeden používá, jden vrací a jeden půjčuje. Myslelo se tím, že část výdělku užívá na provoz své usedlosti a polností, z jednoho živí rodiče, kteří už nemohou pracovat a z třetí zlatky opatřuje své děti, aby mu to později vrátily stejně, jako on vrací svým rodičům. Tomu odpovídalo i bydlení s tzv. výminkem, který byl ještě za mého mládí častým zjevem a i já jsem bydlel na jednom dvorečku s prarodiči a rodiči. Komunismus toto rozvalil a zadupal do země, aby rozbil rodinu a mohl nového socialistického člověka lépe ovládat. Toto jsme neopravili, jen v tom pokračujeme. Jak vidno, "velice úspěšně".

Z. Švrček 12.9.2016 10:17

Re: Jen tak na okraj.

A přidal bych ty zástupy neproduktivních z neziskovek, nadbytečných mas úředníků, filosofů, politilogů, manažerů bank, turistického i jiného ruchu, historiků a podobných profesí, kteří sice dostávají peníze a platí daně, ale ve skutečnosti žádné hodnoty netvoří, natož takové, které by kryly množství peněz v oběhu a v kolečku točící se ekonomiky tak vytvářejí pouze virtuální bludné proudy, kterým se souhrnně říká "služby" (dříve nástavba) - ale ruku na srdce: kdo z nás využil kdy služeb filosofa, či politologa, historika, germanisty, či arabisty tak, aby se podle toho mohl zařídit při tvorbě, plánování svých výnosů a ukládání vydělaných pěněz na přilepšení k důchodu? Ono jde ve skutečnosti opravdu jen o jedny jediné peníze, které se ale díky otesánkovskému státu a stále šílenější politice rozdělují docela jednosměrně a těm skutečně produktivním, z jejichž činnosti pošlo cokoliv, co si můžeme koupit, osahat, používat, či se tím potěšit, toho zůstává čím dál méně.

J. Macků 12.9.2016 10:16

Zbytečný zákon

Přijetá hranice pro odchod do důchodu 65 je taková bouře ve sklenici vody, která nic nezmění, v nejlepším případě agitace před volbami. Škoda času tomu věnovaného. Spíše by se měli zákonodárci zamyslet, jak přesvědčit mladší ročníky, aby se stali rodiči a to nejen kvůli důchodům, ale i sebezáchovné obraně území, na kterém žijeme před nájezdníky. Pokud tak v dohledné době neučiní, příroda si poradí sama a staneme se tureckým, iránským, lybijský či jakým chalifátem, zde problém s porodností nemají. Nebyl by první případ zničení vyspělejší kultury nájezdníky.

P. Boublíková 12.9.2016 9:56

Re: Vydržte, je to na cestě.

To je hezké, diky!

Ale tato standardizovana práce na zahrádce je i bez robota rychle hotová. Horší je udrzbarska, některé plevele jdou vskutku unikátní :-)

L. Dočekal 12.9.2016 9:30

Jen tak na okraj.

Autor pozapoměl mezi ty neproduktivní započítat tzv.nepřízpusobivé,kteří nikdy nic nevytvořili a jenom soc.systém vysosávají.Z peněz za ukradené kovy se bohužel soc.pojištění neodvádí.

A stát by místo podpory různých buzerantských průvodů a podobných excesů měl podporovat tradiční rodinu,tedy žena,muž a děti.Dva homouši,nebo dvě lesby dítě nezplodí.

A dovedeno ad absurdum,kdo jim bude ty děti dodávat,když se normálním rodinám dětí rodí málo? V babyboxech se jich zase tolik nenachází.

M. Pivoda 12.9.2016 9:11

Jednoduché české řešení: uzákonění eutanazie

Viz návrh poslance Zlatušky.

M. Pivoda 12.9.2016 9:09

Vydržte, je to na cestě.

Zednické práce se dnes už někde řeší pomocí 3D tisku, vyrábí se tak už i celé budovy.

Údržbáři přijdou na řadu určitě až nakonec, protože oni řeší unikátní (nikoliv standardizované) situace.

Zde je něco zajímavého pro zahrádkáře:

https://www.youtube.com/watch?v=uNkADHZStDE

Pořiďte to manželce k vánocům.

M. Hatlák 12.9.2016 9:03

Jednoduché řešení

Asi tak před 30 až 40-ti lety jsem četl scifi, ve kterém se lidé dělili na dlouhožijící a ty ostatní. Nepamatuji se jak se jmenovala ani kdo ji napsal. Ale řešení bylo celkem jednoduché. Vyvolení umírali sešlostí věkem a ti ostatní se tuším v 27 letech odebrali do chrámů smrti, kde blaze při permanentní oslavě díky droze dobrovolně zemřeli.

Proč to nezavést i tady? Už bych byl dávno v "blaženosti" a netrápil by mě problém co se mnou bude v důchodu.

PS.: Prosím, nevíte někdo co to bylo za knihu? Rád bych si ji přečetl znova.

J. Šimek 12.9.2016 8:57

Re: Jak se můžeme upracovat, když práce nebude?

Už si můžu někde objednat digitálního údržbáře nebo zedníka?

J. Šimek 12.9.2016 8:55

Re: RE

Porodné, rodičovská na několik let, školky, základní, střední i vysoké školství zdarma, zdravotnictví zdarma, slevy na dani za každé dítě, plínky za pakatel, ... no to jde fakt proti podpoře rodin :o)

P. Götze 12.9.2016 8:38

RE

Proste se zjisti, ze setreni a rodina jako zaklad spolecnosti je nenahraditelny. Rozdil oproti nasim predkum bude v tom, ze ti sporilci a rodiny s detmi nebudou nasi potomci, my vymreme, ale budou nahrazeni potomky jinych, kteri sem prinesou opet tradicni zpusob zivota, nikoliv to, co nam eurosvaz linkuje. Ono se strasne mele o podpore riduin a pravy opak se dela. A ze by se podporovalo sporeni, no tak to uz vubec. Spotreba je zaklad, utratit dnes, neresit zitrek. Dobre nam tak.

M. Pivoda 12.9.2016 8:19

Jak se můžeme upracovat, když práce nebude?

1. Rakousko zvažuje zavedení povinného vzdělávání do 25 let. Chce tak snížit nezaměstnanost. --- Rakouský kancléř Christian Kern oznámil v televizi ÖRF ambiciózní plán na snížení nezaměstnanosti v zemi. Kern slibuje vytvoření dvou set tisíc nových pracovních míst do roku 2020, což by – jak doufá – mělo vést k prakticky plné zaměstnanosti. ...

http://www.rozhlas.cz/plus/svet/_zprava/rakousko-zvazuje-zavedeni-povinneho-vzdelavani-do-25-let-chce-tak-snizit-nezamestnanost--1648679

2. Do dalších 20 let se v rozvinutých zemích světa očekává ztráta pracovních míst až o polovinu v důsledku technologického pokroku (tzv. technologická nezaměstnanost).

Závěr: Výhledově nás tedy čeká buďto technologický socialismus, nebo stávající kapitalismus při vyhubení ekonomicky zbytečné části lidské populace. Pokud by ale zůstal stávající kapitalismus v kombinaci s hubením nadbytečných, pak by tento trend zřejmě pokračoval až do stavu, kdy na zeměkouli by zbyl jen jeden lidský jedinec - bez lidské konkurence. Vyberte si, prosím.

A. Bocek 12.9.2016 7:31

Ještě další aspekt :

kolik z těch produktivních lidí skutečně něco produkuje . Přispívá například mistr na dílně k větší produktivitě ? (zřejmě ano , jinak je vyměněn). Přispívá projektant k lepší organizaci stavby ? (ano,pokud projektuje dobře). Na druhé straně když poslanec schválí nové podmínky pro stavby , které posune zahájení staveb o roky určitě škodí. Když přibude dalších 10 stran zákona o DPH , vznikne další kontrolní úředník na kntrolu komínů , prolobuje se další dotovaný výrobek či dotační program , nařídí se další administrativa.....to vše komplikuje , otravuje a škodí.

J. Bruner 12.9.2016 7:16

Re: Tento problém je řešitelný

nejde o můj nápad, ale o konstatování faktu. Příroda nám bezplatně poskytuje dostatek zdrojů a je jen na nás, jak a komu je rozdělíme.

J. M 12.9.2016 5:43

Ale to my víme. Stat je v pr... uz teď.

P. Boublíková 12.9.2016 4:59

Šetřete a škudlete

Patrně to spousta lidí dělá, místo aby si pořizovali děti. Je to docela logické - dítě stojí spoustu peněz a nakonec namísto aby prispivalo vlastním rodičům,platí sociální pojištění a daně, ze kterých žijí úplně cizí lidé včetně bezdetnych. Za stávajících podmínek jsou děti ekonomický nesmysl.

Dokud nebude důchod vázán na daně vlastních dětí nebo jednoduše rodiny ponechány samy sobě, nezmění se nic.

P. Sulc 12.9.2016 4:47

Re: Tento problém je řešitelný

Ono to neni tak daleko od veci. Pred valkou se v USA neplatila dan z prijmu, tedy mzdy, investic, zisku atd.. A socialni programt byly minimalni. Ted se ta dan plati, ale USA podporuje spoustu chudych statu a ovsem i lidi doma, hlavne cernochu, kteri se rozmnozuji jako kocky na vesnici, aniz by se hrnuli do prace, nezaplnuji pracovni mista ale spise vezeni. Zajimalo by me, kolik cikanu zije v CR a kolik na ne stat plati. Pokud vim, za bolsevika museli fachcit. I ted by mohli, misto Ukrajincu, jen jim sebrat davky.

P. Sulc 12.9.2016 4:36

Re: poznámka

A prosim vas kdy? Nejak mi to uslo. Pokud vim, je to jen 67.

J. Babička 12.9.2016 4:08

poznámka

V USA maji vyšší porodnost a stejně tam zvýšili důchodovou hranici, na 70 let.

J. Babička 12.9.2016 4:07

Re: Tento problém je řešitelný

To bylo ve 48, Ted když komunisté zvítězili a všechno bude společné a bude se spravedlivě rozdělovat, všichni budeme bohatí A vy to vydáváte za svůj nápad.

J. Bruner 12.9.2016 1:22

Re: Tento problém je řešitelný

bez ironie řeknu, že je tento stav řešitelný, ale je třeba se oprostit od onoho myšlenkového klišé, že mladí živí svou prací staré. Zkusme to na příkladu. Před sto lety sadař v potu SVÉ tváře vypěstoval a sklidil třeba 100 kg jablek a část z nich dal svým rodičům. Ten samý sadař dnes zapojí stejně velkou svou práci plus práci strojů a za stejnou dobu sklidí1000 kg jablek. A má nejenom pro sebe, pro své rodiče ale hodně navíc i pro jiné. Takže je jen otázkou rozdělování vytvořeného produktu, kterého je dost pro všechny, jen ho spravedlivě rozdělit. A to se neděje.

J. Vintr 12.9.2016 0:24

Tento problém je řešitelný

s trochou cynismu - prvním krokem bude uzákonění možnosti euthanazie. Až si na ni veřejnost zvykne, uzákonit druhý krok - kdo už nebude moci pracovat (nebo si nedokáže najít práci) a neprokáže, že má dost úspor nebo někoho, kdo ho bude živit, bude úředně utracen ....