Neviditelný pes

VÝHLED: Občané i podnikatelé věří, že bude lépe

27.1.2023

Nálada obyvatelstva A1, zapsal do hlášení putimský strážmistr, a poslal bábu Pejzlerku ke Kocourovi se džbánkem pro černé pivo. To není zpráva Českého statistického úřadu (ČSÚ), ale z Haškova Dobrého vojáka Švejka. ČSÚ včera úředně oznámil, že se nálada zlepšuje, i když do A1 ještě nějaké ty bodíky chybějí. Saldo kladných a záporných odpovědí je stále pod stem, ale obrat směrem vzhůru konečně, po pěti měsících poklesu, snad tedy nastal.

Zlepšení důvěry v ekonomiku je patrné v průmyslu, ve službách i mezi občany. Co k němu vedlo? Vždyť národnímu hospodářství téměř všechny významné ekonomické instituce předpovídají pro letošní rok pokles. Zatím ne nijak dramatický, zhruba od 0,5 do 0,9 procenta. Tak snad že to nebude horší?

Výrazné zklidnění mezi podnikateli i obyvateli přinesl vývoj cen energie. Vlivem relativně teplého počasí a útlumu průmyslové aktivity v loňském druhém pololetí se snížila spotřeba a ceny energie klesají. To dává perspektivu na zmírnění inflace. I když třeba v cenách potravin, stavebních prací a materiálu je ta perspektiva stále dosti nejasná. Naopak zřejmé je zpomalování růstu cen bydlení a nájemného.

Průmyslové firmy mohl potěšit vývoj okolních ekonomik, zejména německé, která je pro naše otevřené exportní hospodářství nedůležitější. Podnikatelská aktivita se tam v lednu vrátila k růstu. Sice jen mírnému, ale i tak překvapivému, když index nákupních manažerů lehce překročil 50 bodů. Také důvěra německých obyvatel v ekonomiku stoupá, a to už čtvrtý měsíc za sebou. Je to „nakažlivé“ v tom smyslu, že když lidé důvěřují, budou utrácet a přimějí tak ekonomiku k vyšší aktivitě. Tu naši tedy snad také.

Dalším příznivým signálem je míra nezaměstnanosti. I přes mírné zvýšení a navzdory poklesu počtu volných míst se stále drží hluboko pod 4 procenty, což v podstatě znamená plnou zaměstnanost. Šéfové Hospodářské komory sice nedávno vydali varování, že „mnoho podniků“ plánuje propouštění, řada firem ukončí činnost. Personální agentura Grafton Recruitment naproti tomu na základě vlastního průzkumu hlásí, že 69 % firem loni zvyšovalo platy a stejně tolik hodlá tak činit i letos. „Žádné velké propouštění firmy letos zatím neplánují, ke snížení počtu zaměstnanců přistoupí jen zhruba 15 % sledovaných firem, dvě třetiny z nich maximálně o 5 procent,“ píše Grafton.

Pokud tedy nepřilétne nějaká ta černá labuť, nemusel by letošní rok, nebo alespoň jeho první půlka, dopadat nijak zle. Neodpustím si poznámku, že pokud nálada obyvatel bude pokračovat v nastoupeném trendu, otevírá se zřejmě jediné příznivé okénko pro vládu zahájit nepříjemné rozpočtové reformy. Po ekonomické stránce pro to vhodná doba není, tu už prošvihly vlády předchozí. Česko je ale jedinou zemí v EU, která ve třetím loňském čtvrtletí zvýšila svou zadluženost. Jestli se tohle nepodaří zvrátit, černá labuť tu bude cobydup.



zpět na článek