25.4.2024 | Svátek má Marek


Diskuse k článku

VODA: Proč si nepřipouštíme extrémní sucho

V zimě je zima, v létě horko. Zhruba těmito slovy reagují městští vzdělanci na vystoupení televizních moderátorů, kteří s vytřeštěnýma očima sdělují, jak byly překročeny teplotní rekordy a jak se řeky dostávají na historická minima.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Brožek 14.8.2015 15:42

Jednou za čas je sucho. Jednou za čas povodeň.

Tak tomu bylo odjakživa a stejně tak tomu bude i nadále.

Jestliže pisatel zmiňoval sucho z roku 53 a 54 (a to ještě žádné globální oteplování nebylo, že?), tak také neměl zapomenout na další suché roky 20tého století předtím (a nejen 47), ale také i v předchozích stoletích, až do 13tého, kdy jsou zaznamenané v kronikách. Stejné je to i s povodněmi - prostě jednou za čas prší moc (nejen 2002, ale i 1940 nebo 1890 kdy to odnesl Karlův most). A tak by se dalo pokračovat.

Takže - až opravdu bude sucho 10 let za sebou, jako ve 14tém století, tak je možné začít hledat příčiny - ale ve skutečnosti i v tom 14tém století po 10 letech sucha zase bylo spoustu let vlahých.........

E. Heusinger 14.8.2015 19:21

Re: Jednou za čas je sucho. Jednou za čas povodeň.

A ty denní a mnohočetné teplotní rekordy znamenají co?

Pokud by komančové nenastavěli plno přehrad a Krčín plno rybníků, tak to byste na sucho zíral s otevřenými ústy.

T. Scott 14.8.2015 9:22

Jen sucho?

Článek, který v sobe má hodně pravdy.A ano,je potřeba si říci proč se děje to co se děje. A diskutovat a lze-li,pak pro věc i něco dělat.Jen bych prosil,když už má jíti o sucho,abychom se sucha drželi.Nevim,proč autor mluví o kavárnách a městských lidech.Nebo snad Ty a Ti jsou vinni? Moc tomu nerozumím.Ale asi autor "musel" ukázat,krom toho,že mu jde o dobrou věc, taky na jaké straně pomyslné barikády stojí? Navíc je to momentalně tuze populární,že? Prosím, pojďme ty barikády rozebrat a spolu se o něco snažit.

J. Václavíková 14.8.2015 10:44

Re: Jen sucho?

Jenže k tomu je třeba myslet, což některé tuze bolí. Tak radši vylezou na barikádu.

P. Rada 14.8.2015 11:44

Re: Jen sucho?

"Bolí" asi oprávněná obava, že náprava by mohla být velmi nesnadná a bez celosvětového konsensu dokonce až nemožná. Důvodem je totiž de facto stav ve kterém si udržujeme jako průměrní evropané zhruba stovku energetických otroků a ty s 80% krmíme fosilními zdroji. Viz náročnost na primární energetické zdroje např. Kadrnožka:

http://www.databazeknih.cz/knihy/zeme-se-ubrani-114080

Museli bychom své otroky umět krmit jinak (OZE?) nebo jich naprostou většinu propustit a pracovat za ně na sebe. I pokud by tak analogicky učinili jiní, konkurenčně založení a navíc se miliardy nejchudších vzdaly trendu nás v konzumu alespon částečně dohnat - bylo by to o radikální celospolečenské změně. Ta se prakticky nikomu s prosperujících organizovat nechce a tak to vypadá, že k ní časem bude muset dojít spontánně až válečně a s o to horšími důsledky. Ty ale dopadnou už na hlavy někoho jiného - a o to jakou měrou dnes jde.

P. Rada 14.8.2015 11:23

Re: Jen sucho?

Letošní sucho i teploty jsou s pohledu součastnosti i nedávné historie extrémem a mnozí doufají, že zůstane ojedinělým. Varovněji to ale vypadá s pohledu dlouhodobého o kterém pojednávají práce klimatologů. Pravěpodobnost takovýchto extrémů zřejmě poroste.

http://www.novinky.cz/domaci/376891-klima-se-meni-rychleji-nez-jsme-ocekavali-rika-expert.html

http://climatemap.blogspot.cz/search?updated-min=2015-01-01

V zimním období to nemusí být naopak mrazy ale nebezpečná může být dlouhodobá inverze která naopak bezprostředněji postihuje obyvatelstvo městské. Možná proto autor zminuje "kavárny" na které ale také může zanedlouho dojít. Je prostě faktem, že městský člověk přírodní dění zdaleka tolik nevnímá nebot málo času tráví "venku" a proto ze zvyklostí demokratických sotva bude tolik usilovat o nápravu jak ti bezprostředněji postižení na velkých rozlohách ale relativně málo početní na které ale však nepříznivé počasí dopadá přímo. Nemluvě o přírodě kterou jsme s demokratického systému vyšachovali dogmatem o nadřazenosti člověka. V metru je nám přeci příjemě v důsledku přirozené "klimatizace", supermarkety naplněné zbožím s dovozu, kanceláře, byty, parky ... to vše zatím lze uměle udržovat - tedy zalévat až klimatizovat... a tím to pro mnohé končí.

Považuji za pozoruhodné, že už Isaac Asimov si tohoto fenoménu městské zahleděnosti do pohodlí a bezpečnosti před přírodou (zajištovaného technikou) všimnul před půlstoletím a ve svých scifi varoval před důsledky. Viz "Nadace, Ocelové jeskyně... ) Rozebrat barikády se ale od jeho dob nepodařilo - někde sice padly - jinde jsou však lidským egoismem opět budovány.

K. Janyška 14.8.2015 9:17

Prý vyspělá průmyslová společnost. To je od Marxe, neee ?

Existuje jen spontánní řád jednotlivců a jejich subjektů, tedy různých organizací, včetně firem. . Lidský svět není chovným stádem, kurwa... Dzp.

R. Gramblička 14.8.2015 9:26

od marxe, neee ?

společnost je jen skupina jednotlivců se společnými zájmy, případně se společnou kulturou a institucemi, co ti na tom není jasné Kharle?

K. Janyška 14.8.2015 10:15

Re: od marxe, neee ?

Tak to, co myslíte, nazývejte aspoň otevřenou nebo velkou společností, ať je jasné co myslíte. Já vidím třeba společnost baby v posteli, plesovou společniost, obchodní společnost a tak. Vy však SŘLI oslovujete jako jednotně myslící a jednající osobu. Máte v tom zmatek a zmatkujete  všichni. Je to smutné podívání... Dzp.

P. Hřebíček 14.8.2015 8:17

Na Sahaře

jsem byl. I tam je voda, ale není jí tam tolik, aby tam lidé mohli stavět města a budovat průmysl. Možná je to dobře. Zase se tam krásně pozoruje hvězdná obloha!

E. Heusinger 14.8.2015 4:00

Klídek!

Nic se neděje! Ještě máme příliš málo betonu a asfaltu. Ještě máme příliš málo "krabic" při dálnicích. Chce to více "amazonů". Chce to více sjezdovek na horách. Chce to více zastavěných ploch. K čemu zemědělská půda? Jídlo se přece u megahypersuper vykládá z kamiónů.

Nebojme se konzumovat a bude DOBŘE!! Hlavně aby ekonomisté byli spokojeni s čísílky. Nic nesmí omezovat růst Růstu!!!

V. Němec 14.8.2015 7:59

Re: Klídek!

A taky máme ještě říčky a potůčky s meandry! Chce to všechny toky zregulovat, narovnat a vybetonovat koryta, aby se voda nevsakovala!

Jó. kdo chce kam...

J. Brožek 14.8.2015 15:44

Re: Klídek!

Jo, i ve 14tém století byla celá krajina zabetonovaná a asfaltovaná, tak byly sucha, že.

Jen hlupák neví, že příroda se neřídí tím, co si lidé myslí a chtějí a prostě jednou je sucho a jindy povodeň.

E. Heusinger 14.8.2015 19:24

Re: Klídek!

Ani Krčín, ani stavitelé přehrad se tehdy ještě nenarodili.