24.4.2024 | Svátek má Jiří


Diskuse k článku

VODA: Na suchu nebudeme

Ačkoli je veřejnost stejně jako v předchozích letech také po většinu letošního roku informována prostřednictvím médií o pokračujících rizicích sucha a nutnosti se na důsledky projevů sucha cíleně adaptovat, nelze zatím rok 2019 ani náhodou zařadit za předchozích pět let jako další suchý rok.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Harabaska 28.8.2019 14:15

Díky, autore, za povzbuzující text, který jistě řada

klimatologických alarmistů zatratí od prvního do posledního písmene. Ano, redistribuce srážkové vody v regionech je cestou k spolehlivému zásobování vodou. Otázka je, zda do s tím spojených investic se zapojí vedle státu také soukromý sektor, který tak rád "vyžírá" to, co si prostřednictvím státu zaplatili občané - daňoví poplatníci. Je také otázkou, zda a jak korigovat ty kroky z minula, které se ukázaly špatnými a vůči setrvání vody v krajině škodlivými. Zmiňujete zabetonované plochy měst. Příkladem takové špatné situace je Plzeň se svojí soustavou známých boleveckých rybníků. Voda v "Boleváku" trvale klesá, srážky totiž odvádí společná kanalizace z obrovského území na svahu nad rybníky, kde byla vybudována sídliště Lochotín a Košutka. A tak zatímco rybníky vysychají, veškerá, splašková i srážková voda je odváděna mimo ně jednotnými stokami, jež ústí do řeky a čistící stanice velmi blízko rybníků, ale přesto až za nimi.

P. Rada 28.8.2019 14:52

Re: Díky, autore, za povzbuzující text, který jistě řada

Pane Harabasko autor má zřejmě pravdu v tom, že lidé v této zemi o pitnou vodu zřejmě jen tak nepřijdou a že je to zatím technicky řešitelný problém.

Něco jiného je sucho v dříve úrodné vlahé krajině. To už tak relativně snadno jako bylo svého času možné vybudovat třeba vodní dílo Želivka pro Prahu, nelze trubkami eliminovat. I zajištění pitné vody ale bude leckde něco stát a proto se očekává její zdražení až na několikanásobek. O tom už autor ale ani muk. Vy s kontextu vytržené informace zřejmě také pokládáte za dostačující ba povzbuzující.

Nakonec zatím není divu. Za potraviny i vodné zatím lidé pravidelně vynakládají zlomek příjmů - ale ve vazbách na neobnovitelné zdroje, které se tenčí a jsou stále vzdálenější a tím více mimo kontolu. O jeden s těch domácích lukrativních obnovitelných kterým doposud jsou lesy ale pro jejich usychání zřejmě přijdeme. Na to nutně naváže růst extrémnosti dopadů i v hospodářské krajině. To už pocítí víc lidí jak jen lesníci ale na protiopatření už může být definitivněji pozdě.

Už před 30lety se analogicky vědělo o nastupující klim. změně. Dnes na její důslledky v podobě schnoucích porostů bezmocně hledíme s luxusních klimatizovaných aut. Jak dlouho takovýto falešný nadhled asi může vydržet?

J. Kopis 28.8.2019 18:17

Re: Díky, autore, za povzbuzující text, který jistě řada

Soudruhu klimaalarmisto, přestaňte už konečně šířit poplašné zprávy o zániku stromů, zejména pokud máte problém s jejich vysazováním. Odumřelé tromy, které je v české krajině možno zahlédnout jsou především uměle vysazené jehličnaté smrkové a borové monokultury, které jsou mnohdy z důvodu absence řádné lesnické správy přestárlé a tudíž náchylné k nemocem a napadení kůrovcem, který se právě díky hysterickým a hloupým klimaalarmistům přemnožil. Tyto stromy již měly být totiž dávno vykáceny. Pouze vlivem sucha určitě nezašly, neboť mnohdy rostou v o 1/3 nižší generaci smrků, které jsou zdravé a svěže zelené. Republikou projíždím poměrně často, takže mohu porovnávat její jednotlivé části. Původních listantych porostů se problém s odumíráním prakticky netýká!

P. Rada 28.8.2019 21:47

Re: Díky, autore, za povzbuzující text, který jistě řada

Drzounku rozlišuj s kým klábosíš - nejsem tvůj soudruh!

Poplašné zprávy nešířím, o obecném zániku sromů už vůbec - to je od Vás pomluva. Naoapak podávám unformace spíše se zpožděním. Soudným postačí porovnat data na odkazech. Jsem mnohdy dokonce sám překvapen o kolik rychleji se situace vyvíjí oproti odhadů a prognozám. Lesníci či kliamtologové přitom vnímají dynamiku vývoje podobně jak já. Umělá nálepka alarmisty fakta nemění.

https://lesycr.cz/kurovcova-kalamita/

https://www.novinky.cz/pocasi/511507-klimatolog-pred-30-lety-se-vedcum-smali-ze-prehaneji-ted-se-scenare-naplnuji.html

J. Krynický 28.8.2019 11:10

Gréta navždy!

Ale no tak! Přece byste nechtěl, abychom naslouchali nějakému agrárnímu analytikovi, když máme Grétu, středo(zá)školáky a studenty humanitních studií!

P. Rada 28.8.2019 14:30

Re: Gréta navždy!

Máte trochu pravdy v tom smyslu, že odborné (ve smyslu apelu Gréty na politiky aby více naslouchali vědcům) se na tomto politicky zaměřeném foru NP neobjevují zdaleka tak často jako politicky lichotivá, bagatekizující a takto škodlivě zavádějící tvrzení které předvedl např dnes Havel.

Proč ten nepřiznal, že zemi chybí už více jak jednoroční srážky které ojedinělý měsíc a celkově méně suchý rok nemůže kompenzovat a pokud tak by úhrn půl metru za měsíc a více měl nebývalé devastační dopady. Právě k tomu ale také může dojít. Výsledkem pak může být celoročně formálně vykázaný srážkový normál - ale nad štěrkem pokrytou krajinou kam se bývalá úrodná půda už nevrátí nikdy.

Máte však možnost naslouchat G. a jít si na takové průběžně aktualizované stránky rofesionálů kliknout a srovnávat:

https://www.intersucho.cz/cz/?from=2019-07-31&to=2019-08-28&current=2019-08-25

http://portal.chmi.cz/aktualni-situace/sucho#

P. Han 28.8.2019 19:17

Re: Gréta navždy!

Také bych byl rád, aby politici více naslouchali vědcům. A aby jim Pán Bůh či Příroda nadělili schopnost rozeznat, kdo je vědec a kdo pouhý alarmista, na které se Gréta a vy odvoláváte.

J. Jurax 28.8.2019 11:07

Kdepak trubky!

Hlavně musíme usilovně bojovat proti emisím CO2, abychom spasili planetu! A to stojí neskutečné prachy, takže na nějaké trubky nezbude.

A záškoláci za trubky demonstrovat nebudou, voda z kohoutků přece teče a když tak si koupí balenou a hlavně svatá Gréta, resp. její loutkovodiči, má/mají jiné priority.

M. Valenta 28.8.2019 10:12

Analytik sděluje 100 x sdělené

Udělal by mnohem lépe, kdyby se pozeptal kolik stojí letos balík sena, které díky změně srážkových "zvyklostí" nenarostlo a také třeba těch dalších "šťastlivců" co jim letos vyschly studny. So geht das.

J. Krynický 28.8.2019 11:11

Re: Analytik sděluje 100 x sdělené

Vsadím boty, že analytik tu cenu na rozdíl od vás zná.

Mimochodem nenarostlo nebo nebylo sklizeno?

M. Valenta 28.8.2019 14:18

Re: Analytik sděluje 100 x sdělené

Jste bez bot. Narostlo, ale asi tak 30% dřívějších běžných sklizní.

Ś. Svobodová 28.8.2019 11:18

Re: Analytik sděluje 100 x sdělené

A víte Vy že za nárůstem ceny sena a slámy především je vývoz balíků do Německa a Rakouska?

M. Valenta 28.8.2019 11:42

Re: Analytik sděluje 100 x sdělené

Schválně paní Svobodová jestli uhádnete, proč k vývozu sena v posledních letech dochází?

P. Han 28.8.2019 19:19

Re: Analytik sděluje 100 x sdělené

Protože na čím dál tím větší rozloze zemědělské půdy stojí solární panely?

K. Janyška 28.8.2019 9:17

Dobrý to je, lidi jsou jen

zpitomělí profesionálními zpitomělovači. Myslím, že pocházejí z Bilderbergu a jeho zásadně tajných porad... Dzp.

J. Lukavsky 28.8.2019 7:46

voda v potoce

Voda, která je v potoce je už ztracená. Odteče do řeky, ta do Vltavy, ta do Labe a to do moře. Zásadní je aby se voda vsákla na poli, na louce v lese. A to je problém organického hnojení, čili mrvy. A to je drahé, lacinější je rozházet prášek. Dědeček by se zhrozil kdyby mu někdo řekl, že hnůj je na obtíž, i močůvka se vozila na louky a kadibudka byla samozřejmě na hnojišti. Také meze, které JZD slavnostně a za nadšeného hýkání pionýrů rozorali byly prostě protierozní zábranou a zdarma. Dnes ale na vrácených polích hospodaří nájemci, nikoli sedláci-majitelé, no a podle toho to vypadá. Z cizího krev neteče. Prodej někomu poušť - udělá z ní zahradu. pronajmi někomu zahradu - udělá z ní poušť. Probatum est. J.L.

J. Jurax 28.8.2019 11:09

Jsou i potoky co tečou do řek co netečou do Vltavy ... :-)

P. Harabaska 28.8.2019 14:18

Re:

Nezlobte se na pragocentristu, ten jiné řeky nezná.

J. Lukavsky 29.8.2019 7:58

Re:

"Jsou i potoky co tečou do řek co netečou do Vltavy ... :-)" jistěže, ale nechtěl jsem to komplikovat Markrabstvím Moravským co odtéká do Dunaje, ba i na Šumavě kanál na plavení dřeva tunelem překračuje rozvodí a teče do Dunaje (přesněji tekl)..... Ale to nemění asi nic na základním faktu, že voda v potoce už je voda ztracená. J.L.

J. Krynický 28.8.2019 11:13

Re: voda v potoce

Ano, protože dnem a břehy potoků voda jak známo nesákne.

A vůbec?!? Jaká mrva! Živočičnou výrobu je přece potřeba zrušit, abychom zachránili matičku Zemi!

M. Krátký 28.8.2019 14:11

Re: voda v potoce

naprostý souhlas - ještě dodávám v témže duchu - už jsem to tu párkrát popsal. Jezdím na chatu od roku 1946 furt stejně na pravém břehu Sázavy mazi 22 a 24 km - naproti Zbořenému Kostelci - Sázava zde dělá mohutný levotočivý oblouk nad jezem u JAWY a na vnitřním břehu bývaly nádrže cca 20 metrů široké a až 150 metrů dlouhé a spojené s řekou kanály o průměru cca 60 cm - co vody se do nich věšlo a když přišla povoděň tak ještě víc - teď jsou zasypané stavební sutí - jarní ledy už nechodí, protože průtok je "regulován" Želivkou, řeka je zanešená na obou březích bahnem - průřez koryta je max 50% a ekoteroristi si to pochvalují. Meze rozorané a pole jsou plné melioračních trubek a nájemci na sjedocených polích práškují a práškují - hezký den i panu Radovi níže - trvale kecá kraviny

P. Rada 28.8.2019 2:27

Hrubky v úvahách analytika.

Je až zarážející jakých hrubých zjednodušení až zásadních chyb se agrární profesionál při hodnocení sucha dopouští přesto, že je všem k dispozici bohatý informační materiál. (http://portal.chmi.cz/aktualni-situace/sucho ... https://www.intersucho.cz/cz/?from=2019-07-31&to=2019-08-28&current=2019-08-25) Uvedu některé:

1. Nespecifikuje typ sucha a druh vody. (Píše "na suchu nebudeme" - a tím možná míní pitnou vodu pro obyvatelstvo ale dále už popisuje "problém česka" - a ten se týká i užitkové vody v průmyslu, závlahové vody v zemědělství, krajiny - kde lesy potřebují ale daleko více vláhy než pravidelně suchomilnější obiloviny...)

2. Srážkový úhrn nediferencuje podle období a typů srážek. (Pokud jsou totiž přívalové a rychleji odtečou - vyvolá to docela jiný dopad než dlouhodobější drobný déšt. Podobně nerozlišuje jarní, letní ....zimní deštové a sněhové s různým vlivem na využití vegetací či ukládání vody do hloubky...)

3. Nerespektuje s odparem související fyzikální fakta. (Např že odpar vody roste více jak lineárně s teplotou. Nevnímá změnu teploty zimní kdy i malý posun v okolí bodu mrazu může znamenat zvrat, pomíjí častější přílivy suchého kontinentálního vzduchu, rychlost proudění, změny rytmu počasí, změny v krajině ....)

Bez toho všeho nelze jen ze srážek vyvozovat rozumný závěr o míře odparu a rozvoji sucha. Přesto je sotva polovičatá úvaha sepsána a představena. Proč?!

R. Langer 28.8.2019 9:08

Re: Hrubky v úvahách analytika.

Nelži a nestraš, Zelený bolševiku, letos prostě prší, a docela normálně. A tvé hloupé lži na tom nic nezmění. :-P

J. Jančura 28.8.2019 11:17

Re: Hrubky v úvahách analytika.

Autor nám sdělil jednoduchým způsobem několik faktů - letošní rok je srážkově normální, srážky jsou nerovnoměrné,je důležité zajistit co největší udržení vody v půdě a je nutno dobudovat propojení vodohospodářských soustav. Proti tomu nemůžete nic namítat, tak si jako předmět Vaší kritiky vymyslíte problémy o kterých se nezmínil, poněvadž nechtěl svůj článek zbytečně komplikovat a prodlužovat.

P. Rada 28.8.2019 14:04

Re: Hrubky v úvahách analytika.

Naopak namítám! Srážkoivě normální rok - i kdyby byl - jako ze není - není normální situace za výrazně vyšších teplot a dlouhodobbého deficitu převyšujícího dokonce celoroční srážky.

Lidem co jim voda zatím doposud automaticky teče s kohoutků a žijí si s průmyslu, služeb či obchodu to může zatím připadat jako nepodstatný rozdíl. O lesy v kopcích ale země přijde a s nimi její lidé kteří je měli rádi ztratí i obživu. Podobné důsledky posunu a změn podnebních pásem potkají i další oblasti. To ale bude teprve začátek a na konci porocesu zbude našim násladníkům docela jiná a daleko méně přátelštější krajina.

Laxnost v těchto otázkách proto hodnotím jak vlastizradu.

P. Han 28.8.2019 19:21

Re: Hrubky v úvahách analytika.

Pokud přijdeme o lesy v kopcích, pak vaší zásluhou.

P. Harabaska 28.8.2019 14:20

Re: Hrubky v úvahách analytika.

Neudělal-li to on, jistě nic nebrání panu Radovi, aby čtenáře vhodně dopoučil a aby úvahu doplnil i o tu druhou chybějící polovinu.

A. Hrbek 28.8.2019 1:01

Problémem skutečně není

nedostatek deště, ale to, že deště jsou intensivnější a zdevastovaná zemědělská půda i zdevastované lesy podstatně ztratily schopnost zadržet vodu. A největším probléme je pokles hladin podzemní vody.

R. Langer 28.8.2019 9:09

Re: Problémem skutečně není

Pokles hladin podzemní vody způsobilo několikaleté sucho. Letos se to konečně začalo vracet do normálu.

M. Valenta 28.8.2019 10:18

Re: Problémem skutečně není

Že letos prší více a převážně z bouřek to Vámi správně zmíněné několikaleté sucho opravdu nevytrhne.