24.4.2024 | Svátek má Jiří


Diskuse k článku

VLÁDA: ODS pohřbila elektronickou evidenci tržeb

Co jedni zavedou, druzí na truc zruší. Systémové změny jsou z politických důvodů rušeny dříve, než se usadí. Politici se neumí a nechtějí dohodnout na potřebných reformách, které by zůstaly dlouhodobě stabilní a tedy efektivní.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
R. Meišner 2.1.2023 22:12

já si myslím, že ode dneška budou všichni podnikatelé poctivě platit daně. takže za mě v pořádku. ;-D

J. Jurax 2.1.2023 19:05

EET ... to klasické s papírem nebo bez papíru levnější EET stejně nebylo schopno léčit.

Jinak ovšem nám vládnou blbci - co jedni zavedou, to druzí zruší, aniž by se zamysleli, co by bylo pro stát i občany výhodné.

P. Brecík 2.1.2023 16:11

Po 100.001 Jsou tu "experti". kteří poznají Dez - Informaci JEN podle toho, kde byla uvařejněna. Podlo nich bude nejlepší ČT ;-D Já našel další jejich PRAVDIVÉ informace: ..... Únor – Válka nebude. Říkají to zpravodajské služby. Informace se později nepotvrdila.

Březen – Rusům došla nafta. Informace se nepotvrdila.

Duben – Rusům došlo jídlo. Informace se nepotvrdila.

Květen – Putin je od ledna zřejmě mrtvý. Říkají to zpravodajské služby. Informace se nepotvrdila.

Červen – Zemřel generál Šojgu. Informace se nepotvrdila.

Červenec – Lavrov se pokusil o útěk (asi do tepla k moři).

Srpen – Rusové začali rozebírat ukradené pračky, aby vyjmuté čipy mohli instalovat do raket.

Září – Rusům došla munice, rakety a opět nafta.

Říjen – Putin byl dán do izolace v Kremlu a byl odstaven od moci.

Listopad – Rusové mají hlad a při úprku snědli půl zoo. ;-D

P. Brecík 2.1.2023 16:12

a dokončení:

Prosinec – Šéf ukrajinského generálního štábu je přesvědčen, že ruské jednotky se znovu pokusí o dobytí Kyjeva.

Prosinec – Rusům došla munice i rakety. Informace se nepotvrdila hned další noc.

Naposledy – Zelenskyj prohlásil, že Ukrajina je jedním z vůdců svobodného světa a pomohla Západu přestat se bát Ruska. Potvrdí někdo tuto „informaci“?

P. Diviš 2.1.2023 17:10

To jste zase našel a obrecel pičoviny. A hlavně, lži.

Hned ta prví, únorová: Tajné služby naopak útok hlásily, Biden ho hlásil, jen Rusáci zatloukali jako obvykle. Až do 24.2.

Ten zbytek jsou výmysly pí Ryšánkové.

Z. Velínský 2.1.2023 14:24

Vzhledem k tomu, co světem hýbe a jak se svět točí, asi rozdíl mezi s EET a bez EET nepoznáme. Ono totiž není pravda, že "všeci kradnú, to predsa každý ví". To je čistá, marketingová pomluva, na odvedení pozornosti od řešení těch věcí, které hýbou a točí světem. ... Třeba ty důchody.

J. Jurax 2.1.2023 19:14

Jenže ono fakt všetci kradnú, keď aj podla zákona môžú ... a keď nie, tak taky. Kdo rád platí daně, když nemusí a projde mu to? Leda zaměstnanci to zachraňují ...

P. Brecík 2.1.2023 13:50

Ostatně matematika ( pro někoho počty ) nepustí. Výběr PŘED a PO bude dost jasný. Ale pětikolce to nevadí, ona peníze natiskne ;-(

D. Uhlár 2.1.2023 14:19

Při tom, jak marginální vliv mělo zavedení, a tím myslím statisticky doležené, nikoliv žvásty politiků a pasaček pávů, a při růstu inflace, vlivech dříve covidismu a dnes krize energetické a ukrajinské, tak rozdíl před a po nejen že nebude jasný, ale je otázka, zda vůbec bude zjistitelný.

P. Diviš 2.1.2023 15:40

Brecíte usilovně, ale mylně. Tisknout peníze může jen ČNB, na vládě nezávislá.

P. Brecík 2.1.2023 15:52

Říkáte - zřejmě MBA. Ovšem uznávaní ekonom(ové) říkají to, co já ( opisuji ) !! Války rozpoutané USA a EU budou znamenat v letošním roce ještě vyšší inflaci, nárůst zadlužování a drahoty, a prohloubení chudoby občanů a zrychlené zavádění tzv. Schwabovy Globotiky,!! oznámil 1.1. věhlasný ekonom Nouriel Roubini. A předpověděl, že vlády zemí v Evropě s vlastní měnou, jako je Česko, nebudou mít jinou možnost, jak přežít nadcházející krizi, než tisknout nekryté peníze a masivně se zadlužovat,!! aby vytvořily obrovskou inflaci, a tak umořily na úkor životní úrovně a majetku svých občanů státní dluh, který napáchaly.!! Roubini tento mechanismus používaný fialovou vládou nazývá “zdanění inflace”, a tvrdí, že povede k růstu odporu střední třídy proti úřadujícím evropským vládám. Fialou zaváděné “zdanění inflace” nepotřebuje změnu daňových zákonů schválenou parlamentem, a proto je zvyšování inflace u vlády tak populární. Evropu podle Roubiniho čekají léta “stagflace”, souběhu drahoty, inflace a nezaměstnanosti!:-/

P. Diviš 2.1.2023 17:11

Ani ty vykřičníky z ubreceného blábolu moudro neudělají.

J. Dvorská 2.1.2023 12:19

Kolik asi pastevec Babiša platí těmto pisálkům ?!

P. Brecík 2.1.2023 13:48

Dvorská, zajeďte si na blízké SVK. Tam na každém trhu, stánku .. dostanete 1 kofolu a doklad. nikomu to nevadilo, všichni bez problémů dávají. Protože z toho NIKDO nedělal politikum. A každý - i já když přijímám službu a mohu si vybrat , tak vezmu službu o 20% levnější. Což s láskou a nadšením přivítají všichni menší podnikatelé !!!!!! Jen - kdo potom bude platit naše politiky, že ?

D. Uhlár 2.1.2023 14:20

Jenže tu kofolu máte dražší o propriety k účtování v terénu a provozní náklady, obojí nemalé.

D. Polanský 2.1.2023 15:27

Tak to se těším, jak ceny po zrušení EET půjdou dolu. :-)

D. Uhlár 2.1.2023 15:56

Nepůjdou, máte-li všechny vstupy dražší, nemůžete zlevňovat. A pořizovací náklady na vybavení Vám nikdo nevrátí.

T. Novy 2.1.2023 12:06

Oh, jak patetický článek. Slzu jsem vyronil.

1. EET jako symbol a pojetí státu. Jj, zničení malých živnostníků a nahnání jich do výrobních korporátů, to by bylo něco.

2. Veřejné mínění. Tak jsem se dnes jen tak zeptal asi patnácti kolegů na jejich mínění a ejhle, žádnému EET nechybí. Kde dělal svůj průzkum autor?

D. Polanský 2.1.2023 15:28

Struktura kolegů? Firma?

F. De Winter 2.1.2023 11:55

Mnozí zde horlí za to, jak je třeba daně platit a EET zamezí neplatit a kdo neplatí je zloděj. Částečně je to pravda, nicméně výsledek vidíme třeba v pohostinství, kde některé podniky skončily a ceny vyletěly do nebe. A lidé se diví, když si řemeslník řekne o 2000 za hodinu. To že z těch 2000 schlamstne 1000 stát a z té zbylé 1000 musí zaplatit ještě účetní, ajťáka a kdo ví co ještě už nevidí. Holt každá mince má dvě strany.

Mimo to, velké korporace daně neplatí. Zcela legálně. Mají své daňové pobídky, daňové prázdniny, dotace, daňové ráje a když ne, tak sbalí fidlátka a jdou o dům dál. Proto velké firmy tak často podporují zvyšování daní a administrativních regulací v podnikání. Likviduje to totiž jejich drobnou konkurenci.

J. Jurax 2.1.2023 19:27

No jo, za mne už před čtvrtstoletim účtovala velká firma, jíž jsem byl zaměstnancem, zákazníkovi nejmíň 1500 Kč za hodinu. Já z toho měl cca 300 hrubého za tu hodinu a nestěžoval jsem si ... :-)

P. Kubáč 2.1.2023 11:23

Kolem roku 2018 jsem četl článek z pera bankovní rady německé centrální banky, že výběr daní je nejvyšší když šedá ekonomika - daně neplatící - dosahuje 6% celkového HDP.

Z čistě matematického hlediska mi to připadá jako velice realistické, protože dosáhnout O% šedé ekonomiky - vyžaduje byrokratickou zátěž ( např EET) , která od podnikání odvrátí řadu lidí, kteří by ve volnějším prostředí podnikali a daně platili.

Vzdáleně podobný mechanismus funguje u tzv. Lafferovy křivky závislosti mezi výší daní a vybraným objemem peněz.

P. Diviš 2.1.2023 12:07

Jo, to bych docela věřil.

M. Šejna 2.1.2023 15:28

U Lafferovy křivky určitě platí, že nejvyšší výběr daní je tehdy, když jsou daně NULA. ;-D

D. Polanský 2.1.2023 15:29

Jo a Václav Klaus ten se v křivkách vyzná, jak jednou pravil.

P. Diviš 2.1.2023 15:42

Ten jo, Dluhoslav a Šejna ne.

I. Polák 2.1.2023 10:36

Když už jsme u toho "S dokladem nebo bez?", uvědomujete si prosím, že mrtví na methanol byli v konečném výsledku následek snahy maximálně ušetřit na daních odváděných státu? Takže tady jde o život!

Stát má příjmy jedině z daní, ať chcete nebo nechcete, fungující stát potřebujeme a že jsou na světě příklady jak vypadají nefungující státy. Ovšem strategie právě vládnoucí tlupy je: Daně ať platí jenom ti ubožáci co nejsou tak vyčůraní jako MY.

P. Diviš 2.1.2023 12:09

Stát má příjmy jedině z daní, to ano. Ale měl by se uskrovnit ve výdajích, protože velká část peněz, které obhospodařuje stát, je vydávána zbytečně, neefektivně, až škodlivě.

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/domaci-zivot-v-cesku-stat-rozdava-miliardy-a-nevi-proc-meni-se-to-ale-k-horsimu-rika-sef-nku-221405

Pak by stačily na provoz státu jednoduché a nízké daně.

I. Polák 2.1.2023 13:22

No možná by na ty naše vyčůranky stačil stejný systém ,jako mají ve Francii. Přijde takový "výběrčí daní" posoudí lokalitu, objekt a předepíše daně. A je vymalováno. Jinak také si myslím, že za covidu to stát s podporou poněkud přepískl . Kdože to vřískal na celé kolo, jak stát nepodporuje ? Nebyl to čirou náhodou Stanjura a Fialinka?

P. Diviš 2.1.2023 15:44

Za covidu to bylo jen ještě drzejší než jindy. Naše daně jsou příliš vysoké a státní přerozdělování přílišné dlouhodobě.