19.4.2024 | Svátek má Rostislav


VLÁDA: ODS pohřbila elektronickou evidenci tržeb

2.1.2023

K 31. prosinci v Česku definitivně skončila elektronická evidence tržeb (EET). Co jedni zavedou, druzí na truc zruší. Systémové změny jsou z politických důvodů rušeny dříve, než se usadí. Politici se neumí a nechtějí dohodnout na potřebných reformách, které by zůstaly dlouhodobě stabilní a tedy efektivní. Nečasova vláda prosadila v rámci důchodové reformy tzv. druhý pilíř, který měl pomoci s financováním důchodů v budoucnosti. Sobotkova vláda ho zrušila. Současná vláda opět chystá důchodovou reformu. Sobotkova vláda ČSSD, ANO a KDU-ČSL, s ministrem financí Babišem, prosadila zavedení EET. Následující Babišova vláda, na základě rozhodnutí Ústavního soudu, zákon musela upravit. V reakci na epidemii Covid 19 došlo k pozastavení zákonné povinnosti vykazovat EET od dubna 2020 do 31.12.2022. Dobrovolně EET vykazovala čtvrtina podnikatelů. Fialova vláda si dala do svého programového prohlášení, že EET zruší. Přes obstrukce ANO ve sněmovně, byla vládní koalice úspěšná a zrušení EET prosadila. ANO při hlasování nepodpořila ani SPD ani KDU-ČSL, která původně pomohla EET prosadit. Senátor Jiří Čunek důrazně zpochybňoval vládní argumenty, ale nezískal podporu ani svých stranických kolegů.

Chcete to s dokladem nebo bez?
Elektronická evidence tržeb byla symbolem boje se šedou ekonomikou, kde platby na ruku „bez dokladu“ podnikatelé nevykazují. Kupující i prodávající jsou spokojeni a tratí stát. Zaměstnanci mají nízké „oficiální mzdy“ a z nepřiznaných příjmů dostávají odměnu bokem, bez povinných odvodů na zdravotní, sociální (důchody) platby. Každý dospělý Čech má zkušenost s tímto druhem obchodů. Řemeslníci vám často nedají doklad ani na koupený materiál. Současný ministr financí vám poradí, můžete to odmítnout a požadovat doklad. Levice má pohádky o neomezených zdrojích na sociální opatření, pravice o podnikatelích radostně platících daně. Obojí vede k žití na dluh.

Skutečné miliardy
První vlna EET pro služby v pohostinství a ubytování začala platit od prosince 2016, druhá vlna zaměřená na maloobchod a velkoobchod začala platit v březnu 2017. Třetí vlna pro služby a řemesla a čtvrtá pro výrobu a zemědělství nikdy nezačaly platit. Zatím co Andrej Babiš tvrdil, že EET přinesla 35 miliard. Ministr financí Zbyněk Stanjura tvrdil, že výnos byl nevýznamný a náklady finanční a administrativní pro podnikatele i stát vysoké. Podklady, které ministerstvo financí připojilo k návrhu zákona na zrušení EET, potvrdily částky tvrzené opozicí. EET pouze pro část podnikatelů (cca 200 tisíc z možných 750 tisíc) vynesla veřejným rozpočtům státu, samosprávě a zdravotním pojišťovnám cca 12,5 miliardy ročně (2018, 2019). Ve stejném materiálu však Ministerstvo financí uvádí, že při obnovení EET by to bylo pouze kolem 2 miliard a pokud by naběhly i třetí a čtvrtá odložené vlny, byl by roční výnos 4,2 miliardy. Tady něco hodně nesedí. Výnos EET se pokoušeli počítat i nezávislí ekonomové, vzhledem ke změnám v ekonomice, dopadům covidu 19, nárůstu podílu bezhotovostních plateb (platby kartou) a dalším vlivům, nedošli k přesvědčivým výsledkům.

Jeden hot, druhý čehý
Jde o symbol, ale i pojetí státu. Nová vláda ruší pomník vlády minulé bez ohledu na ekonomickou racionalitu a bez pokusu dohodnout se na dlouhodobém řešení. SPD i koaliční strany se postavily proti veřejnému mínění, které EET výrazně podporuje. ODS prosadila svojí základní politickou nabídku, kdo má ostré lokty, ať si urve. Velcí hráči si ohnou pravidla, střední dosáhnou na všechny výhody (slevy, dotace) a malé necháme, ať se pravidlům vyhnou. Fialova vláda strhla pomník hlavní opoziční straně. Příští rok se s ní bude snažit dohodnout na penzijní reformě. Měli bychom doufat v zázrak.

(kráceno vyšlo v MFD)