28.3.2024 | Svátek má Soňa


Diskuse k článku

VELKÁ BRITÁNIE: Záhadné oživení

Rozumí vůbec ještě někdo tomu, co se děje s britským hospodářstvím? Otázku přímo v titulku svého článku pro list The Telegraph položil letos v únoru Jeremy Warner, jeden z předních ekonomických komentátorů ve Velké Británii. A přesto, že se od té doby mnohé změnilo, otázka zůstává.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
B. Rybák 19.11.2013 15:54

Otázkou pouze bylo, kdy to přijde

"Blbou" podnikatelskou a spotřebitelskou náladu, která je konečnou, zpětnovazebně se posilující zničující fází hospodářské deprese lze odstranit pouze provedením velmi přesvědčivých opatření pro dlouhodobé zvýšení konkurence schopnosti ekonomiky. Těmi mohou být zpočátku pouze výrazné úspory (státu) a výrazná devalvace měny, které musí být médii přinejmenším tolerovány a ne téměř kriminalizovány jako současná nepatrná devalvace naší ČNB. Jsou-li tyto kroky dost razantní, pak nějaké době lidé uvěří, že jsou trvalé a začnou své ekonomice zase věřit. Součástí této důvěry je ve V.B. i vědomí, že současná vláda se bude bránit bruselskému (Německo-francouskému) diktátu

Změnit náladu nemohou žádné státní dotace ani podpůrné programy, protože lidé vědí, že zvyšují zhoubné státní zadlužení a musí proto brzy skončit (hlavním úkolem státu je zabránit vzniku paniky).

J. Jílek 16.11.2013 0:58

ta bublina má reálné obrysy

http://media.investicniweb.cz/photos/2011/11/24/4-9649-celkove-zadluzeni-jednotlivych-zemi_.jpg