28.3.2024 | Svátek má Soňa


Diskuse k článku

ÚVAHA: Bude se tomu říkat ekonokolonialismus?

První světová válka vznikla vlastně tak trochu kvůli koloniím, protože nově vzniklé Německo poněkud zaspalo. Naopak druhá světová válka udělala za kolonialismem tečku.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Jurax 25.6.2021 20:56

"Vzdali jsme dobrovolně svůj dobře fungující zbrojní průmysl a uvolnili prostor francouzským a britským firmám."

To není pravda. Dobře fungující zbrojní průmysl až na vyjímky (pistole, Tamara) produkoval zastaralé výrobky v sovětské licenci, které nebyly prodejné. Ne že by je nikdo nechtěl, ale nechtěl za ně platit. A byl orientován na Varšavskou smlouvu. Utlumení zbrojního průmyslu plánovali už před sametem, Havel se na tom jenom svezl.

Mohl byste zmínit nějaké mimo byvší sovětskou sféru vlivu uplatnitelné výrobky našeho zbrojního průmyslu vyjmenovat? Uplatnitelné nejlépe v zemích, které by je nebraly jako bezplatnou internacionální pomoc v národně osvobozeneckém boji, ale byly by ochotny je zaplatit? Najmě v době, kdy redukující se čs. armáda měla plné sklady stejných zbraní, jichž se chtěla zbavit?

Třeba naše jinak dobré útočné pušky Sa-58 byly pro svou technologii výroby proti kalašnikovům drahé. A byly a jsou komorovány na náboje 7,62x39.

A to ještě vypouštím problémy s licenčními právy a politické konotace.

J. Nevrkla 25.6.2021 16:00

Západ přestává být pro svět přitažlivý, upadá.

J. Ptáček 25.6.2021 13:35

Obdivovatelem Číny jsem nikdy nebyl. Ani za korejské války, kdy stála Čína na straně severokorejského agresora, ani za úchvatnou Kulturní revolucí mnohonásobného vraha Maa a jeho později potrestaného Gangu čtyř, ani za řádění jeho pohrobků na náměstí Nebeského klidu. Tím méně po celosvětově úspěšné akci Covid 19. Ano, Čína je bezesporu velmi úspěšná, ale bez spolupráce a obchodu s těmi nejvyspělejšími státy jsou zcela bez šance. Oni to dobře ví, jen mnoho Evropanů a Američanů zatím obdivem padá na zadek.

F. Navrátil 25.6.2021 8:25

Ekonokolonialismus je umožněn tím, že západní svět upadá do ekologického feudalismu, který vysává finanční prostředky a podvazuje ekonomické aktivity.

L. Novák 25.6.2021 9:09

Přesně. Zelené šílenství EU a USA potopí jejich ekonomiku spolehlivě...

V. Chadim 25.6.2021 6:17

Nesmíte uznávat Tchaj-wan? Čí chyba? Autorova nebo Psíkova korektora? MUSÍTE uznávat Tchaj-wan po azbucku! Co nesmíte uznávat je Taiwan!

J. David 25.6.2021 12:15

Formosa či Taiwan, vyberte si...