19.4.2024 | Svátek má Rostislav


Diskuse k článku

UKRAJINA: Petroruble a jeden nápad

Vladimír Putin se snaží obejít sankce. Nebude za plyn brát dolary, ale ruble. Proč, když potřebuje dolary? Zjednodušeně proto, že ty ruble budou muset kupci někde koupit – za dolary, například. Ale když bude poptávka po rublu, stoupne jeho cena (která je teď rekordně nízko).

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Novak 27.3.2022 18:44

Bláboly a bláboly. Nemůže to dopadnout jinak, než že odběratelé prostě začnou platit v rublech.

G. Onion 27.3.2022 16:13

Tenhle blábol snad ani nemůže myslet vážně8-o to je příšerný8-o

Chápu p. Wagner, že chcete udělat NP atraktivního a více obsažného, ne mono tematického. Ale tohle???

To už pro větší osvětu a poučení čtenářů by byl lepší text na téma, Jak pěstovat růže při Fijalově bídě;-D;-D

J. Plzák 27.3.2022 10:56

Zdá se, že vše zde popsané, má jednu myšlenku v pozadí: Jak by to šlo zařídit, abychom měli plyn a zároveň taky poškodili dolar.

Jsou to úvahy, jako když svého času vymýšlel Havel, že vysadí do Vltavy ryby, které pak budou západní obchodníci chytat - rozuměj, budou kvůli tomu jezdit do Čech a vedle chytání, budou uzavírat, pro nás lukrativní, obchody.

Nemůžete to pochopit? Ale tak to, před léty, bylo.

L. Písařík 27.3.2022 11:47

O nápadu prezidenta Havla slyším poprvé, ale budiž. Je obecně známo, že ne všechny obchodní strategie vyjdou.

V. Církva 27.3.2022 7:37

Nápad zajímavý, pokud je opravdu složité těžbu zastavit. Což je pravda jen částečně. Četl jsem že třeba kanadská ropa měla negativní cenu, protože trubky musí téct. Ale myslím, že minimálně omezit se plyn se omezit dá.

Aby Rus dodával plyn za který dostane zaplaceno jednou.... tak to Rus jak ho zná neudělá, to ho radši vypustí do vzduchu.

Nicméně pokud jsou nějaké smlouvy platby v dolarech, tak rubly bych neakceptoval.

Jinak samozřejmě jako nejhorší scénář platit plyn někam na depozit, lepší než zastavit úplně.

P. Brecík 26.3.2022 23:53

Autor je právník a těm jak známo, "počty" moc nejdou. Před pár lety chtěli USA zničit Rusko na nízkých cenách. Zničili svoje Frakování. Rusko si nastavilo NH na cenu cca 45/barel. Dnes je cena 3 až 5 násobná. Takže stačí prodávat 30 - 50% a jsou bohatě zajištěni. Autor neslyšel o Turk Streemu, Nord Streemu, kde má SRN smlouvy do r. 2035 a o Síle Sibiře 1, která frčí do Číny. A Rusko rychle postaví Sibiř 2. No a Indii dalo Rusko zajímavé slevy - za Rupie. Autor je hloupý jako náš Pyjátský ministřík.

V. Novak 27.3.2022 18:33

Platí smlouvy v době sankcí?

P. Brecík 26.3.2022 23:45

Autore, ty musíš být z dvojčat! JEDEN takový .... být nemůže. PS: 2x Bush a 1 x Obama Tito muži napadli 9 zemí za 23 let a zabili 11 milionů civilistů a nikdo je nenazval „válečnými zločinci“ A že by cosi platili, tak to také nevím. Ty ano ???

V. Podracký 26.3.2022 21:15

Autor jen fantazíruje. Nic z toho nebude. Za plyn se bude normálně platit v dolarech. Není pravda, že jsou Rusům k ničemu. Dolar stále platí v celém světě a i v Číně lze za něj dostat zboží. Dolary budou dávat do nějaké banky, třeba v Brazílii. Vždycky se najde banka, která je zprostředkuje. Nejsou všichni ve světě na hlavu padlí.

P. Brecík 26.3.2022 23:48

To že USA drží "Petrodolary" a SWIFT štve skoro celý svět. Hrají si na všemocné. Ale svítá na lepší časy: Rusko/Indie v Rupiích. Rusko/Čína po svém, Čína/Arabové - PetroJuany. A až se to rozroste, tak dolar "poněkud" oslabí !!

L. Kuča 27.3.2022 0:54

Nevím, zda bych stál o takové “lepší časy”. Ještě tak třeba obchodování se starým dobrým švýcarským frankem - jenže ten je zatížen paradoxně vysokou hodnotou a tlakem na její snížení.

J. Poláček 27.3.2022 8:39

Snaha vytlačit z obchodování a vytvořit tak jinou rezervní měnu je tu už dlouho předlouho. Proč to nefunguje ? Že to štve celý svět - tak proč ten "celý svět" se prostě nedohodne ? Že není celý? Že by to nebyla ani jeho polovina ? Čtvrtina ? Kdo to vlasntne chce ?

Ano, kdysi to byla libra co platila jako rezervní měnu. No impérium co nad ním slunce nezapadalo bylo hospodářsky přemoženo svou bývalou kolonií. Až se USA hospodářsky totálně sesypou, tak bude možná jiná rezervní měna ? A která ?:-)

L. Písařík 27.3.2022 11:50

Proč by se měly USA hospodářsky sesypat? To spíše Putin přestane ojebávat sousedy.

V. Novak 27.3.2022 12:08

Není jedna rezervní měna, ale koš rezervních měn.

A kdo bude používat jakoukoli měnu jako rezervní, když vládci té měny předvádějí, že škrtem pera se z rezervy stane nedostupný účet. Mít takovou "rezervu" - to je jako mít rezervní pneumatiku v garáži, kde obvykle není potřeba, místo v autě...

P. Hák 27.3.2022 12:15

Je to jako mít rezervu v garáži, od které má klíče jen soused.

L. Kuča 26.3.2022 17:29

Sice by se mi to líbilo, ale fungovat by to mohlo tak možná v ideálním světě. V realu ty kohouty ropovodů a plynovodů prostě zavřou a raději jen tak spálí (a Greta z toho bude na infarkt). Navíc se u nich nedá příliš počítat s nějakými racionálními hledisky.

P. Černý 26.3.2022 14:17

Takoví pitomci, aby dodávali v době sankcí na dluh, tak aby dali dlužníkovi možnost si závazek započítat proti nějakým pohledávkám, ruští obchodníci přeci jen nebudou. Už proto, že započtení pohledávek lze v kontraktu zakázat.

Autorovi navíc zcela uniká skutečnost, že závislost na obchodu s plynem je oboustranná. Nehledě na sezónu, například německé paroplynove elektrárny jedou po celý rok. A nasrat se může jak odběratel, tak dodavatel. Za pár let může mít dobudovanou infrastrukturu a dodávat vše nikoli na západ, nýbrž do Asie.

Nejhorší je, že podobní revoluční diletanti u nás vládnou. Tím nemám na mysli pana Marka, to je nepochybně kompetentní ekonom.

T. Novy 26.3.2022 12:38

Jedna věc je fakt - kolektivní vina, nekolektivní vina - rusáci si díky poslední skvělé volbě fuhrera Putina zajistili chudobu na pět generací dopředu platbami válečných (pokud ne válečných, tedy teroristických) reparací Ukrajině.

P. Král 29.3.2022 15:32

Nějak jsem nezaznamenal, že by reparace platil vítěz poraženému.

P. Molík 26.3.2022 12:24

Putin se dál propadá do septiku svého velikášství. Stále víc bezcenné papírky v podobě rublových bankovek budou stále víc bezcennou makulaturou a určitě nebudou množit příznivce Putinovy "geniality".

T. Novy 26.3.2022 12:23

Jak tady trollové v diskuzi kňučí ...

Vaše reálná mzda bude poloviční ... a Plzeň už si taky v horní voltě s raketami nekoupíte ....

A vůbec mi vás není líto, nene.

P. Molík 26.3.2022 12:29

Chorobná posedlost jakýmisi virtuálními "trolly" je evidentní. Připomíná mi to posedlost žalobců, kteří nenáviděli své oběti proto, že údajně létaly na Petrovy kameny a tam obcovaly s ďáblem.

T. Novy 26.3.2022 12:40

Máte zajímavou představivost a ještě zajímavější znalost ruské protizápadní propagandy.

V. Novak 26.3.2022 16:22

A vy se projevujete jako blb neschopná věcné námitky.

J. Farda 26.3.2022 17:01

Ausgerechnet od Vás to sedí jak pověstná Jandákova prdé na hrnci ... :-)

V. Novak 27.3.2022 8:40

A vy jste druhý. Neschopný ani rozpoznat argument, pokud na něj narazíte.

J. Kostelanský 26.3.2022 11:50

Spousta žvanění, a pro nic za nic.

Tento logický krok Rusko udělalo v reakci na zabavení devizových rezerv, které mělo Rusko v západních bankách. Jedná se řádově o stovky miliard dolarů.

V současné situaci jsou dolary, eura nebo libry pro Rusko jen bezcennými měnami. Protože cokoli přijde na účty v západních zemích, může být dřív nebo později. I když by dolary přišly na účty v Rusku v ruských bankách, Rusové by si tím moc nepomohli. Při převodech obrovských sum peněz totiž necestují fyzické peníze, ale jen se v jedné bance na nějakém účtu odepíše nějaké velké číslo, a v jiné bance na jiném účtu se to samé číslo připíše. Vše je přitom založeno na absolutní důvěře, že nikdo ty závazky a pohledávky nezpochybní.

Nač ale budou Rusku pohledávky v dolarech v ruských bankách, když Západ kdykoli může říct, že je neuznává? Ovšem když zaplatí západní firmy rubly, tak ty ruble se v Rusku přirozeně dají použít.

Ještě důležitější je ale zde psychologický efekt. Je to prvně, co nějaký velký producent fosilních palív je nebude nebude prodávat za dolary. V minulosti to několik států zkusilo /Lybie, Irák nebo Írán/, ale "zhodou okolností" krátko po zveřejnění jejich záměrů byla do těchto zemí invaze USA nebo se tam udál státní převrat nebo jiná nepříjemná věc.

Pro Američany je noční můrou představa, že by příklad Ruska mohly následovat i jiné země produkující ropu a zemní plyn. Byla by to další velká rána pro dolar, přičemž už teď je jméno dolaru silně pošramoceno. Když si Američané dovolili říct, že pohledávky Ruska, které mají v USD, neuznávají, tak je to velký hřebík do rakve dolaru coby světové měny. Důvěra se buduje dlouhodobě, ale ztratit ji možno velice rychle.

V. Novak 26.3.2022 12:01

Saudská Arábie jedná s Čínou o prodeji ropy za juany.

P. Brecík 26.3.2022 23:54

Je to známé R^R^R^

V. Novak 27.3.2022 8:41

Asi ne všeobecně, tak to radši připomínám.