25.4.2024 | Svátek má Marek


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Radko Pavlovec 18.1.2007 12:36

Chce ČEZ zamlžit kritickou situaci v aktivní zóně 1. bloku?

Argumentace pana Týce jeho odporné osobní výpady mají zřejmě kamuflovat skutečnost, že odstávka 1. bloku dne 27. ledna nebude normální plánovanou odstávkou na výměnu paliva, ale nouzovou operací. Bezpečný provoz by po tomto datu totiž nebyl možný. Jedná se již o druhou předčasnou výměnu paliva, celkový posun je již zhruba 8 měsíců.

Jaderné palivo firmy Westinghouse - prototyp pro JE Temelín - zcela zjevně není schopné delšího provozu. Na tomto faktu nic nezmění ani předčasná výměna paliva. Náklady desítek miliónů korun navíc ČEZu vzhledem k dalšímu zvýšení ceny el. energie zřejmě nijak nevadí. Za tuto cenu se v JE Temelín vyrábí místo elektřiny zbytečný radioaktivní odpad.  

 

pavel 99 27.1.2007 9:49

Re: Chce ČEZ zamlžit kritickou situaci v aktivní zóně 1. bloku?

"...Bezpečný provoz by po tomto datu totiž nebyl možný..." - čemu pak říká naše perlorodka bezpečný provoz? Není to právě a tehdy když to za BEZPEČNÉ prohlásí sama perlorodka?

Radko Pavlovec 18.1.2007 12:35

Chce ČEZ zamlžit kritickou situaci v aktivní zóně 1. bloku?

Článek pan Týce je bohužel směsí urážek a pokusu o odbornou argumentaci. Zaměstnanci ČEZu si zřejmě myslí, že je jejich přirozeným právem oponenty urážet a tím odlákat pozornost od hlavní tématiky. Tak to chodilo za minulého režimu. V mezinárodní odborné diskuzi znamená ovšem takový postup absolutní diskvalifikaci přispivatele. I když pan Týc v rakouských školách kázal bludy o údajné ekonomické výhodnosti JE Temelín, snažil jsem se ním vždy civilizovaně a věcně diskutovat.

K jeho příspěvku bych rád uvedl následující:

1) Při všech výpočtech k degradaci aktivní zóny jsem použil výlučně údaje zveřejněné SÚJB

2) První výpočet s odhadem vývoje jsem zveřejnil začátkem prosince. Výsledek měření ze dne 6. ledna leží přesně na uvedené křivce. ČEZ ani SÚJB v té době nic podobného nezveřejnili. Proč?

3) Výpočet s údaji pana Týce (proč nyní udává jiné údaje než SÚJB v prosinci, si musí vzájemně vysvětlit) ukazuje zhruba linární průběh degradace. K dosažení kritické oblasti dochází pouze zhruba o 10 dní pozdějí, než v případě mé křivky. Mění to něco na podstatě problému?

macecha zlá 27.1.2007 1:15

Re: Chce ČEZ zamlžit kritickou situaci v aktivní zóně 1. bloku?

No pokud použijete pro 5. palivovou kampaň první dvě hodnoty ze 3. palivové kampaně, tak za to sújb pochopitelně nemůže -- http://www.sujb.cz/?c_id=721 -- no ano, jsou to přece všechno čísla ze stránek sújb :-D

skeptik 15.1.2007 21:30

jó,dilatační mezery!

No to je věc, na těchto dilatačních mezerách právě staví svoje obavy paní Kucbtová - Atomová Matka.

Byvše broušena v extazi volat ten jistý dotyčný - Matko ty to máš nějaký volný,mě se tam ten prut nějak viklá a od toho vzniklly Matčiny obavy ohledně těch prutů v Atomovce!!!!!

honzak 16.1.2007 6:55

Re: jó,dilatační mezery!

ten přechodník se ale vůbec nepovedl....

Bača 15.1.2007 18:33

ad mlžení Pavlovce

Graf a výpočty, udávající že se Temelín za dobu provozu nezaplatí  nevymyslel pan Pavlovec, ale po půlročním zkoumání zjistila a spočítala komise Ing. Zdeňka Hrubého,  kterou ustavil bývalý ministr průmyslu Miroslav Grégr. V komisi byli odborníci z ministerstva financí, průmyslu a dalších resortů. Grégrův další argument, že Temelín nezdraží elektřinu padl tím, že jak sám uvádíte od roku 2001 cena stoupla o 100%. Paradoxně nejvíce platí spotřebitelé v Jižních Čechách. Když už jste se vrhl do  teoretické ekonomie sdělte jako odborník kolik vyrobené energie vyletí komínem  tj. chladícími věžemi pánu Bohu do oken a také kolik  energie Temelín využívá z energetického potenciálu použitého jaderného paliva.

Zdar Vaším výpočtům

Bača

Medák 15.1.2007 18:41

Re: ad mlžení Pavlovce

Kolik vyrobený energie vyletí chladícíma věžema tepelnejch elektráren?

Pepa 15.1.2007 19:37

Re: Re: ad mlžení Pavlovce

Vyletí jí dvě třetiny. Temelín má tepelnou účinnost tak 30%, tepeln0 elektr8rny přes 40%. Je to dáno tím, že v JE je kvůli bezpečnosti omezená maximální teplota a Carnotův cyklus se nedá obejít. Pokud se ale k oběma zdrojům připočtou energetické náklady na těžbu, dopravu a likvidaci paliva, vyjde to skoro nastejno.

Pokud účinnost přepočteme na využití hmoty podle vzorce E=mc2, pak je na tom Temelín o mnoho řádů lépe - projde jím na stejnou energii řádově 100000 méně paliva.

jonáš 15.1.2007 18:43

Re: ad mlžení Pavlovce

Akorát že nebýt Temelína, mohla se třeba zdražit o 200% -- k těm smělejm závěrům vám drobet chybí referenční pokus v paralelnim beztemelínovym vesmíru. Ona ta komise v podstatě spočítala, že i při ustálených cenách se to spíš vyplatí provozovat, než bourat.

honzak 15.1.2007 18:50

Re: ad mlžení Pavlovce

ty "odborníku" chceš říct, že elektrárna poháněná biomasou bude mít lepší účinnost chlazení? Máš v hlavě  kromě chlorofylu ještě něco jiného? Nebo máš patentovaný jiný způsob kondenzace vodní páry? Třeba máváním motýlích křídel?

Na % využití jaderného paliva si netroufám, nicméně bude totožné, jako v ostatních elektrárnách stejného typu.

A co ovce, nemají anaserpentní spinózu?

Jiřik 15.1.2007 18:57

Re: ad mlžení Pavlovce

Temelín elektřinu, nezdražil, zdražila se i navzdory němu - a možná že Temelín ji spíš ještě zbrzdil (rozuměj nezdražoval tak rychle).

Chladicími věžemi terciárního okruhu "vyletí" pár procent - protože díky ekoaktivisty oblbnuté Pithartově vládě byl Temelín vybudován jen napůl a tudíž není výkonová kapacita k tomu, aby se pořádně natlakoval a vyhřál nějaký pořádný přivaděč dálkového topení pro České Budějovice...

Mimochodem, víš kolik energie vyletí pánu Bohu do oken z uhelných elektráren? Kogeneraček? Jaká je účinnost větrných a solárních zdrojů?

jonáš 15.1.2007 22:47

Re: Re: ad mlžení Pavlovce

hehe .. si fakt myslíte, že současných cca 4000 MW tepelného ztrátového výkonu je na Budějice málo? Spíš chybí bolševik, aby ten přivaděč zainvestoval a dodával plánovaný teplo skoro zadáčo.

emp 15.1.2007 23:04

Re: Re: Re: ad mlžení Pavlovce

no, jen drobná polemika.. nedalo by se využít veškeré teplo, ale minimálně polovina určitě ano. To jest... Budejovicím by to stačilo stejně .. a bohatě...

Pepa 15.1.2007 23:06

Re: Re: Re: Re: ad mlžení Pavlovce

To by si ale Budejovice nesmely ptredtim postavit teplarnu, ktera by jim byla na nic a jeste by muselu postavit prevadec.

emp 15.1.2007 23:07

Re: Re: Re: Re: Re: ad mlžení Pavlovce

to je jasný...  ale stejně si myslím, že by se to vyplatilo...

Pepa 15.1.2007 23:12

Re: Re: Re: Re: Re: Re: ad mlžení Pavlovce

Tem co o tom rozhoduji a jsou zainteresovani do teplarrny ne.

Rudovous 15.1.2007 18:57

Re: ad mlžení Pavlovce

Máte aspoň matné ponětí o nějakých zákonech fyziky? Řeknu strašlivý, odpor vybuzující technokratický termín: termodynamika. Ještě hroznější: Carnotův cyklus.

honzak 15.1.2007 19:03

Re: Re: ad mlžení Pavlovce

tipnul bych, že si ten melounista pod Carnotovým cyklem představuje něco z úsvitu římských dějin;-D. Nebo nějaké fáze ve vývoji krásnoočka zeleného.

emp 15.1.2007 19:01

Re: ad mlžení Pavlovce

razantní zvýšení ceny nesouvisí s Temelínem, rostla by každopádně a ještě více.  V jižních čechách je elektřina dražší, stejně tak jako všude, kde je distributorem E.ON.  Ucinnost jaderné elektrárny je podobná jako jiné tepelné elektrárny.. at již spalující biomasu či plyn... cca 30-35 procent

Pepa 15.1.2007 19:59

Re: ad mlžení Pavlovce

On pan Pavlovec navíc tvrdí dvě věci:

1. elektrárna stala 100 miliard a penize jsou ztraceny

2. elktrarna vyrabi draho (pricemz do ceny proudu pocita znovu tech 100 miliard)

pak mu vypocty kdysi (dokud v CR nezdrazila elektrina skoro na uroven Evropy) skoro vychazely.

Václav 15.1.2007 20:10

Re: ad mlžení Pavlovce

No, jestli myslíte tu slavnou zprávu k Temelínu, tak tou bych moc neargumentoval. Na to jaká závažnost tomu byla přikládána tam bylo až nezdravě moc nepřesností, když to velmi mírně pojmenuji. A vzhledem k některým členům se tomu ani nebylo tak moc co divit.

EmillXX 15.1.2007 21:20

Pokud chcete informace k energetické účinnoti, jsou na

http://neviditelnypes.zpravy.cz/p_veda.asp?r=p_veda&c=A060328_202317_p_veda_wag

EmillXX 15.1.2007 21:25

Nejlevnější zdroj: Dukovany. Následuje Temelín. VŠE ostatní

je dražší.

h 15.1.2007 21:40

Re: ad mlžení Pavlovce

Ucinnost vzhledem k pouzitemu palivu je asi tak 5% (pri vyhoreni 45MWd/kg HM). U rychlych reaktoru nebude problem prekrocit 50%. U spalovani obecne se dostavame k hvezdne ucinnosti 1E-8%.

Jiří Tyc 15.1.2007 23:52

Re: ad mlžení Pavlovce

Vážený Bačo, nebudu se s Vámi přít o to, jestli to byl Pavlovec, nebo nějaká komise, která zjístila, že se Temelín nezaplatí. Není to totiž důlůežité. Důležité je to, že se zaplatí a skeptické přepoklady jsou už po několika letech provozu liché. Jestli Temelín byl příčinou zdražení elektřiny sosbně velmi pochybuji, protože znám provozní náklady jednotlivých elektráren a Temelín patří k těm levnějším. Spíš by tedy šla cena rychleji nahoru, protože místo Temelína by například jela naplno elektrárna Chvaletice a tam je drahá doprava paliva. Chladícími věžemi Temelína "vyletí" do vzduchu cca 4000 MWt za hodinu. Toto množstí tepla zvyšuje teplotu okolí elektrárny průměrně o 0,1 st.C. Je to obrovská škoda, ale tak to u tepelných elektráren chodí a jaderka je v podstatě tepelná elektrárna. Jsem rád, že se ptáte na využití paliva, proptože to je důležitá věc do budoucnosti. Z paliva využíváme cca pouze 4 až 5 % energie. Což jest velmi málo. Země jako Německo, Anglie, Francie a Japonsko palivo přepracovávají a používají znovu. Pro nás je to zatím příliš drahé, ale až budou docházet zásoby uranu, budeme to nejspíš dělat i my v Čechách.

Přeji zdar ve Všem, co děláte!

Jenik 16.1.2007 14:40

Re: Re: ad mlžení Pavlovce

Pokud vím z doslechu od energetika (sám energetikem nejsa) jsou chladicí věže u VŠECH tepelných elektráren zapotřebí k tomu, aby se účinněji ochladil "studený" konec turbiny, tím se dosáhlo většího tepelného spádu mezi "teplým" a "studeným" koncem, což se projeví i větším rozdílem tlaků a účinnost turbíny (přeměna tepla na elektřinu) stupne o několik procent.

Elektrárna Trutmov - Poříčí má chladicí věže nízké, a místo "komínového" odpařovacího (?) chlazení chladí skrápěním vodou, což způsobuje nádherné lokální mlhy a námrazy (projedete zatáčku, před vámi stěna mlhy a na silnici led - žertovná situace)

folkman 15.1.2007 18:26

jihočeští taťkové-zaměstnanci firmy ČEZ by ve svém volnu měli občanům spíše vysvětlit

1/proč  mají jihočeši nejdražší el. nejen  v cr,ale i v evropě-hlas lidu je  :za trest,že  dovolili  jete

2/proč    bylo drasticky regulované   ochranné pásmo oproti  Dukovanúm-jsou jihočeši  odolnější

/asi ne-původně  bylo stejné/

3/proč  dodnes  všichni občané v  pásmu  nedostali  jodové tablety?

4/ proč  jsou  u těch co je dostali dávno prošlé

Medák 15.1.2007 18:36

Re: jihočeští taťkové-zaměstnanci firmy ČEZ by ve svém volnu měli občanům spíše vysvětlit

1/proč  mají jihočeši nejdražší el. nejen  v cr,ale i v evropě-hlas lidu je  :za trest,že  dovolili  jete

možná proto ,že v Jihočeskou energetiku vlastní EON a ne ČEZ

drak 15.1.2007 19:28

Re: Re: jihočeští taťkové-zaměstnanci firmy ČEZ by ve svém volnu měli občanům spíše vysvětlit

A proč se jim to prodávalo?