20.4.2024 | Svátek má Marcela


Diskuse k článku

TÉMA: Důchody a kde na ně vzít

Vyplácení důchodů se řídí zákonem o důchodovém pojištění č. 155/1995 Sb. Nejvýznamnějšími důchody jsou důchody starobní a invalidní. V obou případech je pojistnou událostí neschopnost důchodců pracovat.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Z. Lapil 21.2.2023 9:14

Čemu říkáte pozitivní kroky? Dělání dalších dluhů, pozor - i vaším jménem?

V. Mokrý 21.2.2023 7:17

Státní úředníci, jsou vlastně svým způsobem i vojáci, policisté = výsluhy po odsloužených letech, že !!

Kolik jich je takových, jimž jsou vypláceny a nadále pracují ve službách státu, nějakým způsobem - policista/městský policajt , atd. ?

P. Dvořák 21.2.2023 8:35

Městská policie pracuje podle zákoníku práce. Nemají výsluhy.

F. De Winter 21.2.2023 6:33

Pane Chmelíku, vaše úvahy jsou fajn, ale zapomněl jste na tu věc nejdůležitější. Jestliže si necháme zničit hospodářství Green Dealem, tak je úplně jedno, kdy budeme odcházet do důchodu, neboť tu budou důchody jako na Ukrajině, tj. fakticky žádné. Má-li být z čeho financovat důchody, musí lidé vydělávat, aby bylo z čeho odvádět. Když nebudou vydělávat, nebude ani na důchody. Hlavně, že naše smetánka znovu touží poroučet větru dešti.

I. Širůček 21.2.2023 5:48

Řešení je celkem snadné - tedy, vlastně bylo, naznačuje ho pan Kovařovic v 2:42. Problémem je chamtivost politiků - ó hrůza hrůz, zejména pravicových! Srovnejme platy politiků a lékařů: až budou takové, aby si politici hledali obživu v zahraničí, zatímco lékaři doma, bude lid i se svými malými důchody spokojen!

R. Gramblička 21.2.2023 8:00

Vemte všem politikům veškeré mzdy včetně odměn a rozdělte to mezi důchodce. O kolik si myslíte, že si tím přilepší?

I. Širůček 21.2.2023 11:13

No, chápavost není zrovna vaší silnou stránkou. Zkusím napovědět: jak byste vy chtěl přesvědčit důchodce, že stát nemá peníze na důchody, když platy politiků rostou?

J. Strakoš 21.2.2023 5:44

Mně se líbil zajímavý nápad mého kamaráda: Na důchody použít vždy jen částku, která se na důchody vybere a tu vždy komplet rozdělit mezi důchodce. Výše důchodu by se pak mohla určovat ještě koeficientem - někdo by měl 1.0, někdo 0.7, politici samozřejmě 3.0 apod.

Výsledkem by byl systém, který by se nikdy nemohl zadlužovat a zároveň by byl samoregulační - větší odvody (třeba kvůli inflaci), větší důchody a naopak.

P. Boublíková 21.2.2023 4:22

No, zkuste se podívat také na počet praktických a dětských lékařů a na jejich věk. Ok, všichni se rozhodnout místo platu brát penzi a padne zdravotnictví.

K. Kovařovic 21.2.2023 2:42

Tak si připomeňme, jaký růst mzdových nákladů způsobují politici s kumulováním funkcí. Zdá se, že odstrašujícím případem je primátor Prahy. On fakt nemůže naplno dělat všechny funkce (nechá si ale za všechny funkce platit) a tak tu práci dělají různí asistenti za pěkný peníz. Jedna práce je tak placena minimálně dvakrát. To je ta největši špinavost a nenažranost politiků ! Stačí zrušit všechny placené asistenty resp. ať si alespoň pan politik platí asistenty ze svého platu. A politik ať má jen jednu funkci.

I. Širůček 21.2.2023 5:52

Ať má třeba i více funkcí, ale ať je placen jen za jednu! A hlavně snížit jejich platy - primátoe je důkazem, že jde o zcela snadnou, nenáročnou práci!