Neviditelný pes

TELEKOMUNIKACE: Vypečená revoluce

1.5.2013

Cílem snižování tarifů pro mobilní telefony není láska a světový mír, ale hlavně zvyšování tržeb operátorů.

Pokud jste ještě před měsícem brouzdali internetem, snadno jste mohli zjistit, že na českém internetu vzniklo snad více internetových petic proti drahému volání než proti korupci, hladomoru v Africe a zneužívání dětí dohromady. Čechy a Moravany předražené mobilní tarify hodně pálily a mělo to své důvody. Teď by se situace měla změnit.

Během necelých tří dnů přišli všichni tři operátoři s nabídkou, která alespoň částečně zapadá do evropského standardu. I když hovořit o zásadním přelomu je stále ještě nadsazené, jde o posun celého trhu od bezostyšného odírání zákazníků.

Jako hippies

Na nabídky operátorů byl loni touto dobou skutečně smutný pohled, jeden z nejsmutnějších v Evropě. Telefónica O2 nabízela neomezený tarif Neon XXL za neuvěřitelných 3900 korun, v rámci něhož jste navíc museli doplácet za SMS. Když tedy tentýž operátor ohlásil před necelými dvěma týdny revoluci, v rámci jeho vlastního slovníku o žádnou nadsázku nešlo. "Přicházíme s revoluční nabídkou, která nyní umožní našim zákazníkům osvobodit se a užívat svůj mobilní telefon opravdu naplno," hřímal na tiskové konferenci generální ředitel firmy Luis Malvido, zatímco klopu jeho saka zdobil symbol míru, užívaný také jako symbol revoluce hnutí hippies.

Malvidem ohlášený tarif Free CZ nabízí za 750 korun neomezené volání a textové zprávy do všech sítí a datový přenos (neboli "internet v mobilu") až do limitu jednoho gigabajtu. Dodejme, že po překročení této hranice nedojde k žádnému zpoplatnění, ale jen ke zpomalení rychlosti. V rozmezí dvou dnů přišel s naprosto identickou nabídkou T-Mobile zlevněním tarifu S námi a zareagoval také Vodafone. Za 691 korun můžete s Vodafonem neomezeně volat a psát, nicméně datový přenos je omezen 600 megabajty.

Tolik ke stručnému přehledu událostí, které jsou pro český trh jednoznačně pozitivní zprávou. Několik otázek ale zůstává na stole.

Můžeme například spekulovat o tom, co operátory k tak razantní změně přístupu vedlo. Zároveň se musíme ptát, kolik zákazníků bude skutečně z oné "revoluce" profitovat. A nakonec se můžeme podívat do zahraničí, jaká je realita na ostatních evropských trzích.

Zlatá česká žíla

Na poslední otázku odpovídají velmi výmluvně předchozí stránky (viz Průtoková daň na str. 18). Můžeme jen skromně dodat srovnání marží jednotlivých operátorů, tedy částky, která zůstává v kapsách společností z každého vašeho účtu (před odpisy a zaplacení daní). Z výročních zpráv operátorů vyplývá, že v Česku rýžují o poznání více než v zahraničí. Například T-Mobilu jde takzvaně do kapsy 46,5 procenta z našich plateb. Skupina Deutsche Telekom, jíž je součástí, má ale průměrnou marži o třetinu nižší. U O2 najdeme rozdíl o něco nižší, nabízí se ale pěkné srovnání s konkrétními zeměmi. V Německu si účtuje marži 26 procent, ve Velké Británii dokonce 23 procent, v Česku je to 41,4 procenta.

Ohledně příčiny poslední slevové vlny můžeme jen spekulovat. Svou roli určitě hraje plánovaný příchod čtvrtého velkého hráče (má návaznost na aukci kmitočtů) a dalších virtuálních operátorů. Srovnání finančních výsledků velké trojky také vypovídá o tom, že telefonním společnostem klesají v poslední době tržby. Jak už stačili poznamenat někteří komentátoři, na oněch slevách možná vydělají více operátoři než uživatelé mobilních telefonů. Dle průzkumu agentury GfK totiž platí průměrný Čech za volání asi 400 korun měsíčně.

Ještě zajímavější je rozložení jednotlivých obyvatel. Částka 750 korun, za kterou je "revoluční" nabídka k mání, totiž téměř přesně odpovídá třetímu kvartilu. Jednoduše řečeno, tři čtvrtiny populace platí v současnosti za volání měsíčně méně. Je možné, že se řada lidí nechá "atraktivní" nabídkou zlákat a začne platit větší částku, což by operátorům zvýšilo tržby.

Byť jde o čirou spekulaci, shoda oné hranice s cenou nových tarifů bude sotva náhoda. Stejně jako fakt, že operátoři byli bleskově připraveni vyjít na povrch s identickými nabídkami odpovídajícími právě této ceně. Právě proto zřejmě bude další zlevňování tarifů, na které si podle řady komentátorů máme počkat, ještě nějakou chvíli trvat. Stejně jako skutečná revoluce a konkurenční boj, který spustí teprve dlouho očekávaná aukce kmitočtů. Ta snad umožní příchod nového operátora a spuštění nové generace vysokorychlostního internetu LTE, který se zatím testuje jen v omezených regionech. Do té doby nám nezbývá než být za současné slevy vděční. Za poslední roky jsme na ně střádali až moc.

Týdeník EURO 17/2013, 22.4.2013



zpět na článek