29.3.2024 | Svátek má Taťána


Diskuse k článku

SVĚT: Vymírající ekonomiky

Ruská ekonomika má svých problémů dost, ale vymírání země je daleko podstatnější potíž, než chabý neproduktivní průmysl či fatální závislost na surovinách. Čína směřuje k demografické krizi nebývalých rozměrů.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Paleček 20.12.2019 14:28

Zajímavý článek, zajímavé téma. Přesto řada nejasností. Třeba podíl jednotlivých etnik na růstu populace, třeba zrovna v USA ale i ČR. Zádrhel je právě v detailech. Africe se pomáhá a výsledek je neudržitelný nárůst obyvatelstva které se není nikdy schopno uživit samo.

M. Divišová 17.12.2019 23:23

A zase ten nepravdivy nesmysl o vymirani Ruska. Pocet obyvatel Ruska se za poslednich 10 roku (2008-2018) zvysil o 4 miliony. Z toho jsou 2 miliony pripojeni Krymu a druhe 2 miliony prubezne zvysovani poctu obyvatel o cca 200 tisic rocne. Sklada se z prirozeneho rustu a migrace. Viz odkaz.

V nasledujicich 15 letech se ocekava zvyseni umrtnosti, protoze do "umrtniho veku" 75+ dospivaji silne rocniky povalecneho baby boomu. Ale to muze Rusko bez problemu vyrovnat imigraci - miliony Ukrajincu sni o prestehovani do Ruska, z toho marasmu, ktery na Ukrajine vyrobil Majdan.

Je to jenom otazka vhodne ruske imigracni politiky, bude stacit zjednoduseni ziskani ruskeho obcanstvi pro UKR. Vsichni UKR umi rusky, maji stejny zivotni styl a budou se stehovat cele rodiny vcetne deti.

https://tradingeconomics.com/russia/population

V. Klepetko 17.12.2019 19:33

Jen stručná poznámka (jsem já cestě): ta bilance se u nás v posledních letech zlepšuje, úhrnná plodnost u nás už v roce 2018 nebyla 1.57, ale 1,71!

"Populace České republiky dlouhodobě roste. Od roku 2003 byl růst populace přerušen pouze jednou, v roce 2013. V roce 2018 obyvatel1) ČR přibylo přirozenou měnou (počet živě narozených dětí byl o 1,1 tisíce vyšší než počet zemřelých) i zahraničním stěhováním (saldo 38,6 tisíce). Počet obyvatel České republiky se tak zvýšil celkem o 39,7 tisíce"

https://www.czso.cz/csu/czso/aktualni-populacni-vyvoj-v-kostce

V. Kolman 17.12.2019 18:38

V článku pana Smrčky mi chybí informace, jak docílit stavu, kdy nabízené vzdělání bude nejchudšími vrstvami obyvatel i aktivně přijímáno a využíváno.

Pro příklad není potřeba chodit daleko. V Česku je základní vzdělání zadarmo. Přesto se mnoho dětí "sociálně slabých" obyvatel tohoto vzdělávání nezúčastňuje a pokračuje již po několik generací v tradici svých nevzdělaných rodičů.

Čest budiž nemnohým výjimkám z tohoto neutěšeného "pravidla".

J. Schwarz 17.12.2019 18:34

Nízká porodnost se daleko víc než se vzděláním žen a blahobytem koreluje s přesvědčením, že jenom v zaměstnání se koná něco důležitého, prestiž přinášejícího. je jedno, jestli žena pracuje jako traktoristka, jeřábnice nebo účetní, nebo se třeba stará o děti jako učitelka nebo ošetřovatelka, hlavně když nejsou její a ona vykonává činnost v rámci formálních organizačních struktur. Bohatá žena v Kuwaitu nebo Saúdské arábii má v pohodě děti 4, ruská údernice žádné.

Š. Hašek 17.12.2019 18:40

Nikoliv.

Žádné děti mají zejména štrasbruselské modernoženy, věčnostudentky.

Samozřejmě mám pouze osobní poznatky. štrasbrusel je na tom špatně. Rusko si pomůže, pro Rusko nějakých deset let neznamená nic. štrasbrusel mele z posledního - stáří na krku a Afrika na krku.

Rusko má volné ruce ....... a sedmina Země.

V. Novák 17.12.2019 17:14

Rusko má porodnost 1.75, USA 1.80 - to je rozhodně menší rozdíl než mezi Ruskem a ČR s 1.57...

Š. Hašek 17.12.2019 18:43

Rusko bude pomalu plynout ......

štrasbrusel bude vydávat jednu směrnici za druhou, hekat s vysokým tlakem, ......... a pak se rozpadne.

Rusko se nerozpadne, spíš okolo nějací zaškrábou na dveře. Viz část Ukrajiny.

K. Šoumal 17.12.2019 22:25

Ten rozdíl se jmenuje "Průměrný věk dožití". K čemu je vám porodnost, když ti lidé stejně relativně brzy umřou? V Rusku je oficiálně věk dožití asi o 8 nebo 9 let kratší než v ČR.

M. Divišová 17.12.2019 23:36

Delka zivota v Rusku se zoufale propadla v 90 letech, kdy Rusko zazivalo nejvetsi pruser svoji historie, propad ekonomiky byl horsi, nez za 2 svetove valky a zdravotnictvi se zcela rozpadlo. Delka zivota za Jelcina klesla o celych 5 roku.

Ale od roku 2005 prumerny vek rychle roste, kazdy rok cca o trictvrte roku. Prumerny vek v Rusku je nyni temer 74 roku, v CR je 79 roku. Rozdil 5 roku, nikoliv 9.

Navic je velky rozdil mezi mesty a vesnicemi, prumerny vek ve mestech nad 100 tisic obyvatel uz je 76 roku. Na vesnicich vek doziti srazi alkoholismus.

J. Stehlik 17.12.2019 16:21

Asi bych řekl , že v agrárních zemích mají lidé hodně potomku , z duvodu potřebné pracovní síly .

Ve vyspělejších zemích je to naopak . Živobytí už nám zajištuje kvalifikovaná práce a tu seženete v městských aglomeracích . A zde se dostáváme do problému s nákladovou cenou bydlení .

Protože kdy mohou mít lidé potomky - až mají svuj byt , dum , nájem atd. Těžko si vzdělaný člověk založí rodinu na ulici .

A zde bych řekl , že mají staré země s feudální historií problém (majetek je zlaté tele) . Naopak američané se z toho vymanily a jejich danový systém zaručuje svobodu a nezávislost obcí na centru . Jak se říká obce jsou tam financovány z daní z nemovitostí (až do max. 3% hodnoty) , státy z daně z obratu a zbytek má unie.

Má to vícero rovin , tím že platíte tuto daň , tak nehromadíte majetek , pokuď z něj nemáte zisk . Naopak pro obce je zvyšování sazby politická sebevražda a tak jdou cestou rozvoje což jim zajištuje rust financí , ale i dlouhodobý příjem na opravy infrastruktury.

U nás to tak není. Z rozvoje obce neroste její příjem , ale pouze náklady na udržbu. Naopak zastupitelé spíše chtějí zvedat hodnotu svého majetku , a tam je nejjednoduší řešení omezení nabídky (zvyšení cen).

Přispívá k tomu vysoké spotřební daně (DPH a daň z paliv) .

Naopak američané se často stěhují. Pravděpodobně tedy je nulová nebo nízká daň z převodu . Levné spotřební daně pak zajištují levnou výstavbu a tlak obcí vysokou nabídku (konkurenci) .Proto mají američané levné živobytí . Pruměrná velikost obydlí je tam přes 200m2 , u nás je to 65m2

Ale duchodci jsou tam na tamějším systému blbě. Když nemáte příjem , tak stále musíte každoročně platit vysokou obecní daň , drahé zdravotnictví. Což vás zas donutí zbavit se velké nepotřebné nemovitosti a odstěhovat se za levnějším. Ale ve stáří už nepotřebujete dvoupodlažní vilu , stačí vám menší bungalov. A také se tam hodně staví . Na stejný počet obyvatel jako čr mají 0,5mio stavebních povolení . U nás je to 80 tis.

J. Schwarz 17.12.2019 18:39

Dovede si představit že byste platil v ČR z běžného panelového bytu sto tisíc ročně na dani z majetku? Bydlet musí každý, tedy i ten co si byt pronajímá a daň se určitě promítne v nájemném. Tedy daň nezvyšuje náklady těm co mají majetek, spíš vlastníkům domků co v nich bydlí. A když nemají na daně, tak hajdy pod most, to se naštěstí nedaní. Ani v USA. Zatím.

P. Zinga 17.12.2019 11:39

Kann das sein, dass man eingesehen hat, dass Feminismus wegen des ausbleibenden Nachwuchses Gesellschaftsselbstmord ist, man das aber so nicht sagen und zugeben kann? Weil das eine Katastrophe wäre, wenn man sagen müsste, der linke Zauber habe nicht funktioniert, und ab jetzt bitte wieder Hausfrau, Mutter, Herdkarriere, und bitte umgehend vom Gatten begatten lassen und auf Pille und Abtreibung verzichten?

Oder läuft es eher darauf hinaus, dass man da schnell Frauen zukauft, die garantiert noch nicht feministisch kontaminiert sind und gebären, dass die Wände wackeln?

P. Zinga 17.12.2019 11:52

uteklo to bez překladu..

Může být, že lze na to koukat tak, že feminismus je kvůli scházejícímu dorostu společenskou sebevraždou, ale nesmí se to takto říkat a připouštět,protože by to bylo katastrofou, kdyby se muselo říct, že levé kouzlo nefunguje a od teď, prosím, opět žena v domácnosti, matka, kariéra u sporáku a prosím , být kolem dokola zajištěná chlapem a zapomenout na pilulku a potrat?

Anebo to běží spíše k tomu, že se rychle dokoupí ženy, které ještě nejsou kontaminované feminismem a rodí, až se stěny třesou?

hadmuth danisch

F. Houžňák 17.12.2019 13:11

Technická: "bitte umgehend vom Gatten begatten lassen" není to, co píšete, ale "nechat se prosím od manžela hned oplodnit".

P. Zinga 17.12.2019 16:51

Jo, begatten je skutečně "pářit se".

Š. Hašek 17.12.2019 18:45

Jo. Dobré, chlapci!

P. Lenc 17.12.2019 11:08

Dávám autorovi za pravdu.

P. Zinga 17.12.2019 11:05

Říká autorovi něco produktivita, automatizace, digitalizace?Již před 20 lety jsem četl americkou studii, podle které bude v nedaleké budoucnosti 20% lidí vyrábět vše potřebné pro zbytek.

Jak to proběhlo v zemědělství? Před pár sto lety pracovalo 90, před sto lety 30, před 5020 a dnes jsou to 4 lidé, kteří uživí lidí sto.

Kdo si představuje demografický graf jako vánoční stromek, musí počítat s drastickou úmrtností dětí a lidí v mladším věku.

V. Kolman 17.12.2019 18:28

Ale ten prů**r pane Zingo, jaký nastane, až dojde zdroj energie (=ropa), který těm 4 zemědělcům umožňuje vyprodukovat dostatečné množství potravin pro zbývajících 100 lidí. Tedy - pokud se mezitím nenajde jiný a snadno použitelný, alternativní zdroj energie. Situace se mi nejeví příliš růžovou:-(.

J. Ptáček 17.12.2019 9:48

Všiml jsem si, že američtí občané fanaticky tleskají při projevu domácího politika pouze ve dvou případech.

1. řekne-li politik "Je to v zájmu Spojených států".

2. řekne-li politik "Je to v souladu s americkou ústavou".

Kéž by naši politici říkali naprosto důsledně tyto dvě věty v české verzi! Z pravé i levé části spektra. I komunisti a nejen ti. Všichni. Místo toho koukáme co na to řekne EU, Putin, Čína nebo třeba USA.

A na Ústavu plivou i ti nejvyšší. Tak se nedivme!

R. Dubravský 17.12.2019 8:47

Tak v Africe je chudoba příčinou vysoké porodnosti a v Bělorusku je chudoba příčinou nízké porodnosti. To mi neštymuje, něco bude jinak.

V. Církva 17.12.2019 9:00

Autor nepíše chudoba, ale spíš bezvýchodnost. Sice ani to tento paradox nevysvětluje (jakkoliv v Africe dochází k potírání hladu). Jsou tam ale samozřejmě i jiné historickokulturní faktory!

P. Dvořák 17.12.2019 10:05

To je ta hrůza. . . . v Africe dochází k potírání hladu . . . Takže lidé dnes biologicky přežívají i tam, kde dřív nikdo nebyl. Celý život jenom čekají na náklaďák se zásobami a mezitím šukají.

Nečetl jste pojednání "Přestaňte už s tou pomocí!" Dokud bude potravinotok bez práce, budou se nekontrolovatelně množit.

V. Novák 17.12.2019 17:17

Bělorusko má porodnost 1.73, tedy skoro jako Rusko, zatímco chudobinec Evropy Moldavsko 1.24. Česko 1.57.

Nějak to nesedí...

M. Pecina 17.12.2019 8:24

Důvod se jmenuje průběžný důchodový systém. Lidé si pak se zajištěním na důchod pořízením potomků nedělají hlavu a spoléhají na stát:-P

P. Dvořák 17.12.2019 8:46

Důvod se jmenuje jakýkoliv sociálně zabezpečující systém. Nefachčenka si pak s ničím nedělají hlavu a spoléhají na stát.

To platí pro afričančata stejně tak jako pro naše specifické etnikum. Ani jedni by se nemnožili systémem vrhů po šesti jak koťata.

V. Církva 17.12.2019 9:03

Je to tak, antikoncepce (tam kde je vymírání, kde je drahá přelidnění) a pečovatelský socialismus.

J. Svoboda 17.12.2019 9:37

Nezaměstnaných je 200 000, ale důchodců je 2 500 000. Vaše černobílé soudy jsou k ničemu.

Pěkný den.

P. Dvořák 17.12.2019 9:59

Mzi ty dva a půl mega počítáte jenom starobní důchodce, kteří celý život dělali, nebo mezi ně počítáte i ty vyžírky, kteří už ve čtvrté generaci neví, jak to vypadá, když rodiče vstávají do práce!?

Mnozí z vyžírek jsou "invalidní důchodci" už od 18 let. Ale pozor! Nesmíte k nim chodit do bytu těsně před polednem. Mají totiž docela pevný režim a v té době se většinou vrací z fitka.

To nejsou "moje černobílé soudy". To je realita podepřena pětatřiceti let zkušeností se "sociálně vyloučenými" a jinou svoločí.