24.4.2024 | Svátek má Jiří


Diskuse k článku

SVĚT: Věk technoskepse

Snad každý, kdo vyrůstal v padesátých až osmdesátých letech, pamatuje atmosféru všeobecného technického optimismu, která tehdy vládla. Člověk pronikl do vesmíru, očkování a antibiotika vymýtily většinu nakažlivých chorob...

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. David 29.6.2021 20:06

Nasycení, jak ale lapidární. Lékař mi sdělí krevní saturaci, tedy okysličení hemoglobinu. Saturací ze mne dělá ale debila (byť lučebníka), že tomu nerozumím. Kdyby felčaři neměli kapitaci, byl by u felčarů hukot. Kdybyna na Panadol nebylo, praktici by vymřeli, co já bych si počal s medikamentem bez recepisu na nějaký vir, kudy tudy.

L. Hančar 29.6.2021 12:59

Já používám namísto slova technoskepse výraz saturace. Saturace poptávky: lidé nestíhají příval technických ( pseudo ) novinek, vracejí se k přírodě a vztahům mezi sebou.

Saturace přírodních věd, narazili jsme na bariéru mikro ( k čemu hyggsův boson? ) a makrosvěta ( na Měsíc už asi ne, natož na Mars ).

Saturace generuje slepé uličky typu elektroauta, autonomní auta, kryptoměny, koronavir, pasivní domy, LBGT++ a podobně.

J. Pavelka 29.6.2021 14:44

Na bariéru jsme ještě dlouho nenarazili......I když chtělo by to nějaký zásadní objevv, jako byla radioaktivita nebo konstantní rychlost světla...Na kryptoměnách a LBGT aktivismu není nic vědeckého, to je zcela jiný obor....Zkoumqat elektromobily, alternativní paliva, autonomní auta je naprosto legitimní, problém je, kdzž se to někdo snaží na sílu zavádět, ačkoli je to a ještě dlouho bude v plenkách...

V. Výmola 29.6.2021 15:15

Jasně, všechno už bylo přece vynalezeno...

P. Pepax 29.6.2021 11:10

Skvělý článek, krátký a výstižný.

Z. Lapil 29.6.2021 10:15

Když to tak čtu a zamýšlím se, tak možná problém nespočívá v technoskepsi, ale v technonaivitě.

Všimněte se: ti největší technoskeptici jen tak mimochodem předpokládají transformaci světla a větru na elektřinu a její naprosto naivně velké mezisklady (akumulátory...), chytré sítě, samozásobující ledničky (placené vždy dobře zásobenou kartou)... Oni se dokonce věří, že léky včetně očkování mají jedině a pouze kladné účinky.

Netuším, kde se z vědomí tolika lidí ztratila skutečnost, že chleba má dvě kůrky a mince dvě strany. Kurnik šopa - vždyť už staří Číňané přišli na to, že svět funguje systémem jing-jang a Newton nebo kdo to převedl do fyzického světa objevem principu akce x reakce.

Viz Plíhal: zato tělo, to je dílo, nohy, ruce sádlo, špek/ To ono školu vychodilo, Na něm stojí příští věk/ To ono sevře páku stroje či rukojeť praporu/ V každé ruce kýbl hnoje Směle šplhá nahoru.

J. Plíva 29.6.2021 10:06

Problém s robotem, který by efektivně řídil světové hospodářství je v tom, že efektivita předpokládá mít nějaký cíl. Lidé jsou však různí a nejenže mají různé cíle, ale jejich cíle se během jejich života mění nepředvídatelným způsobem. Robot by musel mapovat toto vše, což není možné. Mohl by ovšem vnucovat násilím cíle, které by pokládal z nějakého důvodu za nejlepší. Což by znamenalo diktaturu.

Z. Lapil 29.6.2021 10:18

Tak.

Něco podobného jsem si říkal, když jsem četl pasáž o měnové politice. Ono asi není úplně problém řídit inflaci, problém je, že cena - zdaleka ne jen finanční - je (skoro?) vždy příliš vysoká.

M. Pivoda 29.6.2021 8:38

1: Přesto platí. Přestože článek napsal ekonom, je na něm něco pravdy!!!

Tímto jen parafrázuji podnadpis Kohoutova článku: "Žijeme v době únavy z techniky. Přesto platí, že věda a technika zůstávají největší nadějí".

2: Cituji z článku: "... pseudonáboženský kult „moderních“ konceptů, jejichž uplatnitelnost ve velkém měřítku naráží na fyzikální zákony."

Upřesňuji: Lidský, biologický, mozek (zejména pokud jde o minimální spotřebu energie při provádění svých úžasných intelektuálních operací) fakticky funguje už na hranici fyzikálních zákonů.

R. Gramblička 29.6.2021 8:56

každého přemýšlivého člověka sice složitost a schopnosti mozku uvádějí do úžasu, ale nějak mi není jasné, z čeho vyvozujete tvrzení, že mozek funguje na hranicích fyzikálních zákonů. Jakých zákonů? Jste si vědom, že mozek využívá jen cirka 10% své kapacity? Tvoří jen kolem 2% hmotnosti, ale spotřebovává cca 20% energie, atd atd...

J. Ganaur 29.6.2021 9:09

Mozek pana Pivody funguje za hranicí fyzikálních zákonů.Stačí si přečíst jeho příspěvky.;-D;-D;-D

M. Pivoda 29.6.2021 10:40

Všechno jsem určitě nevymyslel sám, ale kumšt je nalézt (zejména v dnešní záplavě internetových informací) a citovat ty chytřejší. Já jsem ve svém diskusním příspěvku na NP použil názor chytřejšího člověka - viz níže text v jazyce anglickém. Jeho plné jméno zde záměrně neuvádím, protože místním "sviním (českým Pepíkům) je škoda perly házet".

...

He has worked on analog and bio-inspired circuits and computation for over 25 years to architect many first and best accomplishments in the fields of bioelectronics; synthetic biology; ultra-energy-efficient medical devices; supercomputing integrated-circuit hardware; and analog computers in living cells. He has authored over 135 publications including one that made the cover of NATURE, holds 36 patents, and is the Chair of the Neukom Cluster of Computational Science. Recently, he has invented techniques that utilize classical analog circuits to efficiently emulate and to design novel quantum and quantum-inspired analog computers some of which emulate the best computational paradigms in physics, chemistry, and biology. This talk was given at a TEDx ...

J. Pavelka 29.6.2021 15:36

To se traduje snad od Wiliama jamese, že využívá jen 10 procent...Ve skutečnosti ani nevíme, co všechno dělá a jak..

J. Nevrkla 29.6.2021 7:51

Myslím, že až hyperinflace a pád kryptomen lidi vyléčí z iluze, že lze mít koláče bez práce, pokud do ní nepočítám počítačovou těžbu a emise peněz nekrytých žádnou hodnotou. A ochránci Země se za cenu dalších obrovských energetických a finančních nákladů snaží vyvolat iluzi, že pár lidí uprchne na Mars. Úpadek zdravého rozumu.

P. Milan 29.6.2021 8:23

Dnes nejsou žádné peníze kryty nějakou hodnotou.

Kryptoměny se od ostatních liší v tom, že jejich těžba má nějaká pravidla, bránící přílišnému "tisku". To peníze centrálních bank nemají.

J. Nevrkla 29.6.2021 8:27

Když je to tak prosté, tak proč si jich nenatisknout třikrát tolik a žít si jako králové?

P. Milan 29.6.2021 8:45

Kterých?

U kryptoměn to nejde technicky, je to jejich podstatou.

U měn centrálních bank to technicky možné je a začíná to být možné i politicky - viz různé ty "nové ekonomie". Problém je, že následek je VŽDY hlavně inflace. Tedy zničení úspor a dodatečné zdanění.

J. Ganaur 29.6.2021 9:06

Kryptoměny jsou pyramidy neboli letadla.Dříve nebo později to praskne a přijde krach!To se sice může stát i normálním měnám, ale u kryptoměn je situace předem daná.:-(

P. Milan 29.6.2021 9:08

Jediný rozdíl je, že kryptoměny nejde tak snadno tisknout.

Zbytek už je zacházení s měnou obecně, nejen kryptoměnou.

V. Církva 29.6.2021 11:07

Jo to je takový extrémní pohled z naprosto nesmyslného úhlu. Kryptoměny nelze snadno tisknout, to je pravda. Jejich emise je daná algoritmem.

Nicméně hodnota kryptoměny vůči světovým měnám není dána a má obrovskou volatilitu.

Je to jistě důkaz toho že kryptoměny jsou ta správná měna se kterou by se mělo obchodovat a ty národní měny zparchantělé proto takový kurz že ?;-D Protože je naprosto normální X když prodáte dům a za 2 roky za to koupíte domů 10 nebo přijdete úplně o všechno. Opravdu společensky naprosto správné EU

J. Nevrkla 29.6.2021 11:03

No právě. Žádné finanční perpetum mobile nemůže existovat. A u kryptomen se na tzv. těžbu vynakládají velké náklady a jde přitom o ohlodávání stále stejné kosti, žádná nová hodnota nevzniká. A stačí aby nějaká bohatá elita něco prohlásila a všechno se třese. To není normální a podle mě to nemůže dopadnout dobře.

V. Novák 29.6.2021 8:54

Oeníze jsou kryty ekonomikou státu, který je emituje. Když jich emituje příliš, tolik, že je ekonomika nedokáže pokrýt, jejich hodnota klesne až padne.

Kryptoměny jsou obdobou tulipánových cibulek z doby holandské tulipánové horečky. S tím rozdílem, že tomu, komu se tenkrát nepodařilo prodat před prasknutím bubliny, zbyly aspoň ty cibulky.

P. Milan 29.6.2021 9:07

"Když jich emituje příliš, tolik, že je ekonomika nedokáže pokrýt, jejich hodnota klesne až padne."

Takže, čím tedy jsou kryty? Skutečně, ne jen teoreticky?

V. Novák 29.6.2021 11:18

Jsou kryty ekonomikou státu, jenž je emituje. Když je emituje rozumně, drží se. Když nerozumně, padnou jako v Zimbabwe. Ale pořád je za nimi reálná ekonomika, ne víra, že cena cibulky tulipánu 1000 guldenů je OK a dál poroste nade všechny meze.

Za kryptoměnami je jenom víra.

V. Církva 29.6.2021 6:45

No co se týká kryproměn.

"Měna nezávislá na státu (či jiné centrální autoritě) nebude podléhat neustálému inflačnímu znehodnocení"

Myslím že zrovna kryptoměny (jako extrém spekulací z oblasti burzy komodit) jsou ukázkou, že demokratický stát je smysluplnější, než liberální slizský svět s jedinou konstantou = nedotknutelnost soukromého majetku. Samotného by mne zajímalo, jestli jako všechny čachry, byly už od počátku kryptoměny myšleny jako komodita k napálení hloupých a obohacení vychytralých, s liberální pohádkou o skvělých vlastnostech nepodléhání inflačnímu zhodnocení... Nebo tomu tvůrci vážně věřili.

Ať tak nebo tak, vzniklo něco, čehož podstatou není nic než hazardní spekulace, něco co na celém světě sežere několikanásobek spotřeby Itálie, je důvodem nedostatku grafických karet a podílí se na celosvětovém nedostatku polovodičů potřebných ke smysluplným věcem jako je snižování spotřeby energií. Něco co snadněji využívají gangsteři a různí podvodníci. (ono stát má mít i funkci ochrany před zloději a podvodníky)

Kryptoměny, které jsou často velebeny liberály, jsou podle mne jednou z více ukázek, že liberální ideologie má zakomponované chyby a dogmatický liberalismus je příčinou některých dnešních problémů. Nakonec i progresivismus a komunismus vyrostly na jeho základě, i když klasický liberalismus částečně zpacifikovaly a vytvořily něco odporného - proto lidé oprávněně velebí když se někde zadaří návrat ke klasickému liberalismu, který ale už je zpátečnictvím.

Myslím že článek se dal zjednodušit na technoskepse a liberální dogma je nutné opustit!

J. Pankovic 29.6.2021 7:03

Vy to snad pochopite: I pràce je modlitbou :-)

Pokud z kusu hmoty vlastnim potem vytvoŕite neco uźitečného, tak tim vzyvate Boha ;-)

J. Pankovic 29.6.2021 7:06

...pokud z prace nekoho bohatnete bez potu, tak vyvolavate :-P

Z. Lapil 29.6.2021 9:48

To už jsem někde slyšel a líbí se mi to. Tak nějak bych za tím tušil Židy, ti jsou takoví praktici...

A. Stárek 29.6.2021 7:50

Pletete dohromady několik věcí věci. Lidská (ve smyslu množství jedinců, nikoliv nějakého abstraktního lidstva), na zkušenostech založená potřeba mít měnu nebo platidlo nezávislou na centrálních bankách nebo politicích je jedna věc, technické souvislosti podstaty jedné konkrétní kryptoměny je druhá věc a "cena" této kryptoměny, vyjádřená ve státních penězích, je zase něco úplně jiného. Bod první je podle mne zcela pochopitelný a legitimní. A ty další věci mají tolik aspektů, navíc do značné míry subjektivních a ovlivňuje je tolik i neměřitelných a neodhadnutelných věcí (psychologie davu, např. FOMO, hraje podstatnou roli), že se dá dojít k jakémukoli názoru na dané věci a všechny budou stejně legitimní.

P. Milan 29.6.2021 8:40

A dalším a častým jeho omylem je, že "demokratický stát je smysluplnější, než liberální slizský svět ".

Liberální svět nemůže být jiný, než demokratický, zato demokratický může nebýt liberální (ač to není častý případ). Možná to bude tím, že pan Církva nerozlišuje skutečně liberální, svobodný svět (nebo mu vadí) a to, co se v současnosti za liberalismus prohlašuje, ač to není nijak liberální - hlavně takzvané "woke". Viz také pan Kechlibar výše.