19.4.2024 | Svátek má Rostislav


Diskuse k článku

SVĚT: Stávka lidstva proti rozumu

Celý svět přichází o svobodu. Prý se přežila. A pokud se někdo ohání svobodou, v mnoha případech nechápe, co to svoboda je. Mluví o svobodě – a má na mysli své nárokování, své požadavky, svou údajnou potřebnost.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
M. Frank 4.6.2021 21:40

Lidé si neumí představit, že za pár let jejich plat nebude stačit ani na základní potraviny a že důchodci budou umírat hlady. Ale nespasí nás nikdo, vůbec nikdo. A Babiš hlady neumře.

P. Milan 4.6.2021 22:25

Jak kde.

P. Dvořák 6.6.2021 6:40

Tak kdepak to bude jinak?

M. Pivoda 4.6.2021 20:14

Cituji z článku: "... Takže nenechme se mýlit: Svoboda je možnost žít svůj život tak, jak ho žít chceme. ..."

Svoboda, kterou poskytuje demokratická společnost je především o možnosti nechat občana promluvit, nikoliv ho cíleně umlčovat!!!

Kapišto, český Pepíku, údajný demokrate?

K. Křivan 4.6.2021 19:06

Planeta je především přelidněná. Asi tak dvacetkrát. A stále dostává Afrika obilí zdarma a zdvojnásobuje obyvatelstvo během dvaceti let. Ta část lidstva, která není schopná (a ani ochotná se o to pokusit) se ve vlastní zemi prací vlastních rukou uživit, ta musí zemřít hlady. To je přírodní zákon, silnější než jákýkoliv humanismus.

Š. Hašek 4.6.2021 22:37

Řekl jste základní zákon Země. No, je jich víc.

D. Bowman 4.6.2021 14:52

Pravda buď existuje nebo je vše jen chaos a k životu tak stačí jen arbitrární, subjektivní, pocity.

Takže buď věříte v "Boha", nějaký vesmírný princip (že Pravda existuje), Logos a má tak cenu chovat se morálně a šetřit pro budoucnost či posmrtnou existenci. Nebo to cenu nemá a pak dává smysl oddat se hedónismu, solipsismu a materialismu - tj. Satanismus v kostce.

Ne nadarmo valná většina levičáků tíhla k Satanismu (i Marx s ním koketoval) a Alistair Crowley ovlivnil nejednoho levicového intelektuála.

Problém Ateismu nespočívá v tom, že nevěří v nic. Ale že mohou věřit čemukoliv.

D. Bowman 4.6.2021 14:41

Svoboda, dobrovolnost a respektování soukromého vlastnictví je podmínkou kapitalismu. To vše eroduje a s tím i prosperita. Kterou doháníme vytvářením účetního bohatství pomocí účetních peněz Centrálních Bank.

Kapitalismus potřebuje kapitál. Pokud je ten vytvářen oligopolem bank z moci úřední a na objednávku pár kamarádů z mokré čtvrti, není divu, že žádný kapitalismus neexistuje a prosperita se blíží té socialistické.

Že ten staro-nový režim, hlasitě propagují všemožní intelektuálové je jasné. I vtom novém feudálním modelu, budou usazeni na vrcholku pyramidy, aby jí hájily a dodávali jí legitimitu. Furt lepší než makat, riskovat nebo inovovat. To místo si zaslouží. Jsou přece tak inteligentní, narozdíl od různých buržoustů a plebsu.

J. Vlk 4.6.2021 14:06

Tak planeta je předlužená, dokonce vyspělé země a lze očekávat zhroucení jejich ekonomik. Nešťasná hospodářská strategie dílem nerozumných správců, asi to tak má být. Na druhé straně tu musí být Ti šťastní věřitelé, kteří jasně uvažují do budoucna a znají východiska. Pokud na jednom pólu je nešťasný dlužník, na druhém pólu musí být šťastný věřitel. Předpokládám stejný princip jako ve fyzice, základní axiomy.

Z. Lapil 4.6.2021 23:09

Čistě logicky: dlužník i věřitel mohou být šťastní či nešťastní (oba stejně nebo křížem) a oba se mohou mýlit nebo mít pravdu.

Jste si jist, že reálným výsledkem nebude nešťastný dlužník neschopný splácet a nešťastný věřitel neschopný z dlužníka ten dluh vyrazit?

M. Pivoda 4.6.2021 12:27

Cituji: "... Z pohledu ekonoma je ovšem ještě víc alarmující to, že Británie má obří dluh, rating jí klesl na úroveň ČR a chce další výdaje, u kterých premiér neumí říct, kde na ně vezme. Ekonom tuší: porostou daně. ..."

Komentuji:

Z pohledu technologa je ještě více alarmující to, že se skutečně postupně (nikoliv náhle, tj. výnosem k 1. 1. !) prosazuje náhrada člověka v byznysu, tj. v kapitalismu. Pojmenuji to, i když tím nutně podráždím žlučník mnohým diskutujícím: Jde o aplikace technologie zvané umělá inteligence. Technolog tuší (něco jiného, než co tuší ekonom): Když totiž nahradíte lidské svaly i lidský mozek jakousi výkonnější technologií, co pak zbude z lidské bytosti, co by ještě mohlo být zajímavé pro kapitalistu? ...

L. Novák 4.6.2021 13:52

Komunistický futurolog zase blábolí... Rv ;-D

V. Církva 4.6.2021 15:19

No, vzhledem k tomu, že nemám rád dogmata, ani předpojatost, i když nemůžu napsat, že má pan Pivoda úplně pravdu, musím přiznat, že klasický liberalismus zdá se v nové době dané technickou revolucí g4g manufacturing na limity naráží.

L. Novák 4.6.2021 18:27

Co je to prosím "g4g manufacturing"? Samotné g4g směruje vyhledávače na herní (hazardní) problematiku...:-P

V. Církva 4.6.2021 20:09

Omlouvám se, má to být industry 4.0.

M. Pivoda 4.6.2021 20:08

Soudný člověk musí nutně poznat, že Ladislav Novák se zde vůbec nepokouší o něčem věcně diskutovat, ale nevítaného diskutujícího umlčet. Umlčet všemi dostupnými (a tedy i hodně špinavými) prostředky!

1. Stojí právě na takových lidech česká polistopadová demokracie?

2. Je to ještě horší. Dle minulých diskusních vstupů můžete vyvodit, že dle agresivního Ladislava Nováka každý, kdo chce dýchat čerstvý vzduch a jíst ekologicky čistou stravu, je fakticky skrytý zelený komunista.

Upřesňující poznámka: Dle článků na Neviditelném psovi existují ale i nezelení komunisté, Číňané, kteří v Číně spalují uhlí a začoudí tak planetu mnohem více, než my v Evropě, kteří se snaží znečištění vzduchu snižovat. Princip předběžné opatrnosti!

J. Stehlik 4.6.2021 12:01

https://blog.aktualne.cz/blogy/yngvar-brenna.php?itemid=40054

To si přečtěte. Kam až můžou dojít regulace 8-o

V. Církva 4.6.2021 12:04

Tak o Norsku toho moc nevím, ale smysl to dává. Předaněný svět je špatně. Zatím mají ropu a fondy.

D. Ondrejkovič 4.6.2021 10:19

Upřímně řečeno - podle definice z perexu ("Pokrokáři nediskutují. Jsou si jisti svou pravdou. Nikoliv však na základě argumentů, protože argumenty jsou výplodem rozumu. Jsou si jisti svou pravdou na základě své víry a na základě toho, že jí věřit chtějí.") je jedním z největších pokrokářů Markéta Šichtařová. Následuje Lubomír Volný, Tomio Okamura a oba Václavové Klausové. Oni nediskutují - jen se (občas) snaží pomocí slaměných panáků vyvolávat ZDÁNÍ diskuse.

Š. Hašek 4.6.2021 11:56

Klaus dikutoval, diskutuje. A říká, že o řešení faktů, je možno rozhodnout nakonec hlasováním. O řešení, ve společnosti je rozhodně více řešení, stejně jako v rodině.

Zdáte se mi poněkud přibrzděným, stejně jako modernisti, levičáci a televize. Ti totiž tvrdí, že již fakta se určují hlasováním!!!

M. Pivoda 4.6.2021 12:29

7 krát 7 je kolik?

Diskutujte, prosím.

V. Pavelka 4.6.2021 9:31

Měli bychom zažalovat Brusel v Hágu !? Za ničení Evropských hodnot a Svobody !!!EURv;-(

J. Stehlik 4.6.2021 10:12

Proč ? Brusel je jen prodloužená ruka národních vlád . Stejný systém ;-D

D. Polanský 4.6.2021 9:23

Kdo věří, toho fakta nepřesvědčí, a v tom je nakonec i síla víry. Takže bacha!

V. Pavelka 4.6.2021 9:20

V tom má pravdu Šichařová . Pokrokáři nediskutují ,Mají pravdu a basta! Kdo je kritizuje, je nenávistný ,rasista a Xenofob !? Je to nová víra která závidí Muslimům ? A jsou za tím hodně, sekularizovaní křestané kterým věda vygumovala důvěru v Biblické pohádky . A tak se chopili nové levice ,která je pro ně potřebně diktátorská!!EU Ten velký zájem o Mimozemštany ? Je podezřelý !!?EUEU:-(:-)Rv!!

Z. Lapil 4.6.2021 23:33

Věda není v rozporu s biblí a bible není v rozporu s vědou. Jak je to možné? Tak, že někdy v dobách Giordana Bruna "se" řešilo a posléze dohodlo, které otázky přísluší církvi a které "vědě".

Takže vyznání "Věřím v Boha jediného, který stvořil Nebe a Zemi..." je otevřeně nazýváno dogmatem, tedy základní pravdou, o které se nediskutuje.

Mám za to, že to celé začalo tím, že rozumnějším církevním činovníkům začalo být blbé prohlašovat lidi za kacíře jen proto, že pozorovali věci, které nebylo lze nevidět: v geocentrické soustavě planety po nebi kličkují zcela bezdůvodně, vezmeme-li však za střed otáčení Slunce (nešťourejme se teď v rozdílu mezi středem a ohniskem elipsy), začne to celé vypadat způsobem, kterému se dnes říká elegantní řešení.

P. Milan 4.6.2021 8:40

S jednou věcí bych přece jenom u jinak dobrého článku polemizoval: ... nikoliv hranice zavřené v rámci údajné ochrany lidí před virem, ".

Jsou věci, které si člověk nemůže zařídit sám, u kterých je nějaká institucionální ochrana nutná. Paní Šichtařová by pravděpodobně neprotestovala proti ochraně hranic před přebujelou migrací. Ochrana proti přívalu nákazy ze sousedství, kde je markantně vyšší stupeň nákazy, může být také užitečná, pokud je opatření dočasné a přiměřené. Jen pokud je úroveň ± podobná, je opatření zbytečné.

Š. Hašek 4.6.2021 8:34

Paní Šichtařová má pravdu.

A nenechme se mýlit tím, že "to zatím funguje". To letadlo.

V. Stichhauer 4.6.2021 8:36

R^

J. Brunner 4.6.2021 10:36

R^