28.3.2024 | Svátek má Soňa


Diskuse k článku

SVĚT: Nic není zadarmo

Slovo „decoupling“ má hodně významů, ale v kontextu vztahů s Čínou se začalo používat teprve nedávno. Vševědoucí Google nám řekne docela přesně kdy: v září 2018, tedy před rokem a půl.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Ganaur 30.4.2020 10:35

A je to za naše peníze (dluhy).A s ukradenými patenty a vynálezy.Cesta z tohohle ven nás bude hodně bolet.

D. Mach 30.4.2020 10:31

No bez Číny by problém nebyl. Je vidět, že když jim přepustíme technologie a znalosti, tak oni si s nimi nakládají po svém, a z laboratoří ji pak uteče cokoli. A to jen proto, že celý svět vykládá, že výzkum v Číně je levný a efektivní. No efekt vidět je ... zastavený život na celém světě.

J. Ganaur 30.4.2020 10:29

To je na Nováky příliš složité....

Z. Lapil 30.4.2020 10:16

On by si i někdo koupil, ale přinejmenším státní a obecní etc. výběrová řízení mají povinně jako klíčový faktor cenu. A i když nemají, stejně hrozí, že přijde žaloba skrzevá nesprávné hospodaření.

V. Církva 30.4.2020 10:14

Dnes ráno jsem ho koupil v obchodě, škoda, že jste nenapsal, měli ho dost, koupil jsem jen 2 ale mohl jsem Vám poslat.

Jinak tady se píše o Číně, pokud Evropa udělá poměrně jednotné podmínky, problém bych až tak hrozně neviděl. Je třeba jít od nejvzdálenějšího k nejbližšímu. Komunistické zboží až z Číny, nejvíc fuj. Zboží od německého souseda, co od nás bere komponety to už je v pohodě, i když česnek bachom měli kupovat český.

A jsme u kvasnic, Nedostatek je v celé Evropě. Kromě určitého zpomalení na hranicích není, i kdyby se vyráběly u nás prostě lidé nakupují a pečou chléb, tak by jich bylo málo.

Z. Lapil 30.4.2020 10:13

"Člověk, který si při práci zpívá, je potenciální flákač". Hrušínský ve filmu. Snad Ikarův pád.

V. Církva 30.4.2020 10:10

To slovo decoupling budu milovat. Už dávno jsem alergický na Made in China (nemám osobní problém s Číňany ani pokud každý 10 výrobek bude z Číny, ale ony jsou všechny a když ne finální montáž tak komponenty). A když se člověk podívá třeba do Francie namátkou Moulinex, je jasné co to způsobilo.

A nakonec protože nemám rád extrémy, souhlasím téměř se všemi body, přesun průmyslu do Evropy, a ekologičtější výroba i určité zmenšení spotřeby... K tomu omezení spotřeby, pokud bude výrobek kvalitnější a dražší nebudeme jich tolik spotřebovávat, dýl vydrží a při větší radosti. Toho se snažím držet už teď. Jenže nečínské výrobky často nekoupíte a obchodničtí vychytralci místo kvalitního evropského zboží jen přabarví to čínské a prodají za trojnásobek. To není to řešení.

Z. Lapil 30.4.2020 10:10

Pěkný příklad. Zrovna droždí kupovat nemusíte vůbec: https://www.ireceptar.cz/vareni-a-recepty/domaci-drozdi-navod-20200328.html

Z. Lapil 30.4.2020 10:05

Jistě, spotřebitelé zapláčou. Jak psáno v nadpisu: nic není zadarmo.

Ono to tak není jen s plynem: buď bude produkt za přijatelné peníze, nebo nebude vůbec. Dovoz hotových výrobků z Číny za peníze vypůjčené z Číny - to nemůže vydržet dlouho. Rozhodně ne věčně.

P. Dvořák 30.4.2020 10:01

Máte pravdu, obě lidové tradice zanikly.

Lidé si ani nezpívají ani nechodí do práce.

Z. Lapil 30.4.2020 10:01

Já to za pročínské trolení nepovažuju :-). Naopak - je to důležitá poznámka, že Číňani nejsou žádní nazdárci.

Problém "rekonstrukce průmyslu" vidím v tom, že to bude stát hodně peněz a výrobky budou drahé, což v zemích, které jsou zadlužené až po uši, notabene u těch Číňanů, kterým chtějí konkurovat, nebude snadné překousnout.

A to ještě nemluvím o vlivu na důchody a sociální dávky vůbec. Jasně, lze koupit kabát "nedovezený z Číny", ale - bez ironie - bude si ho moct "dvanáctitisícový důchodce" dovolit?

Což je evidentně jeden z velkých problémů sociálního státu: stáváme se zodpovědnými za ty, které jsme k sobě připoutali.

Tedy původně jsem chtěl jen pochválit příspěvek, a takhle to dopadlo...

P. Dvořák 30.4.2020 9:59

v čem spatřujete čínský komunismus?

J. Milota 30.4.2020 9:56

Pane Kechlibare, a co kvasnice (droždí), budeme opět soběstační v jeho výrobě? Údajně jej dovážíme z Fr. nebo z Polska. Taková brkotina a dokáže naštvat...

V. Novák 30.4.2020 9:54

Ovšem spotřebitelé zapláčou.

Proč asi jsou evropské regasifikační terminály dlouhodobě využity na 1/4 a to ještě zhruba 2/3 z té čtvrtiny zpracovávají ruský LNG od Novatecu? Mně napadá cena...

Z. Lapil 30.4.2020 9:49

Ve chvíli, kdy začneme potřebovat energii "do oceláren", cena plynu poskočí nahoru a nejen ti američtí plynaři radostně obživnou.

V. Novák 30.4.2020 9:48

Až na to, že bezČíny byho si s ním těžko poradili...

A to celá EU.

P. Hatina 30.4.2020 9:47

Jenom tak opatrně s podobnými nápady. Protože je nutné si uvědomit, v outsourcingu jsme na tom byli (a ještě jsme) z hlediska západních podnikatelů na stejné straně jako ta Čína. I k nám přesouvali část produkce, protože zde byla pracovní síla daleko levnější. Ty eko-zákony se sice u nás časem rychle těm západním vyrovnaly- jenomže ohromné náklady jejich plnění nesli a nesou naši podnikatelé a občané /a potažmo celý stát) - zatímco vůči západním odběratelům se (ve smluvních vztazích) tolik projevit nemusí. A náš stát (ani za pana Havla) si za to žádné suverénní postavení jako ta Čína nevyjednal, naopak jsme se dobrovolně podřídili těm stále se zpřísňujícím opatřením z Brusele.

Takže i z tohoto pohledu je nutné hodnotit případné změny. Třeba na tom budeme biti ještě víc než ta Čína...

Z. Lapil 30.4.2020 9:46

Nevím, jak zelení, ale jelikož se trochu pohybuju (spíš motám) kolem "původního hospodaření" na orchidejových loukách v Bílých Karpatech, tak vím, že zatímco původní hospodaření kombinovalo pastvu a sečení, tak dnes nám státní ochranáři (???) nechtějí pastvu dovolit s obtížně průstřelným argumentem, že když se kráva vy-to na orchidej, tak to má orchidej spočtený. Na mou duši :-).

V. Novák 30.4.2020 9:45

Jen drobná poznámka - bod č. 2 ož USAEU pro... kaučovaly. V těch zemích je už zaháčkovaná Čína. A velmi pevně.

Vlastně ještě jedna poznámka - kde k bodu 3 sehnat dost energie, když Rusko neé, Saudi neé, uhlí si zakazujeme (a ono stejně u nás končí) a US těžaři produkující draze drahý plyn krachují? Pardon - "žádají o ochranu před věřitei"...

P. Staronový 30.4.2020 9:31

Cla jsou cesta do pekel.

P. Staronový 30.4.2020 9:29

Bod tři mi taky připadá nejlepší, bude ovšem mít odpůrce ze všech stran. Zelenáči jsou jasní, ti oponují všemu kromě pastvy (a kdoví, zda by tolerovali i tu), ekonomisté zase budou argumentovat cenou a navíc je otázka, zda místní pracovní síly touží zrovna po práci v těžkých nebo jednotvárných provozech. Takže by to asi znamenalo i očesat podporu nemakačenků ...

S. Rádl 30.4.2020 9:09

Hezký článek.

Jen drobnou poznámku. Navzdory většině českých diskutujících vím, že Číňané (možná na rozdíl od Saudů) nejsou myšlenkově sterilní. Zatímco Západ převáděl do Číny výroby (nejen neekologické), Číňané pracovali na inovacích. Nejprve byly jejich závody zaostalé, jenže "moudrá matička strana" je nutila zisky reinvestovat a nové výroby jsou většinou na vyšší úrovni, a to i vzhledem k ekologii, než u nás. Byl jsem tam dvakrát v rozmezí 8 let a ten rozdíl byl obrovský. Oni se opravdu zmodernizovali nevídaným způsobem. Například v r. 2005 neměli ani 1 km rychlovlaků, strana poručila a dneska mají 30 tisíc km a dalších 30 tisíc ve stavbě. Jejich rychlost je většinou kolem 300 km/hod, řada z nich umí i 400 km/hod. A ty jsou nesporně ekologičtější než naše diesláky nebo "rychlovlaky" jezdící průměrně 100 km.

Oni se totiž ze zisků (do značné míry z výrob pro Západ) zmodernizovali tak, že by to nějak přežili i bez nás. Navzdory zprávám v našich médiích ona ta jejich vláda ví, že musí být většina obyvatel spokojená. S několika stovkami či tisíci nespokojenců si poradí, s miliony ne. Proto se stará o to, aby se lidé měli stále lépe. A to se jim zatím daří.

Nerad bych tu byl za pročínského trola, já se z toho jejich rychého pokroku děsím. Kromě toho viditelného oni jistě pokročili i ve vojenské oblasti.

Tedy původně jsem chtěl jen pochválit článek, a takhle to dopadlo...

V. Tencer 30.4.2020 8:34

Ano, zpět do práce. Kdysi si lidi při práci zpívali. Dnes už tyhle lidové tradice zanikly.

M. Valenta 30.4.2020 8:34

Problémy jistě zpočátku nastanou, ale pokračující závislost na komunistické Číně je problém násobně větší.

J. Sedlář 30.4.2020 8:32

Autor tu informaci již sdělil v článku. Co se snažíte sdělit Vy ?

J. Nový 30.4.2020 8:08

" V Číně, která v současné době vyrábí 51 % světové oceli, více než všechny ostatní státy světa dohromady."

.

Ano, dá se předpokládat, že když má někdo 51%, tak je to víc, než mají všichni ostatní dohromady :-)

M. Rohovský 30.4.2020 7:58

Milerád mu s budováním ocelárny pomohu. Zařídíte stavební povolení?

D. Mach 30.4.2020 7:51

Pokud přerušíme vztahy s Čínou, budeme si muset s řadou problémů pomoci sami? To bych jako problém neviděl. Vždyť i nyní si musíme sami pomoci s problémem, který Čína způsobila. Takže to přerušení vztahů (konkrétně v případě ČR je to navíc zanedbatelná ekonomická ztráta) bych viděl docela perspektivně.

O. Rychlík 30.4.2020 7:40

To není jen článek. To je jádro politického programu. A dobrého. Nazval bych ho “Z vandru domů zpátky do práce” Chopí se ho někdo? Nejlépe by bylo, kdyby se ho chopil pan Kechlibar sám.

J. Strakoš 30.4.2020 7:32

To je bohužel možné - takhle to dopadlo skoro vždy. :-(