26.4.2024 | Svátek má Oto


Diskuse k článku

SVĚT: Nic není zadarmo

Slovo „decoupling“ má hodně významů, ale v kontextu vztahů s Čínou se začalo používat teprve nedávno. Vševědoucí Google nám řekne docela přesně kdy: v září 2018, tedy před rokem a půl.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Ganaur 30.4.2020 14:43

Otázka je, co je nakonec lacinější.Cena za pandavirus (deklarovaný zadara) nebyla ještě stanovena.

V. Novák 30.4.2020 14:41

Vždyť ke zvládnutí maturity z "matematiky" stačí znalost na úrovni Bělouna! To nemám ze sebe, to přiznala Velká Integrátorka Valachová.

Pro mladé a zapomnětlivé - z Bělouna jsme se učili k přijímačkám na střední školu, ne na její zakončení... A není to matematika, jsou to počty!

Pan Anděl tomu může říkat defétismus - já říkám realismus. A jsem z toho hodně smutný.

Co smutný - na§ranej jsem!!!

V. Novák 30.4.2020 14:36

No, já si spíš pamatuju, že Strana řekla - a pak zdůvodňovala, proč to není. Že hlavními nepřáteli socialismu bylo jaro, léto, podzim, zima (ta nejhorší) a imperialismus. Že když se měla postavit v Motole "dospělácká" nemocnice, neb špitální baráky, co tam nastavěla Wehrmacht, se už nedařilo lepit dohromady, pozvala Strana nakonec Jugoslávce. A na ty jsme se chodili dívat, jak to taky může fungovat...

Takže to, že někdo postaví funční(!) nemocnici za týden, mi přijde spíš jako plus pro ty, kdo to dokáží zorganizovat. A vůbec mi to nepřipomíná československý socialismus.

Kde jste ho zažil, pro Gotta? V Austrálii?

F. Kusák 30.4.2020 14:34

Víte, nepíšu to jen tak, ale z vlastní zkušenosti. Zaskakoval jsem jako učitel matematiky a fyziky na ZŠ a gymnáziu, takže vím, o čem mluvím. Skutečnost, kterou jsem poznal, byla mnohem horší než jsem čekal. A moje zkušenost s maturitou z matematiky: tak pokud vezmu-li tu lehčí variantu, tak bez přehánění, by ji měl zvládnout lepší žák ZŠ. A platí stále, že když studenti nejsou pod určitým a rozumným tlakem, tak to prostě flákají. Je mně celkem jedno, co si myslí aktivističtí rodiče, ale píli a snahu se vzdělávat, nepřeskočíte. To platí stále a za každého režimu. A za realsocíku to platilo dvojnásob. Studovali, i když třeba z kádrových důvodů měli problémy.

V. Novák 30.4.2020 14:28

Jenoduší Nováci si rádi poslechnou složité Ganaury až budou platit za teplo a elektřinu trojnásobek - při stejných platech...

P. Janoušek 30.4.2020 14:24

Pokud by to bylo do matiček evropských, snad by to tolik nevadilo. V rámci myšlení evropského. Jenže se děsím, že čínský či jakýkoli kapitál z dříve zaostalých zemí začíná být všude.

J. Anděl 30.4.2020 13:47

Představa dekadentní společnosti obsahuje některá neustále opakovaná klišé.

V podstatě se debatuje o tom, jaká úroveň znalosti matematiky je nezbytná pro potvrzení dokončeného středního vzdělání a pro pokračování ve vzdělání vysokém. A zda na všech typech škol je tahle úroveň stejná a normalizovatelná. Nikdo myslím oficiálně nenavrhuje vyřazení matematiky třeba ze základního vzdělávání.

Vyšší společenská prestiž práce úřednické nad prací ve výrobě, možná s výjimkou socíku, kdy se předstírala vláda dělnické třídy (ale ve skutečnosti vládli úředníci úplně stejně), platila ve všech dobách a zemích. I u chytrých a pracovitých asiatů.

Fyzika poslední hodina v pátek? Tak na to si schválně počkám, děti mám ještě na stupni, kde mají všechno smíchané v přírodovědě (která není v pátek poslední hodinu).

Proč o tom píšu? Ono to není tak podstatné, ale nevidím žádnou užitečnost v jakémsi defétismu, ať už přichází zleva (zlý bílý muž) nebo zprava (líný a rozmazlený bílý muž).

K. Křivan 30.4.2020 13:22

Z Číny dovážet jen to, co nedokážem sami vyrobit a nedostaneme od Taiwanu.

K. Křivan 30.4.2020 13:17

Jsou dva druhy růstu. Kvantitativní kvalitativní. Ten první ničí přírodu a zdroje a není trvale udržitelný O ten druhý jsme se ani nepokusili, ačkoli je trvale udržitelný.

Z. Lapil 30.4.2020 13:10

Určitě jo, ale máte dojem, že pohyb zboží, lidí, služeb a spol. přes schengenskou ne-hranici je výrazně omezenější, než v Číně.

Kdo investuje, ten shrábne většinu zisku. To se mi může nelíbit, ale znáte to - to je vše, co s tím můžu dělat.

V. Povolný 30.4.2020 12:49

To co popisujete bych nazval blbnutím z blahobytu. Vymýšlení ptákovin a nesmyslů kvůli nedostatku smysluplnější činnosti. Nemyslím, že by zasáhlo celou populaci, ale ovlivňuje to všechny. Průvodním jevem je nekvalifikovanost až hloupost podepřená přímo gigantickým sebevědomím.

V. Povolný 30.4.2020 12:31

"Obecně musíte u vzájemného obchodu počítat s tím, že k dodanému zboží

dostanete také „přídavek zadarmo“ v podobě politického vlivu opačné

strany."

To jsou zlatá slova. Ta by se měla vytesat do kamene a ten pak zapustit do země na nádvoří Pražského hradu. V případě nás a Číny platí ovšem zvláštní varianta tohoto pravidla, totiž že politický vliv tady máme i bez bůhvíjakého obchodu.

K článku bych ještě dodal, že decoupling z outsoucingových zemí s levnější výrobou povede zákonitě ke zdražení výroby a tedy i výrobků. To by si měl uvědomit každý, kdo se do něčeho takového chystá pustit.

F. Kusák 30.4.2020 12:19

Droždí se už průmyslově u nás nevyrábí, protože francouzský vlastník přenesl výrobu do Polska a Maďarska. A jak jsem nedávno četl, tak nestačí pokrývat poptávku. No nic, takových příkladů bychom našli mnoho. A roušky. Zkuste si najít na e-shopu Alibaba (Čína) zařízení na výrobu roušek. Nejnižší cena 15 tis. USD. Co sekunda, to jedna třívrstvá rouška. Jen ten filtrační papír se zase u nás už nevyrábí a těch pár evropských výrobců jsou vyprodáni. Jen bych doporučoval nevěřit novinářům o zlatých českých ručičkách. Jo, bejvávalo, a těch pár nadšenců to nevytrhne.

M. Starý 30.4.2020 12:13

Třeba v tom, že Velký Kormidelník řekne, že za týden tady bude stát nemocnice a ona tam za týden stojí. On rozhodl a tak se stane...

To si už nepamatujete, vždyť přece tohle jsme tady měli taky, strana rozhodla a nejel přes to vlak. Rozdíl je jen v tom, že "naše" strana musela poslouchat tu sovětskou...

F. Kusák 30.4.2020 12:09

Vy naivko, "kvalitní" evropské výrobky dávno neexistují. Mnohdy jsem zděšen kvalitou německých výrobků, a to by měly být originály, vyrobené německými firmami. Myslím, že některé, pyšnými evropany zesměšňující čínské produkty, jsou už mnohem kvalitnější, než ty evropské. Jenže i ta čínská kvalita něco stojí a za tu evropští obchodníci nechtějí platit

D. Mach 30.4.2020 12:09

Křivan jsou ty dvě tečky.

M. Starý 30.4.2020 12:05

Podstatné je i to, že Číňani reinvestují zisky, kdežto u nás zisky mizí u "matiček" a vylepšují HDP Německa.

F. Kusák 30.4.2020 12:02

Já tyto úvahy poslouchám s určitou shovívavostí. Ne že bych nechtěl, aby se západ stal zase výspou vědeckého pokroku a hi-tech dílnou a zbytek světa by za ním zaostával o několik koňských délek, jenže to by musela západní společnost vypadat trochu jinak. A k tomu také nutno dodat, že západ není celá planeta. V dekadentní západní společnosti, kde upadají přírodní vědy, kde se vášnivě diskutuje, jestli patří matematika k všeobecnému vzdělání a fyzika na ZŠ bývá zařazována jako poslední předmět v pátek, nebo když někdo dělá ve výrobě, tak je na nižším společenském žebříčku než kdejaký zbytečný úředník. No, nevím. Muselo by nám asi pořádně téci do bot, abychom se zase donutili tvrdě pracovat. Zatím nám zůstaly vlivné banky a "tisk" peněz, ale až se tento systém zhroutí, co dál. A nemysleme si, že chytří, pracovití a vynalézaví asiaté čekají až nám to dojde.

M. Valenta 30.4.2020 11:48

Nedělejte se zbytečně hloupým. Lhaní, teror na vlastním obyvatelstvu, mizení nepohodlných Vám, jako voliči zemana, asi nic neříká.

B. Pešek 30.4.2020 11:48

A Křivan je geneticky hodnotný ?

K. Křivan 30.4.2020 11:41

Nejhorší ekologickké znečištění zeměoule je víc než dvacetinásobné přelidnění nekvalitním obyvatelstvem. (Afrika, Indie, ciká.ni, ..)

P. Dvořák 30.4.2020 11:35

Otázka zůstává stejná, protože blbá odpověď od blba je nedostatečná.

J. Jurax 30.4.2020 11:05

Nikoliv nutně.

J. Jurax 30.4.2020 11:04

No jo, ono europředpisy ku blahu lidu vytvořené mají potenciál totálně zadusit europrůmysl. Ale budeme durchumdurch zelení a ekologičtí, nejzelenější na celém světě.

Jak potom naše matička dobrotivá EU zajistí to blaho eurolidu netuším. Leda na dluh.

J. Jurax 30.4.2020 10:54

Ano.

Ale i to je řešitelné.

K. Wágner 30.4.2020 10:49

"Věřím, že i ta ocel nebo chemikálie jdou vyrábět lepšími a čistšími způsoby."

Asi ano. Ale pak by se ta "ekočistá" prodávala za cca 2x až 3x tolik.

J. Ganaur 30.4.2020 10:48

Dneska musím souhlasit i s Milady.

J. Ganaur 30.4.2020 10:45

Jenže bez cel je to cesta do Číny a , jak je vidět, to je cesta také do pekel.Cla by neměla být mezi demokratickými zeměmi , takže pro nás ROC ne PRC.

J. Ganaur 30.4.2020 10:38

Pro komunistu je komunismus normální, takže ho nevidí.

D. Mach 30.4.2020 10:35

Je zajímavé si srovnat, že ještě v roce 2007 vyráběla EU skoro stejně oceli jako Čína. Druhou věcí je pak spotřeba. To, že se tam vyrábí více než polovina světové výroby přece nutně nemusí znamenat, že jsme na nich závislí. Třeba jsme snížili i spotřebu.

https://cs.wikipedia.org/wiki/V%C3%BDroba_oceli