20.4.2024 | Svátek má Marcela


Diskuse k článku

SVĚT: Korzáři digitálního věku

Bez obav, nebude řeč o české politické scéně. Řeč bude o ransomwaru, vyděračských útocích na počítačové systémy, obvykle realizovaných přes půl planety.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
V. Hodorka 8.7.2021 17:12

Jedine co pomuze jsou tvrde drakonicke tresty pro tyto vyderace. Potom se zaleknou.

P. Milan 8.7.2021 17:14

Nejdřív je musíte chytit, zavřít a zločin prokázat. Umíte to?

V. Novák 8.7.2021 20:27

Jaké důkazy? Stačí obvinit Rusy - a dokazování není nutné!

P. Milan 8.7.2021 20:50

Tam se bohužel nedojde dál, než k tomu obvinění. Putin nad svou zlodějskou verbeží drží ochrannou ruku a Nikulin se podaří zřídka.

D. Bowman 8.7.2021 14:46

Domény musí být menší a odděleny vzduchovou mezerou.

ALe je docela možné, že ztráty způsobené možným útokem nepřevyšují náklady na větší zabezpečení, resp. ztráty plynoucí z přidání extra kroků.

I. Polák 8.7.2021 14:45

No já si stejně myslím, že když klekne jakýkoliv SW je to vždycky z 99.99 % vina jeho tvůrců resp. provozovatelů. Výmluva na akci hackerů je mnohdy také hlavně omluva vlastní neschopnosti.

To, že se Biden s Putinem dohadují, že jejich hackeři nebudou útočit na důležitou infrastrukturu, to mne přivedlo úplně do vývrtky. Ovšem přestal jsem se usmívat, když jsem si uvědomil, že ten poslední super útok byl skutečně mimo tuto infrasturukturu!

Pokud jde o ransomware - proboha, oni (provozovatelé SW) nevědí co je to zálohování dat??

Ale ta finta se zašifrováním je vymyšlená tak, aby jí dobře pochopili i úplní laici a dobře se dal vysvětlit požadavek na výkupné.

V. Novák 8.7.2021 17:38

Zálohování vyžaduje 1) další HW (drahý - kdo to zaplatí?) a 2) někoho, kdo se tomu věnuje, sleduje cvrkot na síti, nebo aspoň napíše příslušné skripty. A aktualizuje podle potřeby (dalšího ajťáka? ste se zbláznili? dyť nic nedělaj!).

A pak se stane, že záloha právě proběhla - a zazálohovala už zašifrovaný data. Nebo že zálohování probíhá s tak dlouhým intervalem, že je vlastně zbytečný. Atd...

Plus deset let starý hesla, heslo root na rootu (to už se snad nevyskytuje), nezměněný hesla ještě od dodavatele, slovníkově uhádnutelný hesla,...

I. Polák 8.7.2021 17:52

Ach jo. Jsem vysloužilý ajťák na penzi, ale že situace, díky spolehlivosti HW, dojde takhle daleko jsem fakt netušil. Za našich dob platilo, že když něco mám jen v jedné kopii, tak to vlastně ani nemám.

A to ostatní je samozřejmě o organizaci práce atd. Jo, že si velcí šéfové myslí, že ajťáků zaměstnávají zbytečně moc a draho (to trochu jo...), to je jiná věc. O tom pan Kechlibar už psal někdy minule.

Pak ještě to výkupné v bitcoinech - tak mi napadá, zda jen někdo nepotřeboval aby se rozhýbaly obchody "bitcoiny za dolary" a kvůli tomu vymyslel ten ransomeware.

J. Plzák 8.7.2021 12:09

Systém 5G jen otevře cestu zvýšenému digitálnímu kradení.

Hlavně ale bude normálnímu člověku, rozuměj, člověku žijícímu v normálním světě, k ničemu.

J. Jurax 8.7.2021 13:35

To máte těžký.

Před tak 23 lety jsem si totéž myslel o mobilu. Na co by mi byl, v práci mám pevnou, doma mám pevnou, tam mne najdou, existují telefonní budky a tam, kde nejsou, není ani pokrytí (tehdy), tak co; a abych machroval v šalině s cihlou u ucha, na to mne neužije. A budu s mobilem jak na řetězu, všude mne najdou ...

Pak jsem zdědil po dceři Nokii, co uměla jenom telefonovat, smskovat a budit, no a dnes tahám sebou mobil furt a jsem nesvůj, když ho sebou nemám; a pevnou mi stejně zrušili. A mám v něm celou knihovnu, takže si můžu kdekoliv, když čekám, číst. Nebo si přečíst noviny. Taky s ním telefonuju.

Takže bych byl se soudem o zbytečnosti opatrný. Tempora mutantur ...

J. David 8.7.2021 18:26

Telefonní budky, kde jste je viděl, dinosauři po kataklysmatu. Mobila mám na telefonování, případně na SMS recepisu od felčara na medikament. Ale operátoři furt oxidují s nějakými aplikacemi a nějakým objemem dat. Bon, tempora mutantur et nos mutantur in illis, ale mobily blbnou mysl, hlavně u našich oplégrů. Nějak jsem na stáro zpozdilec, již necvičím mysl Assemblerem a irituji se na netu panem P.Radou a jeho ppm CO2 se sklenkou "whiskey and soda" s bublinkami CO2 v pazouře. Tlak mám ale okolo 120/80, na osmý křížek věku přijatelné, játra nehmatná IT bez filcek. Jenom ten pan P.Rada, něco jako zelený brouk Pytlík z tribu hovniválů, kulička CO2, toť etalon. Každé ráno jsem vždy zvědav, co nového v lučebnictví CO2 nám sdělí, počet molekul CO2 v atmosféře, nebo v ranní defekaci. O vodní páře ani slova.

L. Novák 8.7.2021 23:40

;-D R^

P. Pepax 8.7.2021 12:07

Digitální svět je zcela závislý na non-stop dostupnosti elektřiny, UPSky (baterkárny) je mohou podržet několik hodin, možná dnů. Takže tento náš digitální svět může reálně ohrozit třeba takový zelený úděl. No a největší sranda nastane až se těm darebákům podaří zružit papírové peníze a dojde k výpadku rozvodných sítí. Hackeři jsou v tomto srovnání neškodní šikulové. Elektronické volby může prosazovat pouze počítačový analfabet, nebo někdo kdo chce přihrát někomu tučnou zakázku na software, nebo někdo mající nekalé úmysly. Na záchod a k volbám prostě půjdeme po svých, nabo na koloběžce.

J. Jurax 8.7.2021 13:36

Souhlas.

J. Plzák 8.7.2021 12:04

Black out, nebo tak nějak se jmenuje kniha, kde se mluví o elektro black outu v Evropě.

Stačí zavést chytré elektroměry, jak si to přejí Zelení idioti a pak už jen čekat, až je někdo zneužije.

Zelená je barva všeho zmaru. A taky barva obličeje po zvracení.

J. Jurax 8.7.2021 13:44

Elsberg Marc - Blackout

https://uloz.to/hledej?type=documents&q=Elsberg+Marc+-+Blackout

J. Janotová 8.7.2021 17:41

Díky, to vypadá na docela dobré čtení

J. Jurax 8.7.2021 20:14

Ono to je docela dobré čtení ... ;-)

J. Plzák 8.7.2021 11:59

Na Špitzbergách byla zřízena celosvětová banka semen. Tomu obdobně bude nutno zřídit, aspoň národní, Banku dokumentů, nebo sofwarů, či tak nějak.

Taky mám dojem, že bitcoiny půjde také nějak vyřadit ze hry.

J. Janotová 8.7.2021 19:02

A zřejmě i nějakou banku HW. Mám pár starých věcí uloženo na CD. Jenže ouha, nový notebook čtečku CD nemá. Takže nastal "dálkový přenos dat". CD a USB flešku do kapsy a zajít ke známým jejichž počitač má oboje. Vypadá to jako úsměvná prkotina, ale známá, profesí archivářka, to vidí jako dost velký a doost drahý problém.

J. Jurax 8.7.2021 20:25

No, furt existují počítače i s čtečkou CD/DVD. Je doporučeníhodné mít doma ještě jeden vybavenější stolní počítač. Zálohovat na něj a ten zálohovat na externí disk. A z toho stolního počítače krmit notebooky, tablety a mobily.

Informační systém nebývá postaven na noteboocích - tolik k té archivářce ... ;-)

J. Janotová 8.7.2021 23:02

Proboha zadržte:-), já doma nechci mít výpočetní středisko pro celou širší rodinu!:-). (Zatím mi zcela stačil notebook, mobil, externí disk a flešky. A na případné výlety do historie lépe vybavení a ochotní kamarádi). Právě od té archivářky se mi dostalo " vskutku vyčerpávající" přednášky, kolik to stojí její branži času i peněz ,když jsem ji bavila svoji historku s novým notebookem. No jo no, napsala jsem to nesrozumitelně:-/

J. Janotová 8.7.2021 23:02

Proboha zadržte:-), já doma nechci mít výpočetní středisko pro celou širší rodinu!:-). (Zatím mi zcela stačil notebook, mobil, externí disk a flešky. A na případné výlety do historie lépe vybavení a ochotní kamarádi). Právě od té archivářky se mi dostalo " vskutku vyčerpávající" přednášky, kolik to stojí její branži času i peněz ,když jsem ji bavila svoji historku s novým notebookem. No jo no, napsala jsem to nesrozumitelně:-/

J. Janotová 8.7.2021 23:12

A ještě jsem to poslala 2x. Grr...

V. Novák 8.7.2021 20:32

Vidím, že jste se vrátila do doby kabelových přenosů, kdy sekretářka dala cívku magnetické pásky do kabely a přejela přes město do výpočetního střediska. Když přišly diskety, změnil se kabelový přenos na kabelkový.

Ovšem co CD, to je furt sranda. Ale pokud máte něco na disketě, ani nemusí být 8", stačí i i novější - tak to abyste hledala počítačové muzeum...

J. Janotová 8.7.2021 23:09

My jsme provozovali ještě něco muzeálnějšího - vozili jsme do výpočetního střediska vlastnoručně naděrované štítky. :-)

M. Adam 8.7.2021 10:25

Uz chapu,proc male, az nevolitelne partaje by rady zavedly elektronicke volby. Zvlaste kdyz u nas je notoricky znamo, ze se bezpecnostni pravidla nedodrzuji a nejvetsi binec v tom delaji politici.

Jinak uz pred lety pri volbach to se dvema stranami, ktere si mysli, jak jsou dulezite, vypadalo, ze budou pod 5% a do parlamentu se nedostanou. Vypadek na 40 minut apak zazrak,okamzite byly zachraneny. Jasne ze v primem televizni prenosu.

P. Hák 8.7.2021 8:19

Ono nejde jen o útoky, zavařit digitalizovaným sítím může i obyčejná technická závada... nebo výpadek proudu. Celkově spoléhat na to, že počítače vždy budou fungovat, je docela nerozum.

J. Jurax 8.7.2021 14:00

Murphyho zákon praví:

Může-li se něco pokazit, tak se to dřív nebo později pokazí.

1. dodatek - pokazí se to v okamžiku kdy to napáchá největší možnou škodu

2. dodatek - pokazí se i to, co se vůbec nikdy pokazit nemá, nemůže a nesmí

P. Milan 8.7.2021 8:10

Stran to zákona placení či neplacení výkupného - raději ne. Každá situace je jiná a zákon i jeho vykladači obvykle nepružní. Je-li napaden stát a některý jeho zájem či osoby, výkupné obvykle bývá zaplaceno, ale stát to popírá. V realitě by pak stát překračoval vlastní zákon a pokud by zaplatil soukromník, byl by postižen 2x - vyděrači a trest od státu.

Někdy je neexistence zákona lepší.

Doktrina jo, ta je nezávazná. Nabídnout řešení, pomoci s ním taky jo.