16.4.2024 | Svátek má Irena


Diskuse k článku

SVĚT: Konec Západu? Zánik vyspělých zemí?

Společnost PricewaterhouseCoopers (PwC) vydala svojí vizi světové ekonomiky v roce 2050. Je to zajímavé čtení. I když svým způsobem podobné, jako vize televizní vědmy Jolanky (to nemyslím jako urážku).

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Kanioková 15.2.2017 21:39

Nevěřím tomu, protože tam nevidím podstatné detaily

např. tam, kde bude růst počtu lidí - čím se budou živit ? Co budou produkovat tak závratného, že budou mít perfekt odbyt ? Aby měli na svou spotřebu ?

A ono je toho o dost víc, ale nechce se mi to teď vypočítávat..

J. Schwarz 15.2.2017 18:32

Katastrofa to bude

jen pokud se nezmění evropská politika - pokud totiž zůstane zachována "humanistická" imigrační politika, přesune se část indů a indonésanů do Evropy. Vzhledem k vychalované evropské "sociální politioce" půjde o příslušníky nejnižších kast a o muslimy. Pokud se evropané vzchopí a udrží si rozumnou hustotu populace / rozumný by byl mírný pokles počtu obyvatel, dnes tu máme přelidněno / bude na tom Evropa vcelku dobře. Podmínkou nutnou ovšem je zbavit se levičáků, zelených, "bojovníků proti jádru", zachraňovačů Planety a podobných exotů.

J. Lancik 15.2.2017 20:50

Re: Katastrofa to bude

Proc by se ta cast Indu, Cinanu a Indonezanu nemela presunout do azijske casti Ruska? Maji to tam a bliz a hlavne vic mista.

J. Schwarz 15.2.2017 21:08

Re: Katastrofa to bude

S tím budou mít Rusové vééélkej problém a tak myslím že nakonec zklidní hormon a se západem se nějak dohodnou - pokud ovšem na západě opadne dnešní šílenství a zvítězí zdravý rozum. V opačném případě lepší Ind nebo Číňan než "západní" agresivní a nenávistný sluníčkář.

V. Novák 15.2.2017 22:51

Re: Katastrofa to bude

Ind v -40?

J. Jurax 16.2.2017 1:03

Re: Katastrofa to bude

Ne všude v Indii je horko ... :-)

V. Novák 15.2.2017 16:36

Vzhledem k tomu, že v létě 2008 nebyl nikdo,

tedy ani PwC, schopen předpovědět na podzim 2008 finanční krizi, jsou předpovědí na 30 let dopředu xmíchu.

V. Vaclavik 15.2.2017 13:31

Kdybych mel neco investovaneho v PwC

tak bych to stahnul, tak blbi jsou.

V. Vaclavik 15.2.2017 13:32

Re: Kdybych mel neco investovaneho v PwC

Stejne jako Klaus a jeho BRICS (ono to tedy jeho vymysl neni, on nikdy nic nevymysli, ale u nas ten nesmysl propagoval).

M. Prokop 15.2.2017 15:48

Re: Kdybych mel neco investovaneho v PwC

Jak propagoval?

J. Chaloupka 15.2.2017 13:20

Příroda si s tím "přírůstkem" poradí, jako

v Evropě, prostě se natalita sníží. Ostatně tu krizi, co přijde, přežijí jen hodně soudržné rodiny. Všichni ti homo, single, samoživy apod. prostě vymřou.

M. Valenta 15.2.2017 10:40

zajímavý článek,

i když osobně si myslím, že pnutí spojené s demografickým vývojem bude mít daleko zásadnější vliv a pozitivní zcela jistě nebude.

J. Urban 15.2.2017 10:39

Německo omezuje investice do železniční

infrastruktury. Imigranti holt stát něco stojí, přidaná hodnota je sice obrovská, ale záporná. To se samozřejmě z médií nedozvíte, to musíte mít známého u zdroje, v tomto případě na DB Rail. Že to sem nepatří? Ale jděte! :-))

Z. Lapil 15.2.2017 14:24

Re: Německo omezuje investice do železniční

První nápad: neusoudili Němci, že pro tuhle chvíli mají hotovo?

P. Rada 15.2.2017 8:25

Vyspělé země?

Vyspělost autor zřejmě poměřuje dolary dnes produkovanými na hlavu. Příznačně přitom nezohlednuje jakými zdroji a s jakými vedlejšími dopady k tomu dochází a zdali je to proto proces dlouhodobě opakovatelný. Ty zdroje totiž mohou a doposud také v dominanci mají omezenou životnost a analogicky vedlejší dopady pravidelně mají dlouhodobé ale nyní nezapočítané působení. Ve výsledku se ale nutně vše jednou nakumuluje.

Základním nezohledněným háčkem je dostatek surovin pro trvalý extenzivní růst který se ale jaksi bezdůvodně předpokládá. Ignorovány zůstávají mnohé už dnes nebezpečné finanční buhliny - např dluhy zemí mnohonásobně převyšující celoroční HDP. Dalším jsou ony nezohledněné negativní dopady podlamující ekosystémové služby které však dokonce násobně doposud převyšují světové HDP a dojdeli zde k poklesu může se náhle zhroutit podstata prosperity. Chování kompexního systému je tedy dlouhodobě závislé od daleko rozmanitějších vlivů kde chybí mnohé jistoty o které je možné se snadno opřít.

Jedna praktická jistota zde ale přeci jen je a tou je SYSTÉMOVÁ UZAVŘENOST. Předpokládat jakýkoli trvalý extenzivní růst v uzavřeném systému je přitom už s principu projev hlouposti. Faktická "Vyspělost země" by se tedy měla projevit ve změně chování směrem k intenzivnímu růstu nebo alespon v trvalé udržitelnosti. To se ale lidstvu obecně nedaří. Vyjímkou jsou doposud obory elektroniky, informatiky či nanotechnologií vykazující intenzifikační růst. Např ale efektivita těžby energií jako základ míry dosažitelné životní úrovně už století ve své dominanci klesá - roste jen masivnost - tedy extenzivní složka. Důsledkem je celkově urychlené celospolečenské přibližování k "mezím růstu" které autor mylně interpretuje jako vyrovnávání úrovně při kýženém trvalém extenzivním růstu.

http://sustainable.unimelb.edu.au/sites/default/files/docs/MSSI-ResearchPaper-4_Turner_2014.pdf

P. Švejnoch 15.2.2017 8:38

Re: Vyspělé země?

Nebuďte hysterickej, pane Rado...

"Carpe diem (quam minimum credula postero) je heslo, kterým se lidstvo musí řídit. Nikdo nevíme dne ani hodiny, kdy vybuchne Yellowstone ev. sem praští nějaký meteorit, a problém Vašich externalit bude v lepším případě (pokud bude lidstvo vyhubeno kompletně) vyřešen zcela, v horším případě se stane zcela nepodstatným...

A že ten okamžik jednou přijde, to je mimo jakoukoli diskuzi.

P. Rada 15.2.2017 8:44

Re: Vyspělé země?

Hysteri mi podsouváte ale spíše ji sám předvádíte.

Souhasím ale i s tím, že vnější či nahodilé vlivy autor i uvedená studie také nezohlednují.

P. Švejnoch 15.2.2017 9:22

Re: Vyspělé země?

Nejsem hysterický. Se skutečností, že lidstvo jednou vymře (nebo bude alespoň zredukováno na nějakou přijatelnou mez) aniž by tento fakt mohlo nějak významněji ovlivnit, jsem smířen. Podobně, jako jsem smířen s tím, že i já, stejně jako kdokoli jiný, jednoho dne zemřu. Nemusí se mi to líbit, ale je to nevyhnutelné.

Připomnělo mi to vtip, jak potká Mars Zemi a říká jí: "Ale paní kolegyně, Vy nějak špatně vypadáte, Co to, co to?" Země odpoví: "Ále, chytila jsem Homo sapiens..." A Mars ji konejší: "To nic není, to za chvíli přejde.". :-)

J. Lepka 15.2.2017 9:54

Re: Vyspělé země?

Asi tak. Člověk, tedy Homo sapiens, je zoufale přemnožený a zatím se mu daří eliminovat pokusy matky přírody o nápravu tohoto stavu. Je jen otázkou jak dlouho? Samoregulační mechanismy jsou dané a existence eboly či ziky to jen dokazuje. Takže otázka zda se objeví nějaká neléčitelná nákaza je snadno zodpověditelná. Samozřejmě supervulkán nebo zásah z vesmíru tu může být dřív a účinější. Vcelku se není moc na co těšit.

P. Rada 15.2.2017 10:22

Re: Vyspělé země?

Při zachování současného trendu extenzivity se opravdu není na co těšit. "Utěšujeme" se proto obvykle spotřebou a tím jen stupidně prohlubujeme problém.

Konzum ale není cesta nutná - spíš jde o dočasnou berličku které se lze zbavit. Podoně trendům v ostatní přírodě totiž už např. nastala stagnace populační četnosti celého vyspělého světa - roste doposud jen míra konzumu a tím příklad pro jednání rozvojového světa.

Na druhou stranu přírodní prostředí kde život přetrvával navzdory i výbuchů supervulkánů s periodou cca stotisíciletí či dopadu asteroidů s mnohamilionletou časovou odlehlostí... dává naději, že při optimalizaci životních nákladů se lze při životě udržet velmi dlouho a tak získat čas na vnitří rozvoj - na změnu/zvýšení adaptability k prostředí.

Pávě proto totiž okolní život doposud pozorujeme a jen hloupě egoisticky se stavíme do role NĚKOHO kdo k němu už vůbec nepatří a nikdy nepatřil. Pokud takový postoj doženeme do extrému tak se tím spíše může přihodit, že k živým opravdu náš druh přestane náležet.

Míra schopnosti čelit změnám v okolí proto spíš odpovídá vyspělosti jak autorem deklarované dolary na hlavu.

Z. Lapil 15.2.2017 15:13

Re: Vyspělé země?

Líbí se mi představa, že jednoho dne se vydáme do vesmíru. Určitě ne všichni a osobně, ale surovin je tam rozhodně víc, než na Zemi, sluneční svit není omezen ani atmosférou, natož mraky, takže energie taky dost a všelijaké automaty jsou dnes celkem rutinní záležitost.

USA a NASA sice vypadají, jako že to přinejmenším prozatím vzdaly, ale skoro dvacet let (start 1998) je na oběžné dráze trvale obydlená stanice, což není málo. Lety ke kometám a asteroidům jsou slušně zvládnuté a let člověka na Mars znamená přípravu technologie pro OPRAVDU dlouhodobý pobyt lidí mimo naši planetu. A věcí se zabývá pár soukromníků a Čína - to je přes miliardu lidí, takže i při socialistické efektivitě leccos zvládnou a pozor - jsou ochotni to prodat.

Jak kdysi pravil jistý Rus: "Země je kolébkou lidstva, ale navěky se v kolébce zůstat nedá". Jak jistě tušíte, jmenoval se Ciolkovskij a kromě keců vymyslel způsob, jak se na oběžnou dráhu vůbec dostat (vícestupňová raketa je jeho nápad).

V. Novák 15.2.2017 16:31

Re: Vyspělé země?

Proč Yellowstone? Campi Flegrei je výrazně blíž.

M. Prokop 15.2.2017 10:36

Re: Vyspělé země?

Blablablabla...

Píšete ze Somálska jednou rukou, druhou toče dynamem?

Abyste nebyl jako Gore, plnou hubu i klábosnici zelených keců a barák se spotřebou jak okresní město a samé rajzování letadly.

P. Švejnoch 15.2.2017 10:50

Re: Vyspělé země?

Ano, vidím to tak, že pan Rada je svým způsobem Al Gore.

Viz jeho příspěvek z 10:22, kde pan Rada tepe onen zlořečený "konzum, kterým jen stupidně prohlubujeme problémy", ale vůbec mu nedochází, že jeho "pasivní dům" se všemi svými (údajně) eco-friendly fíčurkami je významnou součástí právě onoho proklínaného konzumu.

Jediný rozdíl vidím v tom, že soudruh Gore to dělal z vychcanosti, zatímco pan Rada si takové souvislosti nejspíš vůbec neuvědomuje...

M. Prokop 15.2.2017 11:41

Re: Vyspělé země?

Působí spíš dojmem pomatenosti než vychcanosti, ale působení není záruka.

J. Schwarz 15.2.2017 18:38

Re: Vyspělé země?

Pane Rado, vy jste zřejmě nikde v "rozvojovém světě" asi nebyl. Jinak byste si všiml že "negativní dopady podlamující ekosystémové služby" jsou v rozvojovém světě řádově větší než u nás. A pokud budou chtít západ "dohánět" budou v ještě větším průšvihu. Západ potřebuje nový zdroj energie - nejlépe termojaderný. Pak bude potřeba surovin druhotná, budou třeba jen malá množství vzácných prvků a zbytek se dá systetizovat z uhlíku, síry, fosforu halogenů a vody.

Z. Rychlý 15.2.2017 7:40

V Indii nastane šrumec,

až nějaký indický Marx nadřadí kastu nejnižší na vládnoucí kastu. Pak to pojede podle již známého scénáře.

J. Fridrich 15.2.2017 6:25

Dnešní svět bude muset - a to velmi rychle - dospět

Dnešní svět bude muset - a to velmi rychle - dospět k zcela zásadní skutečnosti a nekorektně-tedy pravdivě konstatovat, že civilizační úrovně a vyspělost jednotlivých etnik, zemí, států, lokalit - tedy lidí žijících v dnešní době na naší planetě je RŮZNÁ a mnohdy velmi odlišná. Stupnice hodnot, rozvoj společnosti, její kultura, hygiena, tolerantnost, vztah k ženám, k dětem, schopnost akceptovat jiné pohledy na vývoj světa - to vše je velmi ODLIŠNÉ v různých částech světa. Konkrétně země tak zvaného Západu, tedy křest'anské, Euro-Atlantické civilizace jsou nepochybně vyspělejší a to nejen ve vědě, technice, technologiích - ale právě v uspořádání své společnosti, hlavně v její humánní podobě, demokracii, práv a svobod svých občanů. V jiných částech světa jsou zcela jiné hodnoty a je zajímavé, že když přijdou k nám, tak místo spokojenosti a vděku za nový domov přináší až nepochopitelnou NENÁVIST. Raději tedy tyto světy nesměšovat - a když už, tak jim pomoci u nich doma.. Ano, udělání pořádku v Americe-USA, Evropě a na celém Světě nebude vůbec snadné - zvláště po " výkonech " Obamy v Americe, Merkel, Junckera, Hollanda a dalších v Evropě..

Snad to president Trump s Mayovou - a snad i novým, dobře zvoleným presidentem Francie a snad i novým kancléřem Německa společně zvládnou.. Bude to hodně těžká práce..

J. Fridrich 15.2.2017 6:13

Myšlenka, nebo dokonce tvrzení - i když je

Myšlenka, nebo dokonce tvrzení - i když je vyslovují " odborníci ", že vyspělost - a to jakákoliv, tedy technická technologická, hospodářská, ale hlavně civilizační je úměrná počtu obyvatel té-které země je prostě nesmyslný předpoklad. Víme přece i z historie, že tomu tak není. Tvrdit, že nejlidnatější země světa budou i nejvyspělejší není pravda...

P. Rajman 15.2.2017 5:15

V roce 2150 pak Rusko

se svými 100 mil obyvateli bude nejbohatší zemí světa. Ta studie je fakt divná.