25.4.2024 | Svátek má Marek


Diskuse k článku

SVĚT: Kauza jménem „lithium“

Nebude řeč o Krušných horách. Zásobování lithiem je potenciální problém pro celou moderní světovou ekonomiku.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
M. Krčmář 18.11.2019 10:40

Stejně riskantní jako zahrnovat do příjmů státního rozpočtu položky, které nejsou podepřeny zákonem či jinou prováděcí normou,v poslední době strategické zásoby kovů.

P. Lenc 18.11.2019 10:40

Soudruhu Mertle, říct pravdu o vašich spolusoudruzích, mladých marxistech uráží vaše "cítění," ale vy ultralevičáci, nevzdělaní a životu nebezpeční jste ve dvacátém století měli dost prostoru ke své "práci".Stálo to miliony životů, rozvrat Evropy.A je jedno, jestli ten socialismus byl pod hlavičkou bolševiků, fašistů nebo nacistů.A nyní se znovu pokoušíte, pod jinou vlajkou o totéž.Jste prolhaná a vražedná pakáž, stále stejná, stále životu nebezpečná, fašizující.

M. Krčmář 18.11.2019 10:34

Díky vám pane Kechlibare za další zajímavý článek,ta souvislost s "dnešním" politickým vývojem v jižní Americe asi nebude náhodná.

M. Krčmář 18.11.2019 10:29

Což je pro Krušnohoří a jeho obyvatele jenom dobře. Otázkou je na jak dlouho,neboť "drancovatele" jen tak něco nezastaví.

V. Novák 18.11.2019 10:28

"na základě technologií, které teprve budou vynalezeny"...

nebo nebudou...

M. Šejna 18.11.2019 10:13

podle zpráv z letošního července se australské European Metals Holdings (EMH) spojilo s ČEZ při výzkumu a využítí ložiska lithia v Krušných horách.

No a protože je ČEZ vlastněn z velké části státem, tak penízky se budou kutálet i do státní kasy a něco z toho získá na důchod i pan Mertl.

Jenže ministerstvo životního prostředí zatím nedalo souhlas se stanovením dobývacího prostoru. Takže jsme zas v tom našem byrokratickém Česku, kdy je velký problém získat všechny souhlasy pro cokoli, co souvisí s hrábnutím do země.

F. Kusák 18.11.2019 10:13

Vy jste vůbec nepochopil podstatu sporu o tzv. české lithium. Ten problém trvá samozřejmě dál, a že se o něm nemluví neznamená, že neexistuje. Není mně třeba jasné, proč tehdejší MP rozhodlo státem zpracovaného podnikatelského záměru včetně studie proveditelnosti. Nebo proč česká firma, zkoumající vydatnost oněch zásob, přešla do vlastnictví podivné australské firmy, jejíž sídlo a reference nedohledáte ani na internetu. V okamžiku podepsání sporného memoranda byly akcie této tzv. těžební firmy okamžitě kótovány na burze. Těch zvláštností je tam mnoho a namočeni jsou tam politici pomalu ze všech stran. Asi cítili pěkný kšeft. Že se dosud nekonal, má mnoho důvodů, a dnes hlavně ekologických. Proto, při malé vydatnosti oněch nalezišť, vám nemůže vyjít rozumná návratnost kapitálu, obzvláště, je-li počítána z ceny surového lithia. A komunisti i s Babišem jsou pouze jednou ze zájmových skupin.

M. Šejna 18.11.2019 10:05

Flaška opět předvedl svou nechápavost a ideologickou zabedněnost

Autor článku popisuje boj o zdroje, který je pro lidstvo zcela normální věc od počátku prvních civilizací.

Jen politruk Flaška v tom je schopen najít ideologický boj mezi západem a východem.

I. Mertl 18.11.2019 9:52

„Nerostné bohatství České republiky patří stejně jako voda všem jejím občanům. V posledním čtvrtstoletí však vynáší soukromé zisky v miliardách, odplývající z velké části do ciziny. Lidi s běžnými příjmy to poškozuje nehoráznými cenami vody i mnoha produktů z domácích darů přírody. U lithia, jehož zásoby nás řadí na čelné místo ve světě, to už dopustit nelze. Oč nepostradatelnější je pro řadu oborů, jimž patří budoucnost, tím spolehlivější musí být záruky, že bude zhodnoceno ku prospěchu celé naší země." Psal pan doktor Skála RSDr před dvěma lety. Tehdy i na tom komunistickém pokřiku kolem krušnohorského lithia před volbami vydělalo i ANO Andreje Babiše. Kdepak je teď nějaké urgentní nebo alespoň perspektivní řešení, ministře Havlíčku, barde Kechlibare? Kdepak, autor si jen neadresně (?) kopne: "(Stejně je sranda, když mladí marxisti požadují odstoupení staré komunistické kádrové rezervy, ale revoluční levice měla vždycky tendenci k sektářskému požírání se navzájem. Nebýt toho, asi by byla nezastavitelná. Ale to není téma dnešního článku, takže raději rychle pryč.)" Rychle pryč!

M. Prokop 18.11.2019 9:28

To ani tak ne, to je normální průběh, využívat nově technologie. Problém je vnucování technologií, které ještě nejsou pro uživatele výhodnější, než ty osvědčené.

J. Strakoš 18.11.2019 5:29

Díky za článek - přestože pokrok v bateriích byl za poslední roky mnohem výraznější než za předchozí století, tvořit strategii na základě technologií, které teprve budou vynalezeny, je přinejmenším riskantní.

T. Flaška 18.11.2019 5:08

A už je to tady zase. Kdekoliv vzniknou nepokoje, může za to západ. Záminka se už nějaká najde.