19.4.2024 | Svátek má Rostislav


Diskuse k článku

SVĚT: Hodina Země - oslava tmářství?

24. března se jako každý rok konala akce “Hodina Země”. Tehdy jsou lidé vyzývání, aby symbolicky na jednu hodinu vypnuli všechna světla a elektřinu. Tímto aktem odříkání symbolicky uleví pocitu viny za to, že žijí v blahobytu.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
R. Langer 29.3.2018 8:10

Re: Trochu energetiky :

Kdepak, oni chtějí, aby zmrzli všichni ostatní, a oni tomu budou šéfovat z vyhřátých kanceláří jako elita lidstva. Prostě novodobí komouši.

A. Richter 29.3.2018 8:14

Re: Trochu energetiky :

Tak, tak.

*8-D

P. Lenc 29.3.2018 8:54

Re: Trochu energetiky :

Přesné pane Langere!

J. Svoboda 29.3.2018 9:07

Re: Trochu energetiky :

Hodina nesvícení je katastrofa. A zavírat kohoutky s vodou je to samé, zbytečně se tak přerušuje plynulý tok konzumu ... blahobytu, bez kterého se nedá žít.

R. Langer 29.3.2018 9:22

Re: Trochu energetiky :

No, lidé s takovými tmářskými názory jako máte vy jsou pro svět katastrofou mnohem větší. Ale klidně si bez plynulého toku konzumu a blahobytu žijte - začít můžete hned tím, že se odstřihnete od té hnusné elektřiny a od internetu. Jděte prostě příkladem! :-D

J. Svoboda 29.3.2018 9:36

Re: Trochu energetiky :

Já to tušil, že jen pomyslet na šetření je tmářský názor, ale teď jste mě definitivně otevřel oči :o)

R. Langer 29.3.2018 9:39

Re: Trochu energetiky :

Ano, šetřete svým moudrem, ti tupci kolem vás si ho evidentně nezaslouží. Co to odpojení od elektřiny, nic?

J. Svoboda 29.3.2018 11:07

Re: Trochu energetiky :

Blbost, o které jsem nenapsal ani slovo.

P. Rada 29.3.2018 6:13

Zlobivé děti?

Postoj pro pana Kremlíka či McKitricka pokládám za jaksi dětinský. Na té zlobivosti lidského druhu totiž opravdu něco zásadního bude. Platí totiž, že jako druh se doposud relativně rychle vyvíjíme a zároven jako hominidé jsme geneticky sdědili schopnost zabíjet nikoliv jen pro potravu ale i pro potěšení. Energií k tomu máme přitom dnes nebývale. Zneužitelnost jakéholi moci přeci dokládá calá historická zkušenost. Moderní člověk vládnoucí v průměru už i více jak stovkou energetických otroků se tak stává v přírodním prostředí spíše monstrem které má ničivý potenciál až o několik řádů vyšší jak jiné živočišné druhy a tak i "zlobit" dokáže s ničivějšími dopady jak dříve.

To, že mnozí odmítají diskutovat téma lidské nedokonalosti, hlouposti až bezohlednosti při nadužívání energií mi přijde podobně situaci, kdy malé děti pro nedostatek nadhledu ještě nechápou svou odpovědnost. Např ve smyslu, že s důvodů udržitelnosti života je v dospělosti třeba, naučit se své exkrementy/externality po sobě uklízet.

R. Langer 29.3.2018 8:11

Re: Zlobivé děti?

Tak té moci nezneužívej, nezlob a nelži, Zelený sedmilháři. :-P

P. Rada 29.3.2018 10:19

Re: Zlobivé děti?

Pane Langere lži je možné ba správné vyvrátit - nebo se o to lze alespon pokusit věcnou argumentací - nikoliv prázdnými pomluvami.

Zejména od Vás né a né nějaký ověřitelný argument vypadnout a tak to vypadá, že si nejspíše něco o mě/okolí notoricky sám nalháváte a protože jste té fantazie zřejmě plný, nedá Vám to se projevit i navenek právě klamnou fantazií.

Faktické lži se totiž může dopustit jen ten který zároven zná pravdu.

P. Dvořák 29.3.2018 4:11

Hodina bez elektřiny mi přijde stejně stupidní,

jako když budu na hostině minutu držet hladovku.

J. Anděl 29.3.2018 7:03

Re: Hodina bez elektřiny mi přijde stejně stupidní,

Je to opravdu symbolické, jako minuta ticha při úmrtí někoho respektovaného. Já o té akcí doposud nevěděl. Účastnit se jí nehodlám, jako před Velikonoci nedržím půst, ale respektuji, že někdo ho drží. Dokud mě nikdo nenutí ho držet, nijak mě neotravuje. Nepotřebuju ke svému životu, aby se všichni chovali správně či rozumně, podle toho, jak rozumnost a správnost chápu já.

Ovšem jestli je nějaký trend tento rituál institucionalizovat, to by mě asi otravovalo.

K. Janovská 29.3.2018 9:06

Re: Hodina bez elektřiny mi přijde stejně stupidní,

Tento příspěvek vidím jako jediný rozumný ze všech k tomuto článku. Poklona.

Já jsem v Hodině země světlo taky nevypnula, ale malé hodinové připomenutí toho, že se nejmíň 1/3 energie vyplýtvá zbytečně, že žijeme ve městech ve světelném smogu (což nám prokazatelně škodí na zdraví), že řada těch skvělých pomocníků nám v době nečinnosti žere zbytečně proud i peníze a klidně bychom je mohli vypnout, není vůbec marné. Stejně jako to, že i když nedržím před Velikonocemi půst, prospěje připomenout si, proč ho lidi drží. A kdyby ani to ne, tak aspoň si uvědomit, že přežírat se není dobré - ani jídlem, ani civilizačními výdobytky.

R. Langer 29.3.2018 9:42

Re: Hodina bez elektřiny mi přijde stejně stupidní,

Co je to "energie vyplýtvaná zbytečně" a jak se pozná?

A. Nikoloki 29.3.2018 13:22

Re: Hodina bez elektřiny mi přijde stejně stupidní,

To bude asi opak "energie vyplýtvané užitečně" ;-) ...

V. Novák 29.3.2018 17:13

Re: Hodina bez elektřiny mi přijde stejně stupidní,

Třeba semknuté nasvěcování Eifelovky.

Nebo pouliční svícení pánubohu do oken, když by stačilo změnit stínidla, aby se svítilo jen dolů. To, že bychom uviděli hvězdy by byl bonus.

J. Sinnreich 29.3.2018 0:39

Nove nabozenstvi

Nove nabozenstvi vyzaduje nove ritualy. Schazi jeste verejne upalovani t.zv. "odmitacu " klimaticke zmeny. Pro jistotu uz padl nazev globalni oteplovani, protoze i lidem se slabsim intelektem doslo ze predpoved otepleni zeme o 1.5C za sto let od "vedcu" typu Pachauriho (Dr Rajendra Pachauri, chairman svetove organiace IPCC, vyhozeny pro podvody ) je prinejmensim zavadejici.

Pral bych kazdemu klimatickemu nadsenci aby zustal bez elektriny po hurikanu jenom jeden mesic, v 35C sstupnovych vedrech bez AC, lednice a podobnych "zbytecnych " vydobytku civilizace.

R. Langer 29.3.2018 9:10

Re: Nove nabozenstvi

V 35° mrazech by to bylo zřejmě ještě výživnější, to by byla zřejmě zkušenost doživotní. Ono by stačilo i 5 pod nulou... ;-)

I. Novák 29.3.2018 12:54

Re: Nove nabozenstvi

Ani by nemusel do nějakých exotických krajů. Jistě by zvládl bydlet v nějaké okrajové oblasti naší vlasti. Po posledním větříčku elektrika nešla devět hodin, předcházející třicet hodin. A to bylo oněch 5 pod nulou. Jistě by se při tom každý zachránce planety přímo tetelil blahem. Mě to také připomínalo návrat k přírodě. Ale jen do padesátých let, kdy zde ovšem ještě vládl teror na obyvatelstvu, kdy vypínání proudu asi bylo jeho součástí?